Atlétikai vb

Reggeli hidegzuhany - Kővágó és Fazekas is kiesett a selejtezőben

  • VNA

A Teguban zajló atlétikai világbajnokságon egyik magyar diszkoszvető sem jutott döntőbe - Kővágó Zoltán és Fazekas Róbert is kiesett a selejtezőben.

Kővágó Zoltán, magyar diszkoszvető
A világbajnokság harmadik napjának délelőtti programjában a férfi diszkoszvetésre figyeltünk a leginkább, ahol nagy meglepetésre egyik versenyzőnk sem tudott továbbjutni a 12-es döntőbe. Kővágó Zoltán 62,16 métert ért el, ami azonban csak a 15. helyhez volt elég összességében, így 22 centiméterrel maradt el a 12., még döntőt érő helyen végző brit Brett Morse-tól. A magyar atléta elsőre 58,14-et dobott, utána jött a 62,16-os dobás, majd végül érvénytelen kísérlettel zárta a selejtezőt. Fazekasnak - a mezőnyben egyedüliként - három érvénytelen kísérlete volt. Különösen Kővágó búcsúja lehet fájó, hiszen a Budapesten dobott 69,50-nel övé a világ idei legjobb eredménye, így egyértelműen dobogóra esélyesként érkezett Dél-Koreába.

„Nagyon sajnálom, mert nagyon sok munka van bennem, úgy gondolom, megtettem mindent azért, hogy idén jó eredményt érjek el. Az egész évem nagyon rossz volt, a versenyeken nem tudtam kellő önbizalmat szerezni. Az, hogy nem volt sikerélményem, egyre nagyobb nyomást gyakorolt rám, és most csúcsosodhatott ki. A selejtező előtt jól melegítettem, jól is éreztem magam. Az első dobás is jó lett volna, csak belevágtam a hálóba. Most át kell gondolni a történteket, főleg fejben ki kell pihenni, aztán neki állni újra, mert engem még alázatosabb munkára sarkall ez a balszerencsés verseny” - nyilatkozta Fazekas a verseny után.

Érdekesség, hogy a mezőnyből senkinek sem sikerült megdobnia a 65,50-es selejtező szintet, ehhez legközelebb a lengyel Piotr Malachowski állt, aki mindössze két centiméterrel dobott rövidebbet. A többi nagy esélyes, a litván Virgilijus Alekna (64,21), a német Robert Harting (64,93) és az észt Gerd Kanter (63,50) ettől elmaradtak ugyan, de magabiztosan jutottak tovább. A döntőben érdemes lesz figyelni az iráni Ehsan Hadadira, aki 65,21-el a második legjobb eredménnyel jutott be a szám fináléjába. A 32 fős mezőnyben a horvát színekben versenyző Varga Rolandnak (59,09) sem sikerült megdobni a selejtező szintet, így ő is búcsúzott a versenytől.