Sportpolitika

A MOB megemelte az olimpiai kvótát szerzett sportolók támogatását

Pénteken ülésezett a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) elnöksége, ahol a Gerevich-ösztöndíjat és sporttámogatásokat érintő döntések is születtek.

A mob.hu beszámolója szerint minden ötkarikás kvalifikációt szerzett sportoló ösztöndíja 40 ezer forinttal emelkedik. A  MOB-elnöksége döntött arról is, hogy az ösztöndíj A-szintes sportoló esetén nem lehet kevesebb mint 100.000 Ft, B-szinteseknél pedig 70 ezer Ft.

Döntés született az Olimpikon Életútprogram kibővítéséről, melynek keretében Talmácsi Gábor motorversenyző és Virág Zsolt tornász részesülhet a támogatásban.

Az ülésen Borkai Zsolt, a MOB elnöke miután gratulált a kajak-kenu világbajnokságon, az úszó és vízilabda vb-n, valamint az atlétikai vb-n elért magyar sikerekhez, tájékoztatta az elnökség tagjait arról, hogy megérkezett a Nemzetközi és az Európai Olimpiai Bizottság levele a MOB-nál történt átvilágítás eredményéről, amely kiválóra minősítette a Magyar Olimpiai Bizottság szervezettségét és adminisztrációs munkáját.

Molnár Zoltán főtitkár részletes tájékoztatást adott a MOB költségvetéséről. A 2011. évre a felkészüléshez biztosított támogatásokat már 80 százalékban megkapták a sportági szakszövetségek.

Kovács István, a londoni előkészítő bizottság vezetője, az olimpiai részvétellel kapcsolatos feladatokról számolt be. A magyar olimpiai csapat sportruházata, az ötkarikás játékok történetében először, nem „Hungary” hanem „Magyarország” felirattal lesz ellátva. Eddig 66 magyar sportoló szerzett olimpiai kvótát, de a hétvégén akár bővülhet a létszám, köszönhetően az öttusa vb-nek és a koronglövő világbajnokságnak. Az olimpiai csapatot támogató előkészületi feladatok az időrendnek megfelelően haladnak.