US Open

Állítsátok meg Serena Williamset!

  • Vásárhelyi Tamás

Ezzel a fohásszal indulhattak neki a tornának az idei US Open táblájának alsó részében a hölgyek. Mivel a fenti kívánságot senki nem teljesítette, így Samantha Stosurnak kellene vasárnap este csodát tennie.

Az amerikai nyílt teniszbajnokság előtt íródott beharangozónkban is elsőszámú esélyesnek tüntettük fel Serena Williamset, a ma esti döntő kapcsán pedig ismét csak őt kell említenünk favoritként. A betegsége és sérülése miatti közel egyéves kihagyás után, a közelmúltban visszatérő Williams ugyanis parádés meneteléssel jutott el a torna utolsó találkozójáig. Játszmaveszteség nélkül nyert meg ugyanis hat találkozót, az elődöntőben ráadásul a világelső és első helyen kiemelt dán Caroline Wozniackit is két sima játszmában ütötte el a továbbjutástól. Serena korábban háromszor (1999, 2002, 2008) nyerte meg a US Opent, így a hazai közönség mellett a finálékat illető tapasztalata is mellette szól.

Ha az aktuális világelső sem volt képes megállítani a Serena-expresszt (Wozniacki is csak hat gémet nyert ellene), akkor mire gondolhat vajon a finálé előtt az ausztrál Samantha Stosur, aki életében először jutott el a New Yorkban zajló torna fináléjába? Egyszer minden sorozat megszakad? Az esélytelenek nyugalma? Soha ne add fel? - és még számtalan közhely juthatott az eszébe az ausztrál hölgynek a vasárnapi ébredéskor, de azzal vélhetően ő is egyetért, hogy esélye csak akkor lesz a kirobbanó formában lévő Williams ellen, ha élete meccsét játssza a fináléban.

Stosur meg tudja-e állítani Serena Williamset?
„Stosurnak nagyon jól kell adogatnia. Az első adogatásait nagy százalékban kell hoznia és le kell támadnia az ütéseit. De ha így is lesz, akkor is Serenát tippelem győztesnek” - mondta az amerikai játékát legutóbb testközelből megélő Wozniacki is az őt a fináléról kérdező újságíróknak. Maga Williams is elmerengett egy kicsit a győzelem lehetőségén és a 12 évvel ezelőtti tornára is emlékezett, amikor pályafutása első Grand Slam győzelmét éppen Ha Serena Williams nyeri a döntőt, akkor negyedik US Open sikerével befoghajta az open érában szintén négyszer győztes Martina Navratilovát. Náluk többször csak Steffi Graf (5) és Chris Evert (6) győzött az amerikai nyílt bajnokság női egyes versenyében. Flushing Meadowsban szerezte „Nagyon izgatott voltam 1999-ben. Egész végig arra gondoltam a döntőben, hogy nyernem kell, mert Martina Hingist már korábban is sikerült legyőznöm. Éreztem végig, hogy nyerni fogok. Most már igazi veteránként vagyok itt a tornán, 13 Grand Slam sikerrel a hátam mögött. Hatalmas tapasztalattal rendelkezem, de a döntőt ugyanolyan izgalommal várom, mint tizenkét évvel ezelőtt.”

Stosur a 2010-es - Schiavone ellen elveszített - Roland Garros finálé után komoly hullámvölgybe került, de úgy tűnik, hogy idény nyáron ismét remek formában van. Bár az ő vállát nem nyomják olyan évtizedes terhek, mint szegény Andy Murrayét, az ausztrál közvéleménynél így is igen magasan van a léc a tenisz sportban. A korábbi remek női játékosok (Margaret Court és Evonne Goolagong) után ugyan a távoli kontinensen hosszú szünet következett, de a sikert odaát is Grand Slam trófeákban mérik, márpedig abból még Stosurnak sincs. Stosur azon kevés játékos közé tartozik, aki képes volt már korábban (2010 – Roland Garros, negyeddöntő) legyőzni Grand Slam tornán is Serenát, igaz az egymás elleni mérleget tekintve az amerikai jobb (4-2) nála. Williams ráadásul most kedvenc Ausztrál női játékos utoljára 1977-ben (Wendy Turnbull) játszott US Open dőntőt, győznie pedig legutóbb Margaret Courtnak sikerült 38 évvel ezelőtt. borításán, kemény pályán játszik, Stosur pedig nem építhet a párizsi salak - az ő stílusa számára kedvezőbb - csúszására sem. „Az álmok valóra váltása lehetne, ha sikerülne győzni. Jó érzés, hogy most kaptam egy második esélyt, hogy megnyerjek egy ilyen rangos trófeát.” - mondta a döntő előtt az ausztrál játékos. Hogy az álomból valóság, vagy újabb csalódás lesz-e, kiderül vasárnap későn este. A US Open női döntőjét az Eurosport 22.00 órától élőben közvetíti - bár az időjárás előrejelzések ismét esőt mondanak New Yorkban, így elképzelhető csúszás a programban.