Olasz Nagydíj

Rendhagyó monzai beharangozó - mi dönthet a klasszikus versenypályán?

  • Kele János

Fogadkozó Ferrari, reménykedő McLaren, felszabadult Schumacher - ők fenik a fogukat arra, hogy valamilyen csoda folytán meg tudják szorongatni a a kerékdőlés-beállításokkal magát a gyors versenypályákra is ütőképessé varázsoló Red Bullt. Mai, beharangozó cikkünkben sorra vesszük azokat a tényezőket, amelyeknek alakulásán a győzelem múlhat.

Olasz Nagydíj, Monza
Technikai paraméterek
Pálya adatai
5,793 km hosszú
A verseny 53 körös, ami 306,72 km-et jelent
11 kanyar
247 km/h átlagsebesség
Aerodinamikai adatok
Alacsony leszorítóerő szükséges
Maximális végsebesség: 343 km/h (DRS-rendszerrel), 334 km/h (DRS-rendszer nélkül)
Egyéb adatok
A kör 75%-át padlógázon teljesítik a versenyzők
151,2 kg benzin szükségeltetik a teljes versenytáv teljesítéséhez
Egy körön hozzávetőlegesen 2,8 literes fogyasztással lehet kalkulálni
A köridő 11%-át töltik fékezéssel a versenyzők
Hat nagy féktáv, intenzív fék-igénybevétel jellemző
Boxkiállás átlagos ideje 22 mp, köridejéből 18 másodpercet veszít a versenyző
Üzemanyag-hendikep: (10 kg-os többletből fakadó köridőnövekedés) 0,35 másodperc

 

Hamilton, McLaren 2011

A csapatok formája

A legjobb előjelekkel a Red Bull érkezik Monzába, az osztrákok bár nem a gyors pályák első számú specialistái, Belgiumban szinte leiskolázták a mezőnyt. Új kerékdőlés beállításokat kísérleteztek ki, amivel javították végsebességüket, erre a legjobb példa talán az, hogy Spában Mark Webbernél mérték a legnagyobb sebességet az Eau Rouge utáni egyenesben. Mivel Vettel továbbra is verhetetlennek tűnik, a világbajnoki címüket nem kell félteniük, Webber stabil pontszerzései pedig biztosítják azt, hogy a konstruktőri cím is Salzburgba kerüljön az idény végén.

A Ferrarinak hatalmas csalódás volt a belgiumi versenyhétvége, hiába a nagy fogadkozás, végül nemhogy a Red Bullt nem tudták megelőzni a pályán, még a McLaren is elébük férkőzött. A spái versenyt megelőzően Alonso úgy nyilatkozott, a belga és az olasz pályára specializálták újításaikat, egyrészt mert itt sebezhetőnek vélik a Red Bullt, másrészt mert hazai közönség előtt kiengesztelést kell nyújtaniuk a szurkolóiknak a botrányosra sikerült szezonkezdett miatt. A terv Belga Nagydíjra vonatkozó része már dugába dőlt, kíváncsian várjuk, mi történik az Olasz Nagydíjon - tavaly mindenesetre Alonso nyert itt, megelőzve Button McLarenjét.

Nyolc versennyel a vége előtt a Red Bull még mindig tartja csodálatos mérlegét, időmérőkön továbbra is veretlen a salzburgi gárda, és a kérdés sem az, hogy mikor veri meg őket valaki végre valahára, hanem inkább az, megveri-e egyáltalán. A mezőnyben egyébként négy korábbi monzai győztes is reménykedik az ismétlésben: Alonso tavalyi sikere már a második volt neki Olaszországban, Vettel 2008-ban egy rozoga Toro Rossóval nyert itt, míg Schumacher ötszörös, Barrichello pedig háromszoros monzai győzőnek számít.

Időjárás

Az előző hónapokkal ellentétben a felhőkkel nem fog meggyűlni a versenyzők baja: a hétvége mindhárom napjára kitűnő időt jósolnak a meteorológusok. Rossz hír Jenson Button, jó az erőviszonyok kiviláglásáért szorítóknak.

A gumik dönthetnek ismét

A Pirelli nem változtatott abroncsainak összeállításán a Belga Nagydíjat követően, Monzába is a lágy és a közepes keverékeket hozza a hazai versenyére készülő gumióriás. Ez a párosítás korábban Németországban és a valenciai Európa Nagydíjon is szerepelt már.

Két hete Belgiumban azt láttuk, hogy jókora különbség volt a két keverék között - Monzában ez viszont alighanem másképp lesz, a kanyarok hiánya miatt az olasz pálya nem túlzottan gumigyilkos, kisebb lehet a különbség a keverékek között. Ez a gyakorlatban, előzetes számítások alapján 1, maximum 1,2 másodpercet jelenthet, szemben a Spában tapasztalt másfél másodpercesnél is nagyobb differenciánál.

