Birkózó-vb

Minden szakág kvótáért utazik Isztambulba

  • MTI

Jövő hétfőtől vasárnapig Isztambulban rendezik az olimpiai kvalifikációs birkózó-világbajnokságot, amelyen 16 fős magyar csapattól a lehető legtöbb kvalifikáció megszerzését várja a hazai szövetség.

Módos Péter is messzire juthat Isztambulban

"Nem számokban gondolkodunk, azt várjuk, hogy a lehető legtöbb kvótát gyűjtsék be a versenyzőink - nyilatkozta az MTI-nek Gáspár Tamás, a szövetség főtitkára. - Iszonyatosan nehéz lesz ez a vb, minden súlycsoportban hat között kell lenni az olimpiához, de itt talán még mindig könnyebb londoni helyet szerezni, mint a jövő évi kvalifikációs sorozatban. Azért vannak esélyeseink szép számmal, s nagyon bízunk abban, hogy közülük minél többen oda is érnek."
   
A három szövetségi kapitány, Struhács György (kötöttfogás), Gulyás István (szabadfogás) és Vatai László (női) egyaránt jónak ítélte a felkészülést, épp ezért bíznak az eredményes szereplésben. A 16 utazóból 15-en küzdhetnek Isztambulban londoni kvótáért, ugyanis a női 59 kg - Sleisz Gabriella súlycsoportja - nem szerepel a játékok műsorán. A kötöttfogás az egyetlen, melynek mind a hét súlycsoportjában lesznek magyarok, s ebben a fogásnemben van a legtöbb kvótára, illetve éremre esélyese a küldöttségnek.
   
"Ki kell mondani, hogy a 66 kg-os Lőrincz Tamás, a 74 kg-os Bácsi Péter és a 96 kg-os Kiss Balázs is egyértelműen éremesélyes, s tőlük lehet a legjobb eredményt várni - mondta az MTI-nek Struhács. - Előbbi kettő nagyszerű formában van, s Balázzsal is minden rendben fizikálisan. Nála az okoz problémát, hogy az olimpiai eltiltása kicsit zavarja fejben, ami nem csoda."
   
A szakember szerint Módos Péter (55 kg) és Deák Bárdos Mihály (120 kg) is messzire juthat, amennyiben a sorsolásuk úgy alakul. Módosnál legfőképpen az okoz problémát, hogy a tavalyi vb volt az utolsó jelentős versenye, azóta sérülések hátráltatták, így van némi meccshiánya.
   
"Nagyon nehéz világbajnokság lesz, a kvótaszerzéshez hat meccset kell majd birkóznia mindenkinek, ám erővel biztosan jól fogjuk bírni. Nagyon örülnék, ha két kvótánál többet szereznénk" - nyilatkozta Struhács György, aki nem számíthat Isztambulban az olimpiai ezüstérmes Fodor Zoltánra, mivel a múlt héten szenvedett súlyos sérülést.
   
"Jól sikerült a felkészülés, egyedül Ligeti Dániel kéztörés miatti két hónapos kihagyása okozott fennakadást, de a felkészülési versenyek alapján ő is utolérte magát" - mondta Gulyás István szabadfogású szakágvezető, aki úgy fogalmazott, hogy egy kvótával már elégedett lenne, de kettőről álmodik.
   
A szakvezető elsősorban két idei Európa-bajnoki bronzérmesétől, a 120 kg-os Ligetitől és a tavaly vb-n is harmadik Hatos Gábortól (74 kg) várja a londoni indulási jog kivívását. Hozzátette, a többieknek erre szerencsés sorsolás esetén lenne reális esélyük.
   
"Eredményes felkészülésen vagyunk túl, nagyon jó állapotban vannak a lányok" - mondta Vatai, aki az Eb- és vb-ezüstérmes Sastin Mariannától (63 kg) nem is annyira titkon érmet remél. Úgy véli, rajta kívül kedvező sorsolás esetén Barka Emese (55 kg) szerezhet még kvótát.
   
A szövetségi kapitány a juniorkorú Sleisztől és Godó Kittitől tisztes helytállást vár. Utóbbival kapcsolatban megjegyezte, hogy az olimpia miatt váltott súlycsoportot, s a 72 kilós kategóriába még bele kell erősödnie.
   
A birkózók számára az isztambuli vb a kvalifikációs sorozat első állomása lesz. A kötöttfogásúak - a hétfőn repülőre szálló Bácsi kivételével - szombaton, a nők kedden, a szabadfogásúak pedig csütörtökön utaznak a Boszporusznál fekvő metropoliszba.

Az olimpiai kvalifikációs birkózó-világbajnokságon szereplő magyar csapat:
Kötöttfogás:
Módos Péter (55 kg), Kozák István (60), Lőrincz Tamás (66), Bácsi Péter (74), Lőrincz Viktor (84), Kiss Balázs (96), Deák Bárdos Mihály (120)
Szabadfogás:
Wöller Gergő (66 kg), Hatos Gábor (74), Veréb István (84), Kiss Gergely (96), Ligeti Dániel (120)
Nők:
Barka Emese (55 kg), Sleisz Gabriella (59), Sastin Marianna (63), Godó Kitti (72)
 
A vb programja (közép-európai idő szerint):
hétfő:
kötöttfogású 55 kg (Módos Péter), 66 kg (Lőrincz Tamás), 96 kg (Kiss Balázs), selejtezők és vigaszág 12:30 ó, megnyitó ünnepség 17:30 ó, éremcsaták 18:30 ó
kedd:
kötöttfogású 60 kg (Kozák István), 84 kg (Lőrincz Viktor), 120 kg (Deák Bárdos Mihály), selejtezők és vigaszág 13 ó, éremcsaták 18:30 ó
szerda:
kötöttfogású 74 kg (Bácsi Péter), női 48 kg, 51 kg, selejtezők és vigaszág 13 ó, éremcsaták 18:30 ó
csütörtök:
női 55 kg (Barka Emese), 59 kg (Sleisz Gabriella), 63 kg (Sastin Marianna), selejtezők és vigaszág 13 ó, éremcsaták 18:30 ó
péntek:
női 67 kg, 72 kg (Godó Kitti), szabadfogású 55 kg, selejtezők és vigaszág 13 ó, éremcsaták 18:30 ó
szombat:
szabadfogású 60 kg, 84 kg (Veréb István), 96 kg (Kiss Gergely), selejtezők és vigaszág 13 ó, éremcsaták 18:30 ó
vasárnap:
szabadfogású 66 kg (Wöller Gergő), 74 kg (Hatos Gábor), 120 kg (Ligeti Dániel), selejtezők és vigaszág 13 ó, éremcsaták 18:30 ó, záró ünnepség 21 ó