Atlétikai vb

Tizenhárom centiméter hiányzott Kürthy Lajosnak

  • VNA

A tegui atlétikai világbajnokság hatodik napjának délelőtti programjában egy magyar versenyzőért szurkolhattunk, Kürthy Lajos a férfi súlylökés selejtezőjéből nem jutott tovább.

Nem sikerült a továbbjutás Kürthy Lajosnak a férfi súlylökés selejtezőjében. A magyar dobó a második csoportban lépett a dobókörbe, ahol remek sorozatot teljesített, hiszen mindhárom dobása 20 méter körüli volt. Elsőre (19,92) és másodikra (19,76) is megközelítette ezt a határt, majd legjobbját harmadikra (20,02) dobta meg. Ez azonban kevés volt számára a továbbjutáshoz, hiszen a 14. helyen zárt, alig tizenkét centiméterrel elmaradva az utolsó még döntőbe került versenyzőtől.

"Az érzéseim vegyesek, csalódott is vagyok, meg örülök is - nyilatkozta versenye után Kürthy a magyar szövetség MTI-nek küldött beszámolója szerint. - Délelőtt húsz méter felett lökni, végül is számomra nem egy rossz eredmény. Az általam kitűzött cél azonban nem sikerült, annak ellenére, hogy kihoztam magamból, amit most lehetett. Szerettem volna bekerülni a 12-es döntőbe. Az utolsó, 20,02-es kísérletemet éreztem a legjobbnak, de abban sem tudtam igazán jól megcsinálni a közepét. Nagyon sajnálom. Megyünk tovább, jövőre három világverseny lesz, és bízom abban, hogy azokon jobban fogok szerepelni."

A tizenkét továbbjutó közül mindössze heten teljesítették a 20,60-as selejtező szintet, köztük az amerikai esélyesek (Reese Hoffa, Ryan Whiting és a vb-címvédő Christian Cantwell), valamint az olimpiai bajnok lengyel Tomasz Majewski is. A selejtezőt viszont némi meglepetésre az új egyéni csúcsot dobó (21,60) német David Storl nyerte meg.