Atlétikai vb

Nem volt pozitív doppingeset Teguban

  • VNA

Nagyszerű versenyeket és szerencsére egyetlen pozitív dopping esetet sem hozott a vasárnap véget ért atlétikai világbajnokság.

Bár rekord számú (2348) ellenőrzést végeztek a Teguban vasárnap véget ért atlétikai világbajnokságon, egyetlen esetben sem találtak tiltott szerek használatára utaló nyomokat az ellenőrök. Ezt jelentette be a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) szenegáli elnöke, Lamine Diack, aki hozzátette, hogy a teljeskörű ellenőrzést még csak az első három napra vonatkozóan zárták le a szakemberek. A világbajnokság idején a most először bevezetett vérvizsgálatot valamennyi sportolón végrehajtották, emellett pedig még 500 esetben - közte valamennyi döntős sportoló esetében - vizelet ellenőrzésre is sor került. A dopping ellenőrök az „A”-minták vizsgálatát a helyszínen végezték el, míg a „B”-próba elvégzésére másik labort használtak.

Az atlétikai világbajnokságok történetében eddig összesen 60 doppingeset fordult elő, a legtöbb ilyenre a 2001-es edmontoni világbajnokságon volt példa, ahol 17 esetben derült ki sportolókról, hogy tiltott szerekkel éltek. Igaz ez a szám tartalmazza azon sportolókat is, akik korábbi vétség miatt az edmontoni eredményüktől is búcsút vehettek.