Atlétikai vb

Megvan az első brit aranyérem - David Greene a 400 gát világbajnoka

  • Vásárhelyi Tamás

A hatodik napig kellett várni arra, hogy Nagy-Britannia is megszerezze első aranyérmét a tegui atlétikai világbajnokságon, David Greene a 400 mégteres gátfutás világbajnoka lett.

David Greene, a 400 méteres gátfutás világbajnoka a tegui atlétikai vb-n.Furcsa közjátékkal kezdődött a férfi 400 méteres gátfutás világbajnoki döntője Teguban, ahol a rajtot az indítóbíró hibája miatt meg kellett ismételni. Másodszorra ismét gond akadt az indítással, a már a rajtgépben guggoló versenyzőket ismét felállították. Harmadszorra végül eljött a mezőny, ahol - szokásához híven - az ötösön futó amerikai Bershawn Jackson kezdett a legjobban. A második kanyar végén még hatan voltak egyvonalban, de az utolsó gát előtt még a Puerto Rico-i Javier Culson vezetett.

A hajrában azonban jött a tavalyi Európa-bajnok brit David Greene, aki mindenkinél gyorsabb volt, és végül a második vb-ezüstjét szerző Culsont, valamint a nyolcas pályán célba érő dél-afrikai van Zylt megelőzve lett világbajnok minden idők leggyengébb 400 gátas vb-győztes idejével (48,26). A döntő érdekessége volt, hogy a hatodik világbajnoki fináléjában futó dominikai Felix Sánchez mindössze hét századmásodpercre volt a dobogótól.

Férfi 400 méteres gátfutás - végeredmény
1. David Greene (brit) 48.26
2. Javier Culson (Puerto Rico-i) 48.44
3. L. J. van Zyl (dél-afrikai) 48.80
4. Félix Sánchez (dominikai) 48.87
5. Cornel Fredericks (dél-afrikai) 49.12
6. Berchaw Jackson (amerikai) 49.24
7. Angelo Taylor (amerikai) 49.31
8. Alekszandr Gyerevjagin (orosz) 49.32