Jaroszlavli tragédia

Tanácskoznak az orosz jégkorongligában a hogyan továbbról

  • MTI

Az orosz nyílt profi jégkorongligában (KHL) érdekelt klubok vezetői közösen döntik el, hogy miként folytatódjon a bajnokság a Lokomotiv Jaroszlavl csapatának szerdai légi szerencsétlensége után. A katasztrófában egy játékos kivételével a teljes csapat odaveszett.

A katasztrófában egy játékos kivételével a teljes csapat odaveszett

A KHL honlapján közölte, most a gyászolók megsegítése a legfontosabb, és - ha majd lehet - hideg fejjel kell döntéseket hozni a hogyan továbbról. A szezon szerdán rajtolt, ám a tragédia miatt félbeszakadt a Szalavat Julajev-Atlant nyitómeccs. Csütörtökre volt kiírva a Dinamo Minszk-Jaroszlavl találkozó (éppen a fehérorosz fővárosba tartott a Lokomotiv), és a másik három, e napra tervezett találkozót sem tartják meg.
   
Viktor Tyihonov, a sportág legendás edzőalakja azt javasolja, hogy a másik 23 klub adjon egy-egy játékost a Jaroszlavlnak, és ők így alkossanak egy csapatot, amely végigjátssza az idényt. De elképzelhető az is, hogy a Lokomotiv nélkül rendezik meg a szezont.
   
A szerdai tragédiában olimpiai és világbajnokok, Stanley Kupa-győztesek, junior világbajnokok haltak meg. Az elhunyt világsztárok között van például a szlovák Pavol Demitra, a cseh Karel Rachunek, Josef Vasicek, Jan Marek, a svéd Stephan Liv, a lett Karlis Skrastins, míg az edzői stáb tagjai - a kanadai Brad McCrimmon vezetőedző, és segítői, az orosz Igor Koroljov és Alekszandr Karpovcev - szintén elismert és híres alakjai voltak a hokivilágnak.
   
A játékosok közül egyedül Alekszandr Galimov élte túl a balesetet, az ő testfelületének 80 százaléka megégett, és az orvosok küzdenek az életéért. Rajta kívül még egy ember élte túl a katasztrófát, ő a repülőgép személyzetéhez tartozott. Összesen 43-an haltak meg.