Magyar válogatott

Urbán gyomor- és vesénvágást javasol Ibra megállítására

A Vasas segédedzője szerint a mai magyar válogatottban nincs meg az a tűz, ami a Mészöly Kálmán vezette csapatban megvolt.

Urbán Flórián szerint csak kemény játékkal van esély - Fotó: origo.hu

Utoljára 1995-ben Halmai Gábor góljával sikerült a magyar válogatottnak legyőznie a svédeket. Annak a mérkőzésnek a két főszereplője, Végh Zoltán és Urbán Flórián beszélt emlékeiről és a ma esti kilátásokról is a Digi Sport Reggeli Start című műsorában.

„Emlékszem pontosan az akkori mérkőzésre, szakadó esőben játszottunk és egy nagyon erős ellenfelet győztünk le. Talán akkoriban közelebb volt egymáshoz a két ország futballja, most már ők inkább a futballelithez tartoznak. Ennek ellenére nem szabad, hogy feladjuk, mert itthon mindenki ellen csak a győzelem lehet a cél. Nagyon komoly csapatként kell működnünk, mert minden hibát kihasználnak ezen a szinten” - nyilatkozta Végh Zoltán, a Ferencváros kapusa.

Urbán Flórián szerint, aki szintén játszott az 1995-ös összecsapáson, csak másfajta mentalitással van esélyünk.

„Nagyon jó mérkőzés volt, csereként léptem pályára és 7-es osztályzatot kaptam. Szép diadal volt, de sajnálom, hogy azóta nem sikerült legyőzni a svédeket. Meg lehet nézni Svédországban azóta hány futballpályát építettek, nálunk pedig hányat zártak be. Mi itthon fordítva ülünk a lovon, az utánpótlásba kellene külföldi edzőket hozni, nem a felnőtt csapatokhoz. Az akkori csapat edzője, Mészöly Kálmán fanatikus volt, belénk szugerálta a győzelmet. Egervári Sándor egy teljesen más ember, most egy nagyon aranyos, ügyes, épülő csapat van, de talán ez a tűz nincs meg bennük. Olvasom a nyilatkozatokat, de nem hallottam senkit, aki azt mondta volna, hogy „kimegyek és szétszedem a svédeket”. Csak azt hallgatjuk folyamatosan, hogy „sérült ez, sérült az, baj lesz így, baj lesz úgy, hát szeretnénk nyerni, de nem sikerül...” Mészöly Kálmán szájából ilyen nem hangzott el, hogy „szeretnénk nyerni”, hanem az, hogy „kimegyünk és átgázolunk a svédeken”. Ezt egy picit hiányolom most" - mondta a Vasas pályaedzőjeként dolgozó szakember.

Természetesen felmerült az is, hogy az ellenfél legnagyobb sztárját, Zlatan Ibrahimovicot hogyan lehet semlegesíteni.

„Azt kell csinálni, amit én meg Dragóner csináltunk Stockholmban, a Dragóner gyomron, én pedig vesén vágtam, mindjárt tudta, hogy merre van az előre. Borzalmas nagy önbizalma van, ha megijedsz tőle, véged van! Mi nem ijedtünk meg ellene a Dragónerrel, érezte, hogy nem lehet ott húzogatni, mert kaphat egy komolyabbat. Ennek ellenére ő fejelte a gólt, de azért érezte, hogy nem tehet meg bármit” - jegyezte meg Urbán.