Öttusa-vb

Demeter és Marosi is magabiztosan jutott döntőbe

  • MTI

Demeter Bence és Marosi Ádám is bejutott a moszkvai olimpiai kvalifikációs öttusa-világbajnokság döntőjébe, így mind a négy magyar férfi induló finalista.

A két versenyző azonos csoportba került: a nyitószámban, az úszásban a tavalyi világbajnok Marosi (2:02.04 p - 1336 p), vívásban viszont Demeter teljesített jobban (944 p). A 21 éves, még juniorkorú öttusázó gyengébb kezdés után a második tusában egymás után nyerte asszóit, 944 ponttal itt a második helyen végzett. Marosinak be kellett érnie 804 ponttal.

A lövészettel kombinált futásnak Demeter a harmadik helyről vághatott neki, Marosi viszont csak tizenegyedikként rajtolt, az elsőhöz képest több mint egy perc hátránnyal. Az első kör végén Demeter megtartotta harmadik helyét, Marosi feljött nyolcadiknak. Az utolsó sorozathoz érkezve Marosi már negyedik volt - Demeter hatodik -, a célba pedig előbbi 10., utóbbi 11. helyen futott be - a harmadik 1000 méteren már csak arra ügyeltek, hogy biztosan ott legyenek a 12 között.

"Legfeljebb öt százalék esélyt adtam magamnak, hogy továbbjutok" - mondta az MTI-nek Marosi. - "Rég lőttem ilyen jól, mindössze egyszer hibáztam, s teljesen kifutottam magam."

Marosi, aki a vb előtt beteg volt, úgy fogalmazott, 2-3 hónapja bajlódik a vívással, jó kezdés után kizökken, s jönnek a vereségek: "A döntőre stratégiát kell váltanom, mert a kombinált számra nem lehet építeni" - tette hozzá.

A junior világbajnok Demeter összességében biztosan került döntőbe: "Bár vívásban volt egy kis hullámvölgy, de így, hogy harmadikként kezdhettem a futást, tudtam tartalékolni is." - nyilatkozott Demeter.

A döntőt vasárnap rendezik. Korábban a már olimpiai kvótás Kasza Róbert és az egyéni induló Tibolya Péter biztosította a helyét a 36 között.