Az előző versenyek annak a jegyében teltek, hogy minél több gumit spóroljanak a versenyzők a versenyre, a győztes a legtöbb esetben az lett, akinek a lágy gumijai a legjobb állapotban érték meg a vasárnapot. Ez a helyzet Monzában változhat, egyrészt a már taglalt kisebb keverékek közötti különbség, másrészt pedig a várhatóan nagyon meleg aszfalt miatt: a közepes keverékű abroncsok felmelegedése az elmúlt hónapkkal ellentétben itt nem okozhat majd problémát a pilótáknak.
Különbség lehet a spái versenyhez képest az is, hogy most valószínűleg nem sok versenyzőnek marad 3 szett vadonatúj lágy abroncsa a versenyre. A szabadedzéseken és a kvalifikáción ugyanis nem várható eső, következésképp a versenyzők kénytelenek lesznek fogyasztani az opcionális gumikeverékből is, ez pedig, mint láttuk az évad korábbi szakaszában, döntő eleme lehet a vasárnap délutáni futamnak.

Boxkiállások

A gumitaktika mellett a boxkiállások száma és időzítése lehet döntő tényező a futamon, emlékezhetünk, a tavalyi versenyen is gyorsabb depózásának köszönhette sikerét Alonso. A legtöbb számítás szerint egy monzai kerékcsere átlagosan 22 másodperc alatt oldható meg, a boxutca viszonylag hosszú tehát, ráadásul nem is túlzottan egyszerű a féktáv, ami a kijövet után közvetlenül következik.

Arról már beszéltünk, hogy a gumikopás itt nem lehet számottevő, így azt hiszem nyugodtan elmélkedhetünk arról, hogy a csapatok ideális esetben két cserés taktikát alkalmaznak lágy-lágy-közepes keverékű sormintával. Természetesen egy ilyen leosztás mellett az első szakasznak van nagy jelentősége, a lágy gumikon kell megküzdeni a teljesen teletankolt autóval, így ezt az etapot valószínűsíthetjük a legrövidebbnek - csapattól és taktikától függően 12-15 kör lehet majd. Az ezt követő két etap eloszlása már nem bír túlzottan nagy jelentőséggel, várhatóan egyenlő arányban osztják el ezt a csapatok, 19-19 kör például ideális gumistratégiának tűnik.

A három kiállásos stratégia nem túl valószínű, talán csak azoknak éri majd meg, akik az első tízbe kvalifikálják magukat - nekik ugyanis használt abroncsokon kell elrajtolniuk, nincsen mese.

Safety Car -  kicsi a esély

Egy valamirevaló taktika sohasem veheti ki teljességgel a számításaiból egy nagyobb baleset lehetőségét - így lehet az, hogy voltaképpen minden istállónak áll készen B-terve arra az esetre, ha bejönne a pályára a biztonsági autó. A statisztikákat átböngészve erre Monzában igen kicsi az esély, mindössze 43 %, ráadásul a matematikusok azt is kiszámolták, az eddigi Olasz Nagydíjakon mindössze 0,4 Safety Car-periódus esett meg versenyenként. Érdekesség viszont, hogy 2007 és 2009 között zsinórban háromszor is dolga akadt errefelé Bernd Mäylandernek.

Ki, hogyan rajtol?

Nem győzzük hangsúlyozni, egy jó rajt aranyat ér a mai szabályrendszerben futott versenyek során - pontosan úgy, ahogy egy elrontott start is tönkre teheti egy pilóta előre kidolgozott stratégiáját. A rajtok problematikáját leginkább Mark Webber személyén keresztül vizsgálhatjuk, aki notóriusan rossz starternek számít, rendre elfuserálja a versenyeit már a piros lámpák felgyulladását követő 5-7 másodpercben.

Spáig bezárólag Webber összesen 20 helyet vesztett a rajtokat követően, legutóbb Belgiumban éppen ötöt - ha ez nincs, simán nyerhette volna a versenyt. Stratégia szempontjából talán úgy tudnám lefordítani ezt, hogy a rossz start után már senkinek sem a győzelem a célja - inkább helyrehozni lehet csak a hibát, mint megcélozni a végső sikert.

Vannak persze csapatok, és versenyzők, akik az érem másik oldalát képviselik: Sebastien Buemi például a mezőny messze legjobb ratolója (legutóbb a 11. helyről jött fel hatodiknak), de rajta kívül kivételesen jók HRT-k és a Force Indiák startjai is. Íme a teljes lista:

+19 Buemi
+17 Schumacher 
+13 Liuzzi
+9 Glock, Kobayashi
+7 Ricciardo
+6 Rosberg, Heidfeld
+4 Alonso
+3 Massa
+2, Petrov, Di Resta
0 Trulli D’Ambrosio
-2 Kovalainen, Chandhok
-3 Hamilton, Vettel
-4 Sutil 
-7 Button, Senna
-11 Barrichello
-12 Alguersuari
-16 Maldonado
-18 Perez 
- 20 Webber

Olasz Nagydíj, Monza
A hétvége programja
Péntek  
Első szabadedzés 9:00
Második szabadedzés 14:00
Szombat  
Harmadik szabadedzés 9:00
Időmérő edzés 14:00
Vasárnap  
Futam 14:00