NB I előzetes

Aranyos Loki-álom Siófokon

  • Göbölyös János

Két hét szünet után folytatódik az OTP Bank Liga. A 8. forduló nyitómérkőzésén a pontveszteség nélkül a tabella élén álló Debrecen Siófokra látogat.

A debreceni játékosok üdvözlik egymást

OTP Bank Liga, 8. forduló
BFC Siófok-DVSC-TEVA
Siófok, 09.09., péntek, 18.00 (TV: SportM)
Vezeti: Vad II. István (Szpisják Zs., Lémon O.)
Hathárom-tipp: 2
Az előzmények vegyesek, a jelenlegi helyzet szerint viszont tiszta a kép. Tavaly ilyenkor mindössze négy pont volt a különbség a két csapat között, amikor aztán lejátszották a meccset Siófokon (4-1), egyre csökkent a DVSC előnye. Tavasszal  még kellemetlenebb helyzetbe került a Loki, az akkor már javában a kiesés ellen menekülő Balaton-parti csapat Debrecenben tudott nyerni (2-3), a bravúrnak óriási szerepe volt abban, hogy a somogyiaknak a hátralévő fordulókban sikerült megtartani élvonalbeli tagságukat. A hajdúságiak számára is vízválasztó volt az a vereség, a következő mérkőzésen ugyanis már nem Zdenek Scasny, hanem Kondás Elemér ült a kispadon, és egy teljesen más pályára állította a szakmailag és mentálisan eltévelyedett csapatot.

Pénteken ismét találkozik a két együttes Siófokon, kettejük távolsága pontokban mérve most tizenhárom. A Debrecen még nem hibázott ebben a bajnokságban, és nagy valószínűség szerint ezúttal sem fog, bár a hazaiak képesek arra, hogy ,,összefirkálják” a papírformát, hiszen eddig is produkáltak néhány nem várt eredményt (döntetlen a bajnok Videoton és az ezüstérmes Paks ellen).
"A Loki elleni előző két mérkőzésünkből nagyon jól jöttünk ki, most viszont a DVSC egy olyan sorozatban van, hogy még pontot sem veszített, így tudásunk és lelkesedésünk legjavát kell nyújtanunk - fogalmazott Horváth Károly szakmai igazgató az nb1.hu-n, majd hozzátette, megpróbálnak mindent megtenni azért, hogy magukra irányítsák a figyelmet egy esetleges pontszerzéssel, vagy győzelemmel.

Kondás Elemér tartja magát jó szokásához, miszerint minden meccsre úgy készíti fel csapatát, mintha most kezdődne a bajnokság, azaz megpróbálja elfeledtetni játékosaival, mi történt eddig. Ez persze lehetetlen, hiszen éppen a sikerek generálhatják folyamatosan az egyenletes, jó teljesítményt, a győzelmi szériát. A DVSC vezetőedzője a klub honlapjának adott nyilatkozatát mégis az eddig megszokott (és bejött) mondatával kezdte:

"Továbbra sem foglalkozunk azzal, hogy milyen sorozat van mögöttünk, ez egy új mérkőzés lesz - mondta Kondás Elemér. - A siófokiak nagyon veszélyesek tudnak lenni, minden csapatnak figyelni kell rájuk, különösen hazai pályán, de természetesen azon leszünk, hogy megnyerjük a mérkőzést. Ennek érdekében mindent meg is teszünk."

A vendégek keretében egyébként nincs különösebb változás, hogy a kezdőcsapatban lesz-e, az két futballista állapotán múlik. Bódi Ádám az U21, míg Varga József az A-válogatott mérkőzésein volt érdekelt, előbbi két vesztes, utóbbi két győztes meccsel a lábában tért vissza klubjába.   

"Csütörtökön mindketten regeneráltak, kicsit fáradtak, de természetesen elutaznak Siófokra, remélem, péntekre rendben lesznek. A mérkőzés napján derül ki, hogy milyen állapotban vannak, az alapján döntünk arról, pályára lépnek-e" - tette hozzá Kondás Elemér.

Apropó utazás. A Debrecen egy nappal a bajnoki találkozó előtt elindult Siófokra, ahol a sok-sok szálloda közül a Hotel Aranypartot választotta. Stílszerűen, ahogy egy ötszörös bajnokhoz és annak jelenlegi formájához illik. 

Forma index (a legutóbbi öt mérkőzés alapján)*
Siófok-Debrecen
  ellenfél eredmény pontszám
SIÓFOK      
Győr 0-1 0  
Paks 1-1 1,25  
Videoton 0-0 1  
Kaposvár 3-1 2  
Diósgyőr 1-2 0  
Aktuális forma-index*     0,85
DVSC      
Ferencváros 1-0 2  
Kecskemét 1-0 2,50  
Videoton 2-1 2  
Pápa 2-0 2,50  
Újpest 3-2 2  
Aktuális forma-index*     2,20

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

*Megpróbáljuk számszerűsíteni, melyik csapat milyen formában várja az aktuális bajnoki mérkőzését. Az értékelésnél mindig a legutóbbi öt találkozót vesszük figyelembe, a különböző meccseket más-más nehézségi fokozatba soroltuk. A győzelemért kétszer annyi pontszám jár, mint a döntetlenért, ha ezt tétmérkőzésen vendégként éri el a csapat, azt 0,5 illetve 0,25 ponttal jutalmazzuk. Az átlagolás után (az öt meccs összpontszámát elosztjuk öttel) a végeredmény megmutatja az adott együttes aktuális formáját. A Ligakupa-mérkőzéseket csak abban az esetben vesszük figyelembe, ha az első kerethez tartozó játékosok legealább 60 %-a pályára lép az adott találkozón. A tévedés jogát természetesen fenntartjuk, hiszen bármikor történhet meglepetés. De hát, ettől (is) izgalmas a játék.

Pontozási rendszer
A legutóbbi öt mérkőzésen elért győzelmekért (és döntetlenekért) kapható pontok
Bajnokok Ligája 3,0 (1,50)
Európa Liga 2,5 (1,25)
NB I 2,0 (1,00)
Magyar Kupa 2,0 (1,00)
Egyéb nemzetközi 2,0 (1,00)
Szuperkupa 1,5 (0,75)
Ligakupa 1,0 (0,50)
Egyéb hazai 1,0 (0,50)