Serie A előzetes

Giovinco újra elkaphatja a Juventust, az Atalanta mínuszból indulna felfelé

  • Maruzsa István

Nyolc találkozót rendeznek vasárnap a Serie A második fordulójában, amely a két héttel ezelőtti sztrájk miatt valójában az első kör a 2011-12-es szezonban. A nagyok közül pályára lép a Juventus, a Roma és az Inter is, de könnyű dolga papírforma szerint csak a kék-feketéknek lehet.

Giovinco az előző idényben három gólt szerzett nevelőegyesülete ellen

Juventus-Parma 12:30 (Digi Sport) hatharom-tipp: 1 Sebastian Giovincót néhány éve még a Juventus egyik nagy tehetségeként emlegették, de a Zebrák lemondtak róla, tavaly kölcsönadták a Parmának, 2011 nyarán pedig végleg eladták. Pedig a fiatal középpályás egykori klubja ellen mutatta meg igazán, hogy mire képes. A két csapat két bajnokiján összesen 3 gólt rúgott, így ő volt a fő okozója annak, hogy a Juventus mindkétszer kikapott. A torinóiak a védelmüket Lichtsteinerrel, a középpályájukat Pirlóval, Vidallal és Pazienzával a támadósorukat pedig Eliával és Vuciniccsel elvileg igencsak megerősítették, és hétközben fantasztikus - és a Serie A-ban egyedülálló módon saját tulajdonú - új stadionjukat is felavatták. Veretes eredményt azonban nem sikerült elérniük, hiszen a jelenleg az angol harmadosztályban szereplő Notts Countyt nem tudták legyőzni.
Ennek ellenére - elsősorban az új igazolásoknak köszönhetően - papíron jóval erősebb a Juventus, amely ráadásul sosem kezdte még otthon vereséggel a bajnokságot.

Roma-Cagliari 15:00 (Digi Sport) hatharom-tipp: 1 A Farkasoknak van mit bizonyítaniuk, hiszen a nyári felkészülési mérkőzéseiken csak a Vasast tudták legyőzni - egy megpattanó lövésből született góllal -, az Európa Ligától pedig hazai pályán búcsúztak, miután nem tudtak nyerni a Slovan Bratislava ellen. Akkor sokan azonnal az új vezetőedző, Luis Enrique távozását követelték, de a spanyol szakembert Thomas DiBenedetto tulajdonos megerősítette a pozíciójában. Talán azért, mert sok új játékos van a csapatban, akik a nevük alapján nagy erősítést jelenthetnek, de nyilvánvalóan össze kell még szokniuk: a Cagliari ellen Stekelenburg, Heinze, Pjanic, Osvaldo és Krkic is debütálhat a Serie A-ban.

Pontosan egy évvel ezelőtt nagy, 5-1-es verést kaptak a Farkasok jelenlegi ellenfelük otthonában, idén januárban azonban egy 3-0-val tudtak "bosszút állni". Otthon 27 mérkőzés óta nem kaptak ki a Cagliaritól, és a papírforma szerint ez a sorozat nem fog megszakadni. Főleg, ha hasonlóan termelékenyek lesznek, mint az előző idényben, amikor csak öt mérkőzésen nem szereztek gólt.

Genoa-Atalanta 15:00
hatharom-tipp: 1
A hazaiak kerete rendesen átalakult, hiszen tavalyi játékosaik jó része szétszéledt Németországba, Oroszországba, Spanyolországba vagy épp a Serie A többi csapatához. Kérdés, hogy ezt hogy viseli egy együttes, de az igazi kérdés, hogy azt hogy viseli a másik, hogy hat pontot kell szereznie azért, hogy nulláról indulhasson. Az Atalantát ugyanis bundázás miatt hatpontos büntetéssel sújtott a szövetség, ezért jelenleg -6 pont áll a bergamóiak neve mellett a táblázaton.

Palermo-Inter 20:45 (Digi Sport) hatharom-tipp: 2 A Palermo elnöke a szezonkezdet előtt rúgta ki a csapat edzőjét, Stefano Piolit, de eladta a nyáron Pastorét, Sirigut, Bovót és Cassanit is. Számunkra örömteli, hogy leigazolta a Haladástól Simon Ádámot, de nem valószínű, hogy a középpályás azonnal a szicíliai együttes vezéregyénisége lesz, és az első találkozón nem is játszhat sérülés miatt.

Az Internél is volt fontos változás: Leonardo elhagyta a klubot, és Gian Piero Gasperini ült helyette a kispadra, valamint eladták Samuel Eto'ót Dzsudzsák Balázs csapatának, az Anzsi Mahacskalának, és az ő helyére Diego Forlánt vásárolták meg. Kíváncsian várjuk, hogy az uruguayi milyen szezont fog futni Milánóban.

A Palermo ellen a hányattatott holtszezonon kívül a statisztikák is szólnak, hiszen legutóbbi 22 Inter elleni mérkőzésükből csak egyet tudtak megnyerni, tavaly csak öt találkozót úsztak meg a bajnokságban kapott gól nélkül, az ezüstérmes pedig a legtermékenyebb csapat volt 69 találattal.

Catania-Siena 15:00 hatharom-tipp: X
Chievo-Novara 15:00
hatharom-tipp: 1

Fiorentina-Bologna 15:00 hatharom-tipp: 1
Lecce-Udinese 15:00
hatharom-tipp: 1