Birkózó-vb

Módos ötödik, Lőrincznek nem sikerült a kvótaszerzés

  • MTI

Az 55 kilós, kötöttfogású Módos Péter ötödik lett az isztambuli olimpiai kvalifikációs birkózó-világbajnokság hétfői nyitónapján, miután a bronzmérkőzésen kikapott a kínai Li Su-csintől (Li Shujin). Vele ellentétben a 66 kilós Lőrincz Tamásnak nem sikerült kvótát szereznie.

Az egész évben sérülésekkel bajlódó 23 éves Módos a vigaszágon előbb legyőzte a japán Haszegava Kohejt, ezzel bronzéremért küzdhetett a kínai Livel, s egyúttal londoni indulási jogot szerzett, miután így vereség esetén sem végezhetett az ötödiknél rosszabb helyen.
   
A japán ellen az első két menet passzív tusakodással telt másfél percig, majd előbb a magyar, utána a szigetországi versenyző védekezett kiválóan, így jöhetett a harmadik, olimpiai kvótáról döntő menet. Az első 90 másodperc ezúttal sem hozott akciót, ráadásul a japánnak kellett parterhelyzetbe mennie, így Módosnak muszáj volt akciót csinálnia a londoni repülőjegyért. A 2008-as Eb magyar bronzérmese felkapta ugyan riválisát, de elsőre nem tudta eldobni, ezt követően utolsó erőtartalékait mozgósítva még egyszer felkapta Haszegavát, s másodjára kisívben elhajította. Ezt követően kitörő örömmel ugrott Struhács György szövetségi kapitány nyakába.
   
A bronzmeccsen már nem tudott annyira koncentrálni Módos, ugyanis az első menetben ledöntötte őt kínai vetélytársa, majd háromszor meg is pörgette (0-6). A második menetben legalább a parterhelyzetig kihúzta a magyar birkózó, de ott a kínai folyamatosan megbillentette, így könnyedén szerezte meg a harmadik helyet (0-7).
   
"Nagyon boldog vagyok, hogy elsőre sikerült olimpiai kvótát szereznem, hiszen idén tulajdonképpen ez volt az első versenyem a vállműtétem és a bordatörésem miatt. Ha a vb előtt ezt mondják, azonnal aláírom. A kínai ellen azonban már kijött a sorozatterhelés hiánya" - mondta az MTI-nek Módos, aki a szívénél az olimpiai öt karikát viseli tetoválás formájában. "Most van egy évem, hogy nyugodtan készüljek, s valóra váltsam gyerekkori álmomat, hogy olimpiai bajnok legyek."
   
A 66 kilós Lőrincz is sikerrel vette az első akadályt a vigaszágon, miután könnyedén, két menetben intézte el a svájci Pascal Strebelt, akit az első menetben nagyívben eldobott (3-0), majd a másodikban kitolt a pályáról (1-0), de neki két meccset kellett nyernie a kvótához. A kubai Pedro Isaac Mulens Herrera azonban már túl nagy falatnak bizonyult. Az első menetet a 2006-os magyar Európa-bajnok megnyerte, mert parterhelyzetből kedvezményezettként eldobta riválisát (1-0), de a következő két percben fordított helyzetben ellenfele billentéssel nyert (0-1). A mindent eldöntő harmadik szakaszban az eredménytelen álló harcot követően - sorsolás után - megint Lőrincznek kellett letérdelnie, s a kubai ezúttal is pontot csinált rajta egy dobással (0-1).
   
A magyarok így Módos ötödik helye révén egy kvótával zárták a vb első napját. A viadalon minden súlycsoportban a legjobb hat jut londoni indulási joghoz.
   
"Nem lehetünk boldogok, a mai naptól több kvótát és akár érmet vártunk. Módostól viszont többet kaptunk, mint várhattunk, hiszen a tavalyi vb óta nem versenyzett. Kiss Balázs mindent megtett, de nem bírt a hazai pálya előnyét élvező riválissal. Lőrincztől kicsit többet vártam, hiányzott belőle az az átütőerő, amit a korábbi viadalokon mutatott. Talán a fogyasztás viselte meg túlzottan" - értékelte az első napot Struhács György szövetségi kapitány.
   
Kedden a kötöttfogásúak 60 (Kozák István), 84 (Lőrincz Viktor) és 120 kg-os (Deák Bárdos Mihály) súlycsoportjával folytatódik a küzdelem.