Atlétikai vb

Iszinbajeva most sem lett világbajnok - Fabiana Murer a világ legjobbja

  • Vásárhelyi Tamás

Két éve a kezdőmagasságon esett ki, most pedig csak a hatodik lett a kétszeres olimpiai bajnok Jelena Iszinbajeva a női rúdugrásban. A győzelmet az új dél-amerikai csúcsot ugró brazil Fabiana Murer szerezte meg 485 centiméterrel.

Fabiana Murer, a női rúdugrás világbajnoka Teguban, az atlétikai vb-n.A női rúdugrás döntőjében sokan várták a kétszeres olimpiai bajnok Jelena Iszinbajeva szereplését, aki két éve Berlinben kezdőmagasságán egyszer sem jutott át és hatalmas meglepetésre kiesett. Az oroszok világcsúcstartója ugyan most is csak később csatlakozott be a versenybe, de a 465 centiméteres magasságot - ami tíz centivel alacsonyabb, mint a berlini kiesést hozó szint - elsőre vitte. Ezen a magasságon a 12-es döntőből nyolcan is átjutottak, ilyenre pedig korábban még nem volt példa a szám világbajnoki versenyei kapcsán.

A 465-ön ugyan még túljutott, de a 470 centiméteres magasságon háromszor is rontott a címvédő Anna Rogowska, akinek a kiesése azonban nem volt meglepetés, a lengyel rúdugró ugyanis még egy sopoti versenyen összeszedett kézsérülése miatt nem tudott megfelelően felkészülni a szezonra. A hétfői férfi versenyen remekeltek a lengyel ugrók, most azonban nem voltak ennyire sikeresek a nőknél, mivel másik döntősük, Monika Pyrek már 465-ön elvérzett.

A 470-es magasságon a német Martina Strutz elsőre, a selejtezőben sokat rontó amerikai Jennifer Suhr másodikra, míg az ezzel nemzeti csúcsot elérő kubai Yarisley Silva harmadszorra jutott át, igaz még így is hatan voltak versenyben, hiszen Iszinbajeva mellett a brazil Fabiana Murer és az orosz Szvetlana Feofanova is kihagyta ezt a magasságot. A 475 centiméteres magasságot aztán a kubai kihagyta, Murer és Feofanova viszont - idei legjobbjukat megugorva - elsőre ugrotta át, így továbbra is hibátlanul álltak a mezőny élén.

Ezen a magasságon Strutz másodszorra átjutott, Suhr viszont kiesett, Iszinbajeva pedig egy rontott ugrás után átvitte a további két kísérletét 480-ra. Ott viszont már nem járt sikerrel, így ismét lemaradt a világbajnoki dobogóról és végül csak a hatodik lett. A 480-at a tavalyhoz képest 10 kg-ot fogyó és ezzel új német rekordot ugró Strutz elsőre, Murer pedig másodszorra vitte át, a többiek viszont már kiestek. A brazil rúdugró azonban a 485 cm-en elsőre repült át, az új-dél-amerikai rekord pedig azt jelentette számára, hogy megnyerte a világbajnokságot. Az ezüstérem végül a német Martina Strutzé lett 480-al, míg a 475-ig minden magasságot elsőre ugró Feofanova lett a bronzérmes. Murernek a verseny végén - immáron világbajnokként - még megpróbálkozott a 492 cm-es magassággal is, de nem járt sikerrel.

Női rúdugrás - végeredmény
1. Fabiana Murer (brazil) 485 cm
2. Martina Strutz (német) 480 cm
3. Szvetlana Feofanova (orosz) 475 cm
4. Jennifer Suhr (amerikai) 470 cm
5. Yarisley Silva (kubai) 470 cm
6. Jelena Iszinbajeva (orosz) 465 cm
7. Jirina Ptacnikova (cseh) 465 cm
8. Nikoléta Kiriakoupolu (görög) 465 cm