Tragédia

Holtan találták otthonában az NHL nehézfiúját

Derek Boogard és Rick Rypien után újabb NHL-es játékostól kellett megválnia a hokivilágnak augusztus 31-én, miután Wade Belak egyelőre tisztázatlan körülmények között meghalt. Sorstársaihoz hasonlóan őt is otthonában érte a halál.

Wade Belak a Nashville Predators és George Parros, az Anaheim Mighty Ducks jégkorongozói verekednek az NHL-ben.
A 35 éves Belak a Nashville Predators színeiben játszott utoljára, az elmúlt idényben 15 mérkőzésen léphetett pályára, de miután a csapat februárban waiverre helyezte, és azon át is ment anélkül, hogy valamelyik másik klub igényt tartott volna a szolgálataira, visszavonult jégkorongos karrierjétől. Boogardhoz és Rypienhez hasonlóan Belak sem az eredményes és pontokban gazdag játékáról volt híres, hanem általában ő volt az ügyeletes nehézfiú a jégen, aki megvédte társait, és sosem félt ledobni a kesztyűt.

Az esetet követően Georges Laraque, aki egykor szintén hasonló feladatkörökben futott az NHL-ben, rádión hívta fel a figyelmét az emberek számára, hogy milyen sok veszélyt is rejteget magában a játék ezen szerepköre.

Most már szerintem felfogják végre az emberek, hogy milyen nehéz is játszania a magunkfajtánknak az NHL-ben. Rendkívül sokat igényel mentálisan, nagyon kemény feladat” - nyilatkozta a színes bőrű játékos.

Laraque kitért arra is, hogy az ilyen keménylegényeknek milyen hányattatott sorsa lesz a hokis karrierjüket követően:  „Miután visszavonulunk ebből a státuszból ilyen sok év játék után, a legtöbbünknek nincs annyi pénze, hogy bővelkedjünk a lehetőségekben a folytatást illetően. Tehát miután ránk nehezedett a nyomás, hogy aktív pályafutásunk alatt verekedésekből keressük meg napi betevőnket, azt követően szembesülnünk kell azzal, hogy továbbra is harcolnunk kell a megélhetésünkért.

Bár Laraque valószínűleg nem szó szerint értette a harcolást, mindenesetre Donald Brashear, az NHL egykori rettegett verőlegénye hű maradt hokis pályafutásában betöltött szerepéhez, és idén már ketrecharcban csillogtatta meg tudását. Ennek ellenére az NHL az idei nyári haláleseteket követően valószínűleg komolyabb vizsgálatoknak veti alá verőlegényeit, hogy megelőzzék a jövőbeli tragédiákat.