Nemzetközi foci

Líbia válogatottja új mezeket kap az Adidastól

Líbia labdarúgó-válogatottja szombaton 1-0-ra legyőzte Mozambik csapatát az Afrikai Nemzetek Kupájának selejtezőjében, vagyis az utolsó fordulóban kivívhatja a 2012-es kontinenstornán való részvételt. Az észak-afrikai ország politikai helyzetét ismerve hatalmas siker ez az eredmény, melyre a csapat mezét gyártó Adidas is reagált.

A futballisták sikere hihetetlen erőt adhat az ország lakóinak

Líbia futballválogatottja utoljára 2006-ban kvalifikálta magát a Afrikai Nemzetek Kupájára, de azt megelőzően csupán egyetlen alkalommal, 1982-ben sikerült kivívni a szereplést, igaz, akkor ezüstérmet szerzett a csapat. Azzal, hogy a hétvégén Mozambikot hazai pályán 1-0-ra legyőzték a líbiaiak, az utolsó körre maradt a döntés, hogy mely csapat kvalifikálja magát a 2012-ben Egyenlítői Guineában és Gabonban megrendezendő viadalra. Az országban uralkodó állapotok ismeretében már ez a tény is egészen elképesztő sikernek mondható, hát még ha októberben sikerül legyőzni Zambia legjobbjait.

A csapat mezszponzora, a német Adidas úgy reagált a sikerre, hogy egy új garnitúrát bocsájtott a nemzeti együttes részére: az új mezen a Kadhafi-rezsim előtt használatos zászló, valamint az ország térképe látható, aminek nyílt üzenetét aligha kell elmagyarázni bárkinek is. Ez a gesztus felfogható a nyugati világ elismeréseként is, mert az afrikai ország megérdemli, hogy közel 40 év diktatúrát követően végre élvezze a sikert.