Premier League előzetes

Az Arsenal a Swansea ellen rajtolhat el "másodszor"

  • DA

A szezont rendkívül gyengén kezdő, legutóbb a Manchester United ellen kiütéses vereséget szenvedett, de a kéthetes bajnoki szünet alatt új igazolásokkal megerősödött Arsenal az újonc Swansea City ellen kezdheti meg a felzárkózást a Premier League hétvégi, 4. fordulójában.

Hét mérkőzést rendeznek szombaton az angol élvonalban, a „nagyok” mind pályára lépnek a forduló első játéknapján.

Arsenal-Swansea City
16:00
A londoni Ágyúsok mindössze egy pontot gyűjtöttek eddigi három meccsükön, a legutóbbi zakóra pedig 115 éve nem volt példa, a Manchester United otthonában alázta meg 8-2-re az Arsenalt….A súlyos vereség és sérüléshullám miatt beerősített a klub az átigazolási piacon, egyedül a zárónapon négy játékost (Mikel Arteta, Josszi Benajun, Per Mertesacker és Andre Santos) szerződtetett, és érkezett Pak Csu-Jung is.  Ők akár már szombaton bemutatkozhatnak a szurkolóknak, és felépült Theo Walcott és Kieran Gibbs is. A maródiak listája így is tekintélyes: Abou Diaby és Thomas Vermaelen műtét után lábadozik, Jack Wilshere optimista becslések szerint októberben térhet vissza, Sebastien Squillaci izomsérüléssel küzd, Tomás Rosiyky rúgást kapott a Skócia elleni Eb-selejtezőn. Gervinho, Alex Song és Carl Jenkinson eltiltás miatt nem állhat Wenger rendelkezésére, aki kijelentette, hogy a bajnokság a java csak most kezdődik. Nos, csapata most megragadhatja a két hetes szünet után második esélyét a javításra.

Robin van Persie és társai a Swansea ellen bizonyítanák, hogy még semmi sem veszett el az Arsenalnál

A Swansea vendéglátójához hasonlóan első győzelmére vár, Brendan Rodgers csapata két vereséget és két döntetlent hozott össze eddig. A statisztikák szerint a felek mindössze négyszer találkoztak eddig egymással, mindannyiszor a nyolcvanas években, kétszer az Ágyúsok, kétszer a Hattyúk nyertek.

Manchester City-Wigan Athletic
16:00
Az eddig százszázalékos City a hétpontos, még veretlen Wigant fogadja. Ennek ellenére sok jóra nem számíthat az Athletic az Etihad Stadionban, tekintve, hogy 12 gólt szerzett eddigi három meccsén…Sergio Agüero és Edin Dzeko már három-három gólnál vár, és hogy még tovább erősödjön a City csatársora, a csapatkapitányi tisztétől megfosztott Carlos Tévez is jelezte, hogy a kezdőben szeretne szerepelni a sérült védőit, Antolín Alcarazt és Steven Gohourit nélkülöző Wigan ellen. A kékemezeseknél Gareth Barry játéka kétséges bokasérülés miatt. Kolo Touré hat hónapos eltiltása lejárt, akár az elefántcsontparti védő is „debütálhat” szombaton.

A City öt meccs óta veretlen aktuális ellenfele ellen, ebből négyet megnyert. Roberto Martínez együttese ugyanakkor hét mérkőzés, április 23 óta veretlen a PL-ben, igaz, ebből négyszer ikszeltek.

Stoke City-FC Liverpool 16:00Tony Pulis csapata a Tottenhamnél létszámfelettivé vált Peter Crouch-al erősödött, aki egyben a Stoke történetének legdrágább igazolása. A 30 éves csatár egykori klubja ellen léphet pályára szombaton. Az ellenfélnél a védő Glen Johnson felépült, először léphet pályára a szezonban, de a kapitány Steven Gerrard most is csak a lelátóról figyelheti övéit. Kenny Dalglish a támadó szekcióban küzd a bőség zavarávól, de valószínűleg nem változtat a Bolton elleni nyerő Suárez-Kuyt pároson, így a 35 millió fontért szerződtetet Andy Carroll a padon foglal helyet, az újonnan érkezett Craig Bellamy társaságában. Mind a Stoke, mind a Liverpool veretlen még a szezonban, februárban a Vörösök, tavaly novemberben a Stoke nyert 2-0-ra, kemény összecsapás várható.

A Fazekasok sikere egyébként a klub 700. győzelmét jelentené az angol élvonalban. Érdekesség a Premier League történetében még nem nyert a Liverpool a Britannia Stadionban.

Sunderland-Chelsea
16:00 Tv: Digi Sport
A Chelsea gépezete ugyan még akadozik, támadásban és védekezésben is van hova javulnia, de még mindig veretlen, szemben a A PL-ben eddig kétszer kikapó, egyszer ikszelő Fekete Macskákkal. Tavaly novemberben 3-0-ra verte a Sunderland otthonában a Chelsea-t, de azóta sok víz lefolyt a Temzén, e meccs kivételével az elmúlt 13 párharcból 12-őt a londoniak nyertek meg, legutóbb 4-2-re februárban. A Sunderland ráadásul legutóbbi 17 bajnokijából 11-et elveszített.

