NB I visszatekintő

Köpésnyire Európától

  • Göbölyös János
Címkék:
megosztom

A hétvégén a 7. fordulót rendezték a 2011-12-es első osztályú labdarúgó-bajnokságban. Összeállításunkban az OTP Bank Liga mérkőzéseire tekintünk vissza, statisztikákkal, nyilatkozatokkal, értékelésekkel, valamint ismertetjük a következő kör programját.

Vége a nyárnak. Búcsúzóul azért ízelítőt kaptunk a trópusi klímából, az ivószünetekkel tarkított 7. forduló mégsem a hőség, sokkal inkább a bőség miatt marad emlékezetes. 4500-as átlag nézőszám, 32 gól, 40 sárga, 3 piros lap, egy kiállított és egy elküldött edző. Dióhéjban ennyi, de ha belemegyünk a részletekbe, érdekes dolgokra bukkanhatunk.

Abban most már nincs semmi meglepő, hogy a Debrecen és a Győr páros meccset vív egymással, lassan egy össznépi kvízjáték témája is lehetne, hogy melyikük, mikor, ki ellen veszít pontot. Az ETO ráadásul szakított a kockázatos, egygólos győzelmek gyakorlatával, és úgy megszórta a Zalaegerszeget, hogy az Csank János állásába került. A váltás nem volt meglepő, legfeljebb azon lehet kicsit elgondolkodni, hogy a mezőny magasan legtapasztaltabb és legeredményesebb trénerének mekkora szerepe volt a buk(tat)ásban. Hová tűntek azok a kulcsjátékosok, akiknek ilyen esetben nem csak a futballtudásukkal, de közösségformáló és megtartó erejükkel is vezérré kellene válni, akik ha nem is elsősorban az edző személyét, de legalább saját önbecsülésüket tartják fontosnak. Csank az utóbbi időben nagyon egyedül maradt, talán Nagy Ferenc volt az egyetlen, aki kitartott mellette, a győri zakó után azonban ő is feladta a harcot. Hogy aztán az elnök - ahogyan Csank fogalmazott - a nyomásnak engedett, vagy a divatot követte, az soha nem fog kiderülni. Most mindenesetre újfent beigazolódott, hogy ha egy edzőt hetente megerősítenek a posztján, és sértődötten cáfolnak (ál)híreket, ott előbb-utóbb borul a kispad.

Paulo Sousa, a Videoton portugál vezetőedzője (j2) Kassai Viktor játékvezetővel vitatkozik a labdarúgó OTP Bank Liga 7. fordulójában játszott Budapest Honvéd-Videoton FC találkozón, a kispesti Bozsik József Stadionban. A mérkőzést a Honvéd nyerte 1-0 arányban. MTI Fotó: Beliczay László
Borult más is a hétvégén, nevezetesen Akassou agya. A Honvéd elefántcsontparti középpályása alpári módon zárta le a Horváth Gáborral szembeni afférját, a nyelvi nehézségeket kerülendő, szembe köpte kihívóját. Gusztustalan megoldás volt, a 1990-es világbajnokság Rijkaard-Völler jelenete jutott eszembe, de ott legalább a hollandba szorult annyi higiénia, hogy hátulról sercintett, így a német fürtjei felfogták a nyálat. Akassout nem menti fel az sem, hogy néhány perccel az eset előtt az edzőjét küldte el a kispadról a bíró, sőt a játékos talán a vélt vagy valós sérelmeivel együtt a szájában felgyülemlett anyagot is lenyelte volna, ha Supka Attila higgadtabban reagál az adott szituációra, oldva ezzel a játékosaiban kialakult feszültséget.

Izgalom Kaposváron is volt, de az már a futballról szólt. A múlt héten átélt tizenegyes- és kiállítás-kavalkád Sisa Tibort infarktus közeli állapotba kergette, most, hogy a Paks kétszer is egyenlített kétgólos hátrányból, sokan féltették a kaposvári edzőt. Az utolsó két percben kapott két gól a siófoki ,,kivégzésnél” is kegyetlenebb lehetett, a tanár úr megúszta maradandó egészségkárosodás nélkül, lehet, hogy kezd hozzászokni az e fajta traumákhoz? Hasonló érzések kerülgethették Véber Györgyöt is, ő azonban kibeszéli magából a sérelmeit, melegében kiengedi a gőzt, bár mostanában már ő sem a régi. A Pápa sorozatban harmadszor szenvedett vereséget, úgy, hogy ez idő alatt egy teljes szezonra való ziccert rontott. Pécsen ráadásul vezetett is, de ez sem volt elég a pontszerzéshez. Kétségtelen, hogy Marics hiánya is belejátszik az eredménytelenségbe, ugyanakkor Ferenczi hét forduló óta tartó gólképtelensége is kezd a megmagyarázhatatlan kategóriába tartozni.

