Átigazolás

Belehúztak a csapatok - "last minute" igazolások Európa-szerte

  • 63

Augusztus 31-én éjfélkor lezárul az átigazolási időszak, a klubok eddig az időpontig vehetnek és adhatnak el játékosokat. Ugyan a nyár nagy "nevei" már elkeltek, azért ahogy az lenni szokott, a záró pillanatokra is jut esemény bőven. Most a utolsó előtti nap történéseiből csemegéztünk.

Ugyan kicsit kilóg a sorból, de kétségtelenül a nap legnagyobb slágere Détári Lajos kinevezése a Ferencváros szakmai igazgatói posztjára volt. Az NB II-es Vecsésről érkező egykori világválogatott futballista személye megosztja a zöld-fehér tábor híveit, noha kötődése a klubhoz nyílt titok. "Döme" érkezése mellett egy másik új arcot is köszönthettek az Üllői úton: a klub vezetősége 1+1 éves megállapodást kötött a finn középpályás Juha Hakolával.

Szinte biztosra vehető Lencse László távozása a Videotonból: a 23 éves támadó Paulo Sousa érkezésével még annyi lehetőséget sem kap, mint Mezey György idején, a hírek szerint az egykori MTK-játékos Kecskemétre - esetleg más magyar csapathoz távozhat.

Ha már Videoton...a címvédőnél tovább erősödik a "latin"-vonal: a fehérvári klub tájékoztatása szerint három évre szerződtették a korábban a Benficában és a Valenciában is megforduló 25-szörös portugál válogatott  Marco Canaeirát. A 31 éves védő annak idején még együtt játszott a portugál csapatban Paulo Sousával, Horváth Gábor távozásával pedig gyakorlatilag egyenes út vezet számára a címvédő kezdőjébe.

A vasárnap a Unitedtől elszenvedett történelmi vereség után Arséne Wenger és az Arsenal "lóhalálában" próbálja megerősíteni a nem túl veretesnek kinéző játékoskeretet. A londoniak állítólag 40 millió eurós ajánlatot tettek a Dortmundnak Mario Götzéért, valamint 8 millió fontot kínáltak a Chelseanek Florent Maloudáért - egyik játékos megszerzése sem lesz azonban "fáklyás menet". Ellenben már biztosan az Ágyúsok labdarúgója a dél-koreai válogatott csapatkapitánya, Pak Csu Jung, akit a Monacótól szereztek meg az angolok. A hírek szerint a Fenerbache brazil hátvédje, Andre Santos is Wenger "tanítványa" lesz, érte 7 millió eurót adhat az Arsenal.

Tovább erősíthet a Manchester City is: a Daily Mirror úgy tudja, hogy Owen Hargreaves orvosi vizsgálatra érkezett Manchesterbe, így könnyen a City futballistája lehet.

A Newcastle United 5 millió fontért megvásárolta az Internél kiegészítő szerepet betöltő Davide Santont. A 20 éves olasz válogatott védő érkezésének egyedül talán Kádár Tamás nem örül felhőtlenül Newcastle-ben. Santone a hírek szerint öt évig erősítheti a Szarkákat.

Mauro Zárate ügynöke a Sportitalia című lapnak elmondta, a Lazio játékosa a Liverpool első számú kiszemeltje a támadóposztra. Az angol klub egyelőre kölcsönben szeretné megszerezni a támadót, a római egyesület ezt azonban nem támogatja. Így előfordulhat az is, hogy a játékos az átigazolási szezon utolsó pillanataiban az Interhez igazol.

A "surranó pályán" készül alkotni a Juventus is: Andrea Agnelli elnök kedden magánrepülőgépet küldött Amszterdamba a holland válogatottal készülő Eliáért, akiért a Hamburg 9 millió eurót remélhet a zebráktól.  A szélső már átesett az orvosi vizsgálaton, így a transzfer gyakorlatilag megvalósult.

A torinóiak egykori ikonja, David Trezeguet a Közel-Keleten folytatja a focit: a franciák világ- és Európa-bajnoka az egyesült arab emírségekbeli Bani Jasz csapatához igazolt a következő szezonra, ahol is 1,7 millió eurót keres majd.

A francia "Manchester City", azaz a PSG is újabb klasszissal "combosodott": az uruguayi válogatottal Copa Américát nyerő, tavaly pedig vb-elődöntőt vívó Diego Lugano alapember lehet Leandroék csapatában. A 30 éves bekk öt év után hagyja el a Fenerbachét.