Kosárlabda Eb

Tucatnyi NBA-sztárral rajtol szerdán a férfi kontinenstorna

  • MTI

Szerdán rajtol el Litvániában az olimpiai kvalifikációs férfi kosárlabda Európa-bajnokság, amelyen első alkalommal vesz részt 16 helyett 24 csapat. A résztvevő együtteseben számos NBA-ben profiskodó kosárlabdázó is pályára lép majd, így ott lesz Litvániában Dirk Nowitzki, Pau Gasol vagy éppen Tony Parker is.

A pótselejtezőben elbukott magyarok nélkül sorra kerülő, két és fél hetes kontinenstornán az észak-amerikai profiligában zajló bérvita miatt számos NBA-sztár is jelen lesz.

Az idei NBA nagydöntő MVP-je is ott lesz Litvániában
Így pályára lép a címvédő spanyoloknál Pau Gasol (Los Angeles Lakers), Marc Gasol (Memphis Grizzlies), José Calderon (Toronto Raptors), Rudy Fernandez (Dallas Mavericks), Serge Ibaka (Oklahoma City Thunder), a németeknél Dirk Nowitzki (Dallas), a franciáknál Tony Parker (San Antonio Spurs), Nicolas Batum (Portland Trail Blazers), Joakim Noah (Chicago Bulls), Boris Diaw (Charlotte Bobcats) és Kevin Seraphin (Washington Wizards), a vb-második törököknél Hedo Türkoglu (Orlando Magic) és Ersan Ilyasova (Milwaukee Bucks), az olaszoknál Andrea Bargnani (Toronto), a szlovénoknál Goran Dragic (Houston Rockets), a grúzoknál Zaza Pacsulia (Atlanta) vagy a házigazdaként biztos olimpiai résztvevő briteknél Luol Deng (Chicago).

A Panewesysben, Siauliaiban, Alytusban, Klaipedában, majd a középszakasztól Vliniusban és Kaunasban zajló Eb első két helyezettje közvetlenül kijut a londoni játékokra, míg a 3-6. helyezett egy külön kvalifikációs tornán kap újabb lehetőséget.

A címvédő spanyolok mellett esélyesként tartják számon a törököket, a tavaly vb-bronzérmes házigazdákat, a 2009-ben második szerbeket és a franciákat is.

Litvániában legutóbb 1939-ben rendeztek Eb-t, a mostani győztest szeptember 18-án hirdetik ki a 17 ezer férőhelyes Kaunas Arenában.