Atlétika

Jan Zelezny edzi a jövőben a finn világbajnokot

Mostantól a visszavonult háromszoros olimpiai-és világbajnok gerelyhajító cseh Jan Zelezny edzi a finn Tero Pitkämakit, a 2007-es vb-aranyérmest.

Zelezny segíteni hozzá Pitkämäkit a visszatéréshez Pitkämaki, aki a pekingi olimpián bronzérmet szerzett, nehéz időszakon van túl, egy júniusban elszenvedett deréksérülés és egy azt követő vírusfertőzés miatt nem egészségesen versenyzett a nemrég véget ért tegui világbajnokságon, nem jutott be a döntőbe, összesítésben a 17. helyen végzett.

A 28 éves dobóatléta Teguban kérdezte meg a már régóta edzősködő Zeleznyt, hogy vállalná-e felkészítését a továbbiakban. Zelezeny sportolóira bízta a döntést, akik zöld utat adtak Pitkämäkinak, így új taggal bővül Zelezny csoportja.

"Ez nagyszerű, hogy az országaink közötti távolság sem akadályozza meg együttműködésünket. Nagyon sokat jelent nekem ez a lehetőség" - mondta Pitkämäki.

Zelezny jelenleg Barbora Spotaková (olimpiai-és világbajnok), Petr Frydrych, Vitezlav Vesely és Jakub Vajdlech, edzője, most Pitkämäki is csatlakozik a csoporthoz edzőjével, Hannu Kangasszal együtt. Pitkämäki és Kanga október elején találkozik először Zeleznyvel. "Először a téli szezon felkészülését fogjuk megbeszélni. Úgy vélem, hogy fogok edzőtáborozni Csehországban is, Finnországban továbbra is Hannu irányítja a munkámat" - tette hozzá a versenyző.

"Mindig is úgy gondoltam, hogy Tero egy nagyon különleges és tehetséges gerelyhajító, aki egy kicsit különbözik a többiektől. Biztos vagyok ebnne, hogy segíteni tudok neki. Bár ebben a szezonban sok nehézséggel küzdött, de még mindig nagy lehetősek rejlenek benne" - nyilatkozta új tanítványáról a világcsúcstartó.

Pitkämäki egyéni legjobbja 91.53 méter, amit még 2005-ben dobott. A 2007-es oszakai világbajnokság óta (amit 90.33 méterrel megnyert) ugyanakkor nem jutott 90 méter fölé. Ebben a szezonban 85.33 m a legjobbja, amit a májusi shanghaji Diamond League-versenyen ért el, akkor ez elég volt a győzelemhez. Zelezny 1996 óta tartja a világcsúcsot elképesztő, 98.48 méteres eredménnyel.