Jaroszlavli tragédia

Visszavonultatott mezszámok

  • MTI

A cseh, illetve a szlovák jégkorong-válogatottban többet egyetlen játékos sem viselheti a szerdai, jaroszlavli légi katasztrófában elhunyt játékosok mezszámát.

A csehek a világbajnok Karel Rachuneket (4) és Jan Mareket (15), valamint a Stanley Kupa-győztesként is ünnepelt Josef Vasiceket (63), a szlovákok pedig a vb-ezüstérmes, volt NHL-es sztár Pavol Demitrát (38) gyászolják.
   
A svéd olimpiai és világbajnok Stefan Liv nevelőklubja, a jönköpingi HV71 az 1-es mezszámot vonultatta vissza.
   
A szerdai tragédiában az orosz nyílt bajnokságban (KHL) érdekelt Lokomotiv Jaroszlavl egy játékos kivételével a teljes keretét és szakmai vezetőségét elveszítette.
   
Tomas Kral, a cseh szövetség elnöke a nemzetközi szövetség (IIHF) honlapjának elmondta: az elveszített három hokisuk holttestét várhatóan szombaton viszik Prágába, és a szurkolók majd a válogatott rajongóinak törzshelyén, az óvárosi Staromestke namesti terén emlékezhetnek meg vasárnap Rachunekről, Marekről és Vasicekről. A három hokist jövő héten helyezik örök nyugalomba szülővárosiakban, Zlinben, Jindrichuv Hradecben, illetve Havlickuv Brodban.
   
"Demitra családja egy szeretett édesapát, az ország pedig egy hokigéniuszt és egy karizmatikus személyt veszített. Igazi példaképe volt ő a fiataloknak" - mondta Igor Nemecek, a szlovák szövetség elnöke hozzátéve, hogy Demitra 38-as mezszámát senki sem viselheti többet a szlovák válogatottban. A csapat tagjai a szezonbeli mérkőzéseken kis 38-as karikával a mezükön játszanak majd.
   
A lettek Karlis Skarstins volt NHL-es sztárhátvédet siratják. A szurkolók az Arena Riga előtt rengeteg virágot és mécsest helyeztek el. A minszki Gorki Parkban lévő csarnoknál Ruszlan Szalej, Szergej Osztapcsuk és az erőnléti edző, Nyikolaj Krivonoszov arcképe előtt gyászolnak.
   
A szerdán lezuhant Lokomotiv Jaroszlavl székházába az angol labdarúgóklub, a Manchester United is gyászlevelet küldött. A szigetországi csapat 1958-ban szintén légi katasztrófában nyolc játékosát veszítette el. David Gill ügyvezető táviratában kiemelte, hogy Manchesterbe is óriási sokkot okozott a katasztrófa híre, és visszahozta a szörnyű emlékeket, amelyet a United élt át. Hozzátette: bízik benne, hogy amint ők, úgy a Lokomotiv is felgyógyul ebből a szörnyű tragédiából.