Sportgazdaság

A Dallas Cowboys a legértékesebb NFL klub

  • VNA

A pénteken kezdődő NFL szezon előtt a Forbes magazin ismét kiadta a klubok értékéről szóló rangsorát.

A magyar idő szerint pénteken hajnalban kezdődő NFL szezon előtt a tekintélyes amerikai gazdasági magazin, a Forbes ismét publikálta az amerikai futball csapatok üzleti érték szerinti rangsorát. A liga legértékesebb csapata az 1,315 milliárd euró értékre taksált, ötszörös SuperBowl győztes Dallas Cowboys. A texasi csapat sorozatban ötödször nyerte meg a Forbes rangsorát, ezúttal pedig a Washington Redskins (1,1 milliárd euró) és a New England Patriots (995,1 millió euró) következik a pénzügyi rangsorban.

A híres amerikai magazin szerint a világ legértékesebb sportklubja címet a Manchester United birtokolja, amelynek értékét 1,35 milliárd euróra teszik. A most publikált rangsorban a bajnoki címvédő Green Bay Packers (774 millió euró) az NFL csapatok között csak a kilencedik helyen áll. A liga csapatai közül a Jacksonville Jaguars (515,3 millió euró) szerepel az utolsó helyen a nagyrészt 2010-es adatokra épülő elemzésben.

A lista élén szereplő Dallas értéke 2%-al nőtt a tavalyi adatokhoz képest, a legnagyobb előrelépő azonban a New York Giants, amely tavaly beköltözött új stadionjába, így a klub értéke a Forbes elemzése szerint 10%-al nőtt. A liga csapatai közül 18 csapat értéke nőtt tavaly óta, kilencé viszont csökkent. Furcsa módon utóbbiak közé tartozik a Tampa Bay Buccaneers is (5%-os visszaesés), amely a Manchester Unitedet birtokló Glazer család tulajdonában van.