Evezős-vb

Nagyon közel az olimpiai kvótához a Juhász-Simon duó

  • MTI

A Simon Béla, Juhász Adrián kormányos nélküli kettes bejutott a középdöntőbe, azaz a legjobb 12 közé a szlovéniai Bledben zajló olimpiai kvalifikációs evezős-világbajnokságon, így már csak egy riválisát kell megelőznie ahhoz, hogy kvótát szerezzen az országnak a jövő évi, londoni játékokra.

A nemzetközi szövetség honlapja szerint a magyar kettős kedden remek versenyzéssel megnyerte reményfutamát, így magabiztosan lépett tovább. Legközelebb pénteken szállnak majd vízre a fináléba, azaz a legjobb hat közé kerülésért.

A szintén olimpiai számban indult Elekes Szilveszter, Hermann Róbert kétpárevezősnek nem sikerült jól a reményfutam, az utolsó, negyedik helyen ért célba, így a folytatásban - szerdán - csak az alsóházi középdöntőben, a 13-24. helyért harcolhat, és már biztosan nem szerezhet ötkarikás indulási jogot (ehhez az első 11 között kellett volna zárnia).

Simonékhoz hasonlóan bekerült a legjobb 12 közé a könnyűsúlyú egypárban érdekelt Hajdú Zsuzsanna is, miután ő is megnyerte reményfutamát. A fogyatékosok között versenyző Lengyel Mónika ötödik lett második pályáján, s a csütörtöki B fináléban is nehéz dolga lesz, ha a paralimpiai kvótát érő első kettő között akar zárni.

Szerdán Elekesék mellett két magyar egység száll vízre Bledben: a könnyűsúlyú négypárok között a Pozsár Bence, Matyasovszki Dániel, Markgrúber Balázs, Kitka Gergely kvartett a reményfutamban, a Varga Tamás, Galambos Péter könnyűsúlyú kétpárevezős pedig az úgynevezett negyeddöntőben (a legjobb 24 között) küzd majd. Utóbbi egység olimpiai kvótáért is harcol.

A jövő évi, londoni helyek legnagyobb része ezen a regattán kel el, a fennmaradó kvóták sorsáról regionális viadalok, majd legvégül a jövő májusi, luzerni kvalifikációs verseny dönt. A vb-n nem személyek, hanem egységek szereznek indulási jogot, a további viadalokon azonban már személyre szólóak lesznek a kvóták.

A még esélyes két magyar egységnek egyformán az első 11 között kell zárnia az indulási jog megszerzéséhez.