Öttusa-vb

Aranyérmes a férfi váltó

  • MTI

Aranyérmet nyert a Marosi Ádám, Tibolya Péter, Kasza Róbert összeállítású magyar férfi váltó a moszkvai öttusa-világbajnokságon.

A Marosi Ádám (b), Kasza Róbert (k), Tibolya Péter (j) összeállítású magyar csapat mutatja aranyérmét a férfiak váltóversenyének eredményhirdetésén, a moszkvai olimpiai kvalifikációs öttusa-világbajnokságon. MTI Fotó: Földi Imre

A Kasza Róbert, Marosi Ádám, Tibolya Péter összeállítású csapat - akárcsak a nők előző nap - a második helyen végzett vívásban, csak a nagy ellenfél és abszolút favorit oroszok bizonyultak jobbnak. A kétszeres olimpiai bajnok, idén Európa- és világbajnok Andrej Mojszejev, a 2008-ban vb-első Ilja Frolov és az idei Vk-döntőben második Alekszandr Leszun alkotta gárda 50 győzelemmel, azaz 940 ponttal nyerte a számot. A magyarok 904 pontot gyűjtöttek - különösen Tibolya remekelt 17/9-es mutatóval -, ezzel 24 ponttal előzték meg a harmadik ukránokat.
   
A 14 csapatos verseny második felvonásán a magyarok és az oroszok hajszálra ugyanannyit úsztak, 2:50.40 perc (1296 pont) alatt teljesítették a háromszor 100 métert. Kasza a harmadik helyen, az oroszok előtt váltotta Marosit, aki tartotta az előnyt, Tibolyát azonban a hajrában befogta Mojszejev. A számot a britek (2:43.76 p - 1376 p) nyerték a kínaiak (2:45.16 p - 1360 p) előtt, utóbbiak ezzel a magyarok elé kerültek.

A harmadik számban Marosi Ádám csak egy akadályt vert, Tibolya Péter kettőt. Kasza Róbert esetében nem tűnt jó előjelnek, hogy Perspektiva nevű lova alig akart kijönni a váltózónából, de aztán hibátlan pályát ment. Ezzel a csapat 1140 pontot gyűjtött.
   
Az előttük álló kínaiak 1060 pontig jutottak, majd következett az első helyezett orosz gárda. Ilja Frolov tökéletes teljesítményt nyújtott, Alekszandr Leszun lova azonban minden akadálynál megtorpant vagy vert, s mivel Andrej Mojszejev is hozzátett ehhez néhány hibát, mindössze 920 pont jött össze a verseny nagy esélyesének. Így a hazaiak visszaestek a hetedik helyre.
   
A lövészettel nehezített futás során Marosi Ádám 11 mp előnnyel rajolt dél-koreai és 14-gyel ukrán vetélytársa előtt. Az első kör végén az ukrán megelőzte a koreai futót, de a második sorozatot követően visszaállt a sorrend, viszont az egyéniben harmadik Marosi jobban célzott, így némi plusz előnyre tett szert. A váltás után Tibolya Péter hibátlanul lőtt, s már csaknem fél perccel vezetett a koreai-ukrán kettős előtt, miközben az oroszok folyamatosan jöttek előre. A második - összességében a negyedik - kör után Tibolya még jobban ellépett a többiektől, s így váltotta Kasza Róbertet, aki hibátlan sorozattal kezdett. Azonban hasonlóan cselekedett a tavaly vb-második dél-koreai trió befutó embere is, nyomában ukrán riválisával. Az utolsó sorozat után 32 mp volt Kasza előnye, s ekkor már nem volt esélye az üldözőknek. Amikor Kasza a külső szakasz után visszaért a csarnokba, Marosi és Tibolya már a célban fogadhatta a gratulációkat, majd mindketten tárt karokkal várták a magyar zászlóval érkező társukat. A második helyre a koreaiak, a harmadikra az ukránok érkeztek. 

Az idei, angliai Európa-bajnokság után tehát ismét a dobogó legfelső fokára állhatott fel a férfi váltó - csak annyi a különbség, hogy az Eb-n Demeter Bence szerepelt Tibolya helyett.

"Azt gondoltam, nagyobb küzdelem lesz, mivel a koreaiak is mutattak már fel komoly erényeket az utolsó számban - nyilatkozott Pálvölgyi Miklós szövetségi kapitány az MTI-nek. - De mindhárom fiú nagyon belehúzott az elején, így lelohasztották az üldözőket, s a tízből lett negyven másodperc előny. Jó ez a csapat, ha Demeter van benne, ha Tibolya, még van bennük öt év. De lehet, hogy hét..."
   
"Nem gondoltam, hogy ilyen simán nyerünk, mert az oroszok a legerősebb csapatukkal álltak fel - mondta Tibolya Péter. - Az egyéni verseny első, második és negyedik helyezettjével indultak, de a lovaglást elbukták. Bevallom, az utolsó két szám előtt én nagyon izgultam. Gyerekkorom óta együtt vagyok ezekkel a fiúkkal, nagyon hiszek bennük. Amikor valakinek gyengébben ment, a másik kihúzta a bajból, s ettől csapat a csapat."
   
"Reggel utolsónak szálltunk le a buszról és odaszóltam a többieknek: nyerjünk - jelentette ki Kasza Róbert. - Utolsónak szálltunk le a buszról, és most elsőként léphettünk fel a dobogóra."
   
"A csapat mellett a kedvesemért, a páromért versenyeztem ma - mondta az egyéniben bronzérmes Marosi Ádám. - A lovaglás volt a kulcsszám, azzal tudtunk előre lépni és az Eb után ismét nyerni. Nagy dolog győzni itt a farkasveremben, az oroszok otthonában. Kovács Sarolta ezüstérme és az én bronzérmem esetében, és most is a lovaglás volt a meghatározó, bebizonyítottuk, hogy lovas nemzet vagyunk. Egy évvel az olimpia előtt visszaadtuk a sportágnak a hitét és a presztízsét."

A magyar válogatott két arany-, három ezüst- és egy bronzéremmel zárta a világbajnokságot, amelyen Marosi olimpiai kvótát is szerzett.

Végeredmény
Férfi váltó, világbajnok:
Magyarország (Kasza Róbert, Marosi Ádám, Tibolya Péter) 6536 pont (904, 1296, 1140, 3196)
2. Koreai Köztársaság 6492 (868, 1308, 1120, 3196)
3. Ukrajna 6456 (880, 1284, 1120, 3172)