A hazaiaknál Asamoah Gyan megsérült a ghánai válogatottban, de bemutatkozhat az új igazolás Nicklas Bendtner. André Villas-Boas Didier Drogbával még nem számolhat, de újra rendelkezésére áll Petr Cech, David Luiz és Daniel Sturridge, míg Raul Meireles először húzhatja magára a Chelsea szerelését. A portugál pénteki sajtótájékoztatóján egyébként kijelentette, hogy lelkiismeret-furdalás nélkül kihagyja Fernando Torrest és Frank Lampardot is a kezdőből, ha a csapat érdeke azt kívánja...

Bolton Wanderers-Manchester United 18:30 Tv: Digi SportA bajnok Bogdán Ádám csapatánál vendégeskedik. A százszázalékos Vörös Ördögök Pazar formában futballoznak az elmúlt hetekben (8-2, Arsenal..), talán egy szalmaszálba kapaszkodhat Owen Coyle és együttese. A United az ominózus 8-2-őt ugyan idegenben érte el, de „amúgy” nem megy zökkenőmentesen az idegenbeli játék, a Ferguson-csapat az első fordulóban nyögvenyelős játékkal gyűrte le 2-1-re a West Bromwich Albiont, az előző szezonban pedig négyszer kikapott, tízszer ikszelt, és csak ötször hagyta el győztesként a pályát az Old Traffordtól távol. Tavaly szeptemberben a Boltonban is „becsúszott” egy  2-2-es döntetlen.

A szezont két vereséggel és két győzelemmel indító hazaiaknál debütálhatnak az új szerzemények, David Ngog, Gael Kakuta és Dedryck Boyata, a másik oldalon a sérült Danny Welbeck helyén Javier Hernández kezdhet. Nemanja Vidic, Antonio Valencia és Rafael továbbra is betegszabadságát tölti.
A United közel négy éve veretlen a Bolton ellen, és az utóbbi 13 összecsapásból 11-szer győztesen hagyta el a pályát. Szombaton délután egyébként a 120. összecsapás következik a felek között, és ha a vendégek nyernek, akkor a Manchester United 200. idegenbeli sikerét aratják.

Everton-Aston Villa
16:00
Két veretlen csapat mérkőzik meg, a házigazdák immáron a „Goodison istene”, Mikel Arteta nélkül szállnak harcba, a középpályás az Arsenalba távozott. Az érkezőket, Royston Drenthét és Denis Stracqualursit várhatóan egyből mélyvízbe dobja David Moyes, ahogyan a Villánál Jermaine Jenas és Alan Hutton is debütálhat. Alex McLeishnek Darren Bent miatt aggódik, aki sérülten tért vissza az angol válogatottól, és csak az utolsó pillanatban derül ki, hogy vállalja-e a játékot.

A kisebbik liverpooli alakulatot 2006 óta irányító David Moyes 2006 márciusa óta nem tudott nyerni az Oroszlánok ellen. Phil Neville viszont jubilálni fog, a csapatkapitány 200. alkalommal öltheti magára az Everton mezét.

Wolverhampton Wanderers-Tottenham Hotspur 16:00Egy veretlen és egy nyeretlen csapat találkozik, a Wolverhampton két győzelemmel egy egy iksszel rajtolt, míg a Tottenhamet megruházta mindkét manchesteri alakulat. Harry Redknapp, a Spurs mendzsere éppen ezért minden bizonnyal az új igazolásokat, Emmanuel Adebayort és Scott Parkert egyből kezdőnek jelöli, annál is inkább, mert William Gallas, Steven Pienaar, Sandro és Rafael van der Vaart is hiányzik. A Sarkantyúsok játékát az eddig átigazolási hercehurcája miatt mellőzött Luka Modric is felfrissítheti, aki végül nem került a Chelsea-hez. Az elmúlt tíz meccset tekintve hétszer nyert a Spurs, kétszer a Wolves egy döntetlen mellett, és további érdekesség, hogy a Farkasok 1981 óta mindössze egyszer nyertek hazai pályán szombati ellenfelük ellen.

A Premier League állása
  M Gy D V Rg Kg P
1. Manchester United 3 3 0 0 13 3 9
2. Manchester City 3 3 0 0 12 3 9
3. Liverpool 3 2 1 0 6 2 7
4. Chelsea 3 2 1 0 5 2 7
5. Wolverhampton Wanderers 3 2 1 0 4 1 7
6. Newcastle United 3 2 1 0 3 1 7
7. Aston Villa 3 1 2 0 3 1 5
8. Wigan Athletic 3 1 2 0 3 1 5
9. Stoke City 3 1 2 0 2 1 5
10. Bolton Wanderers 3 1 0 2 7 6 3
11. Everton 2 1 0 1 1 1 3
12. Queens Park Rangers 3 1 0 2 1 6 3
13. Sunderland 3 0 2 1 1 2 2
14. Norwich City
3 0 2 1 3 5 2
15. Swansea City 3 0 2 1 0 4 2
16. Fulham 3 0 1 2 1 4 1
17. Arsenal 3 0 1 2 2 10 1
18. West Bromwich Albion 3 0 0 3 2 5 0
19. Blackburn 3 0 0 3 2 6 0
20. Tottenham Hotspur 2 0 0 2 1 8 0