Sportgazdaság

Az új adótörvények növelték a fizetési kedvet a sportban - Füzi Ákos

  • MTI
megosztom

A sport területén az adócsökkentés növelte az adófizetési hajlandóságot - többek között erről beszélt Füzi Ákos, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium (NEFMI) sportért felelős államtitkárságának sportszakmai főosztályvezető-helyettese a profi labdarúgókat képviselő érdekvédelmi szervezet, a FIFPro Budapesten zajló kétnapos jogi konferenciáján.

A NEFMI közleménye szerint a korábbi válogatott labdarúgó felszólalásában azokra a gazdasági ösztönző tényezőkre hívta fel a figyelmet, amelyek a sportgazdaság kifehérítésével a labdarúgás fejlődését, fejlesztését is támogatják. Ennek kapcsán megjegyezte: az egyszerűsített közteherviselést (EKHO) a kormány tavaly augusztusban a sportolókra és a sportszakemberekre is kiterjesztette.

"Mivel a rendszerváltással a labdarúgás elveszítette gazdasági hátterének jelentős részét, a kormány első intézkedései közt a sportbarát adójogszabály-módosítások részeként lehetővé tette az alacsonyabb adókulccsal való adózást a sportolók és sportszakemberek körében is" - mondta Füzi az "Állami ösztönzők a labdarúgás fejlesztése érdekében" címmel tartott előadásában.

Hozzátette: az állam adóbevétele e területen ennek ellenére nem csökkent, sőt, egyes számítások szerint még nőtt is, mert a kedvezőbb adózási lehetőséggel javult az adófizetési hajlandóság.

Füzi szólt a labdarúgás idei állami támogatásának mértékéről is: a Magyar Labdarúgó Szövetség 2,2 milliárd forintos állami segítséggel támogathatja az akadémiákat és az utánpótlás-nevelő centrumokat, valamint a Bozsik-programot.

A sportvezető összegezve előadását jelezte: "a kormány közvetlen állami támogatással és indirekt gazdasági ösztönzőkkel szeretné megteremteni a labdarúgás felemelkedésének lehetőségét, kiemelt figyelmet fordítva a sportág utánpótlás-nevelésére".

megosztom