Európa Liga

Remek gólokkal ütötték ki Juhászék az AEK Athént

A magyar válogatott védő végig a pályán volt a hazai pályán 4-1-es győzelmet arató Anderlechtben, amelyben Matias Suárez mesterhármast jegyzett.

Megérdemelten nyert az Anderlecht - Fotó: AFP

Két olyan csapat találkozott egymással az Európa Ligában, amely harmadik volt tavaly hazája bajnokságában. A hazai együttesben természetesen a kezdők között kapott szerepet Juhász Roland, elől Suárez és a Liverpooltól érkező Jovanovic rohamozta a görögök kapuját. A másik oldalon is akadtak ismertebb nevek, a védelem bal oldalán a görög válogatott Dellasz őrködött, elől pedig az egykori Chelsea-támadó, Eidur Gudjohnsen próbált gólt szerezni. A mérkőzés 4. percében már védenie kellett Protónak Karabelas lövése után. A 13. percben Suárez került helyzetbe a sokadik görög védelmi hiba után, de lövése fél méterrel elkerülte a kapu jobb oldalát. Egy percre rá egy formás támadás után Biglia durrantott a vendégek kapuja fölé. A 16. percben megszerezte a vezetést a hazai csapat: Fernando indította a középen megiramodó Suárezt, aki Dellasz szorításában elesett a tizenhatoson belül, ám reklamálás helyett a földön fekve kapuba kotorta a labdát a kimozduló Konstantopoulos mellett (1-0).

A 21. percben Juhász Roland kapott sárga lapot, miután csúnyán odarúgott Vargasnak.  A félidő derekán Leonardo egy távoli lövéssel próbált egyenlíteni, de Proto a helyén volt. Az ellentámadásból Jovanovic emelt kapu fölé. A 33. percben egy lesgyanús helyzet után Fernando Canesin csavart jobbról mesterien Milan Jovanovic fejére, aki 7 méterről bólintott a kapu jobb alsó sarkába (2-0). Három percre rá Leonardo indult el szélvészgyorsan a bal oldalon, zseniálisan csapta be a Kouyatét, majd a kapu bal oldalába csavart (2-1). A gól azonban nem törte meg az Anderlechetet, Suárez újabb egyéni alakítása ismét gólt ért: ezúttal bal oldalról cselezett befelé, majd 20 méterről csodáson tekerte a bal felső sarokba a labdát (3-1). A gól lehűtötte a vendégek kedélyeit, remek első félidő után vonulhattak pihenőre a csapatok.

Az 52. percben Fernando tört előre középen, de 19 méterről leadott lövése erőtlen volt. Az ellentámadásból José Carlos is kecsegtető helyzetben lőhetett kapura, de pocsék megoldást választott. Jovanovic növelhette volna a brüsszeliek előnyét, de 8 méterről nem tudta elpasszolni a labdát a kapus mellett, így kimaradt a helyzet. Az első félidő remek iramából nem sok maradt a másodikra, a hazaiak annyira már nem erőltették a támadásokat, a görögök pedig nem nagyon tudták a Juhász Roland irányította védelmet áttörni. Még azért a második félidőben is akadtak érdekes jelenetek: Jovanovic fejelést imitált, amire Jovanovic összeesett, mindketten sárgát kaptak, de mivel az AEK-játékosnak ez volt a második, így kiállította a játékvezető. A 84. percben pedig jött a kegyelemdöfés: egy rossz kidobás után José Carlos veszítette el a labdát, Kljestan megszerezte azt, és Suárezhez passzolt, aki egy csel után újabb gólt szerzett (4-1). Az Anderlecht akárcsak egy éve, ismét három góllal, összességében teljesen megérdemelten győzte le görög riválisát.

Európa Liga, L csoport, 1. forduló
Anderlecht (belga) - AEK Athén (görög) 4-1
Constant Vanden Stock Stadion
Anderlecht: Proto - Wasilewski, Juhász, Deschacht, Gillet - Biglia, Kuyaté (Safari 85.), Kljestan, Fernando - Suárez (De Sutter 85.), Jovanovic (Iakovenko 80.)
AEK: Konsztantopulosz - Georgeasz, Manolasz, Dellasz, Karabelasz - Vargas, Lagosz (José Carlos, 46.), Gencoglu, Leonardo (Sialmas, 71.) - Liberopulosz (Beleck , 57.), Gudjohnsen
Gólszerző: Suárez (16.,40., 84.), Jovanovic (33.), illetve Leonardo (36.)
Kiállítva: Manolas (77.)