Megtörtént a búcsú. A Vasas és a Ferencváros mérkőzése végképp lezárta az egykori Népstadionban rendezett bajnoki mérkőzések történetét. A szervezők megpróbálták ünnepélyessé, nosztalgikussá tenni az eseményt, és a szép emlékű kettős rangadók mintájára felvezetésként összehoztak egy gálameccset, amelyen a nagy elődök próbáltak valamit visszacsempészni a derbik hangulatából. Jó volt őket újra látni, felidézni a múltat, elmerengeni azon, honnan, hová jutottunk. Ez utóbbi inkább fájdalmas, mint örömteli érzést jelentett, a legnagyobb csalódást mégis az érdektelenség okozta. Ott, ahol évtizedeken át csak az volt a kérdés, hogy ötven, hatvan vagy hetvenezren váltanak jegyet a nagy négyes (Fradi, Újpest, Vasas, Honvéd) összecsapásaira, most csak lézengtek a szurkolók. Az okokat persze tudjuk (láthattuk a második meccsen), így aztán a nosztalgia is felemásra sikeredett - felcsillant a múlt, pislákolt a jelen, elsötétült a jövő.

Végezetül egy mostanában egyre inkább fajsúlyossá váló kérdés: mi lesz a Videotonnal? Miért van az, hogy a játékosokkal, edzőkkel, pénzzel megerősített bajnokcsapat most már sorozatban betlizik, ha elhagyja Fehérvárt? Paulo Sousa rendre elmondja a sikertelenül végződött mérkőzések után, hogy neki tetszett, amit látott, elégedett a játékkal, a Videoton jobb volt ellenfelénél… Csak a győzelem (vagy legalább az iksz) nem jön össze. A portugálnak abban igaza van, hogy csapatának van arca, látszik, mit akar, a Honvéd ellen is megvoltak a helyzetek, meg egy szabályos, de meg nem adott gól is. A kérdés persze összetett, hosszú távon van létjogosultsága Sousa elképzeléseinek, ahhoz viszont, hogy a Videoton elkezdje a felzárkózást, azaz megnyerje a kispestihez hasonló mérkőzéseit, hiányzik talán az edzői rutin, a megérzés. Hogy valami konkrétumot is mondjak, azzal, hogy Supka Attila a második félidőre becserélte Németh Norbertet, egy a játékszervezésben, támadásokban nagyságrendekkel jobb labdarúgóval erősítette meg a középpályát. A kispestiek futballja a szünet után jól láthatóan kreatívabbá, veszélyesebbé vált, ezt viszont Sousa nem, vagy csak késve, a gól után reagálta le. A mérkőzést eldöntő akció is Némethtől indult, ő ugratta ki Danilót, akit Sánchez csak 11-est érően tudott szerelni. Lehet, hogy nem ezen múlott, de az ilyen (taktikai) mozaikdarabkákból állhat össze az a kép, amelynek a kerete már megvan, de a kontúrjai még hiányoznak Fehérváron.

OTP Bank Liga, 7. forduló
Jegyzőkönyvek
GYŐRI ETO–ZALAEGERSZEGI TE 5-1 (2-0)
ETO Park, 4000 néző. Vezette: Bognár Tamás (Lémon Oszkár, ifj. Tóth Vencel)
Győr: Sztevanovics – Babics, Djordjevics, Fehér, Völgyi – Trajkovics, Pilibaitis, Ji-Paraná (Tokody, 85.) – Koltai, Alekszidze (Ahjupera, 74.), Dinjar (Dudás, 74.). Vezetőedző: Csertői Aurél. Cserepad: Molnár P., Sztanisics, Takács, Windecker, Ahjupera, Dudás, Tokody.
ZTE: Jahics – Kocsárdi, Bogunovics, Kovács Gergő, Turcsik – Szalai (Horváth, 65.), Kamber, Kovács Gábor (Delics, 70.), Bujor (Balázs, 46.) – Tököli, Méyé (Turkovs, 56.). Vezetőedző: Csank János. Cserepad: Vlaszák, Csordás, Hervás, Delics, Horváth A., Balázs, Turkovs.
Gólszerző: Völgyi (17., 73.), Alekszidze (34.), Babics (66.), Ahjupera (76.), illetve Tököli (48.)
Sárga lap: Ahjupera (77.), illetve Tököli (31.), Balázs (73.)
Piros lap: Balázs (92.)
 
