Atlétika

Ártatlannak nyilvánították a doppingoló görög atlétákat

megosztom

Pert nyert másodfokon két egykori görög atléta, Kosztasz Kenterisz és Ekaterini Tanu, akiket az athéni olimpiáig visszanyúló hamis tanúzással vádoltak.

Pert nyert másodfokon két egykori görög atléta, Kosztasz Kenterisz és Ekaterini Tanu

Egy athéni bíróság májusban 31 hónap felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte őket,  a bíróság akkor úgy látta, hogy a két sprinter az athéni játékok megnyitója előtti éjszakán motorbalestet rendezett meg azért, hogy elkerüljék a doppingellenőrzését.

A sportolók fellebbeztek, és a keddien a fellebviteli bíróság nekik adott igazat, ártatlannak nyilvánítva őket.

Kenterisz 2000-ben Sydneyben a férfiak között 200 méteren olimpiai arany-, Tanu a nőknél 100-on ezüstérmet nyert. Négy évvel később Athénban is győzelemre esélyesnek tartották őket, de Kenteriszt és Tanut a megnyitó előtti napon, az olimpiai faluban szerették volna ellenőrizni, ám ők nem jelentek meg a vizsgálaton. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) először az eset másnapján várt magyarázatot a sprinterektől, akik azonban a meghallgatás előtt rejtélyes motorbalesetet szenvedtek, ezért sem akkor, sem a módosított időpontban, három nappal később nem jelentek meg a tárgyaláson. A két atléta végül az ötnapos csúszást követő NOB-meghallgatás után bejelentette, hogy nem indul a játékokon.

Tanu a kétéves eltiltás lejártával folytatta karrierjét, és bár megfutotta az ötkarikás szintet 100 méteren, a NOB nem engedte elindulni a 2008-as pekingi játékokon, Kenterisz nem versenyzett többet. Athéni doppingügyük bírósági hercehurcája azóta húzódott.

A fellebbviteli bíróság enyhítette edzőjük, Krisztosz Cerkosz büntetését is, akit eredetileg a motorbalesettel kapcsolatos hamis tanúzás miatt 33 hónapra ítéltek el. Ezt a vádat most ejtették, azonban a trénert bűnösnek találták illegális készítmények birtoklása miatt, amiért 12 hónapos - három évre felfüggesztett - börtönbüntetést kapott.

megosztom