DIÓSGYŐRI VTK–BFC SIÓFOK 2-1 (0-1)
Diósgyőr, 5500 néző. Vezette: Böcskei Balázs (Forgács Attila, Tóth István)
DVTK: Rados – Vadász, Gal, Budovinszky, Gohér – Gallardo, Abdouraman, Lippai (Arze, 69.), Luque – Carreno (Menougong, 46.), Seydi (Pál, 91.). Vezetőedző: Benczés Miklós. Cserepad: Farkas B., Arze, Nagy T., Dobos, Takács, Pál, Menougong.
Siófok: Milinte – Kiss Zs., Fehér Zs., Nyári, Fejes – Haraszti, Tusori, Kecskés, Melczer (Rebrik, 50.) – Huszák (Sowunmi, 55.), Bozsovics (Horváth A., 81.). Vezetőedző: ifj. Mihalecz István. Cserepad: Mester, Lengyel, Mogyorósi, Horváth A., Lattenstein, Rebrik, Sowunmi.
Gólszerző: Menougong (54.), Luque (80.), illetve Melczer (18., tizenegyesből)
Sárga lap: Gallardo (49.), illetve Fejes (47.), Kecskés (68.)
 
BUDAPEST HONVÉD–VIDEOTON FC 1-0 (0-0)
Bozsik Stadion, 3000 néző. Vezette: Kassai Viktor (Szpisják Zsolt, Medovarszki János)
Honvéd: Kemenes – Lovrics, Botis, Debreceni, Novák A. – Danilo (Tchami, 86.), Zelenka (Hidi, 76.), Délczeg, Akassou, Hajdú – Szekulics (Németh N., 46.). Vezetőedző: Supka Attila. Cserepad: Sánta, Bjelkanovics, Kostolani, Horváth A., Hidi, Ivancsics, Németh N., Tchami.
Videoton: Tujvel – Brachi, Vaskó, Horváth G., H. Sánchez – Oliveira, Sándor Gy. (Gosztonyi, 69.), Mitrovics, Elek Á. (Nikolics, 60.), Brandao (Walter Lee, 82.) – Alves. Vezetőedző: Paulo Sousa. Cserepad: Bozsovics, Vinícius, Gosztonyi, Nikolics, Polonkai, Vasziljevics, Walter Lee.
Gólszerző: Danilo (58., tizenegyesből)
Sárga lap: Debreceni (42.), Danilo (70.), Lovrics (79.), Németh N. (86.), illetve H. Sánchez (44.), Vaskó (53.), Mitrovics (93.)
Piros lap: Akassou (95.), illetve H. Sánchez (57., második sárga lap)
 
PÉCSI MFC–LOMBARD PÁPA 2-1 (2-1)
Pécs, 3000 néző. Vezette: Farkas Ádám (Kelemen Attila, Kis Zoltán)
PMFC: Dibusz – Simonfalvi, Lantos, Todorovics, Marovics – Horváth Zs. (Regedei, 73.), Scsepanovics, Pintér – Nagy O., Frőhlich (Andorka, 80.), Gyánó. Vezetőedző: Mészáros Ferenc. Cserepad: Holczer, Causics, Törtei, Regedei, Tóth Z., Andorka, Bajzát.
Pápa: Szűcs – Nagy S. (Germán, 65.), Totadze, Rodenbücher, Présinger – Varga G. (Szabó Z., 59.), Ganugrava, Horváth L. (Zulevs, 82.), Quintero – Lovrencsics, Ferenczi. Vezetőedző: Véber György. Cserepad: Takács T., Tóth G., Németh M., Rása, Szabó Z., Germán, Zulevs.
Gólszerző: Horváth Zs. (38.), Frőhlich (45.), illetve Ganugrava (12.)
Sárga lap: Gyánó (28.), Horváth Zs. (38.), Todorovics (40.), illetve Ganugrava (72.), Présinger (84.), Rodenbücher (88.)
 
KAPOSVÁRI RÁKÓCZI–MVM PAKS 4-4 (2-0)
Kaposvár, 3000 néző. Vezette: Berke Balázs (Kepe Arnold, Butkai Zsolt)
Kaposvár: Hajdúch – Graszl, Zsók, Jánvári – Balázs, Hegedűs (Kulcsár K., 75.), Pedro, Pavlovics, Safarics – Perics (Gujics, 78.), Alexeev (Grumics, 82.). Vezetőedző: Sisa Tibor. Cserepad: Horváth L., Gujics, Dzsavad, Farkas, Kardos, Kulcsár K., Grumics.
Paks: Csernyánszki – Heffler T., Éger, Gévay, Báló – Bartha, Sifter, Heffler N. (Vayer, 46.), Sipeki, Magasföldi (Kiss T., 32.) – Hrepka (Böde, 65.). Vezetőedző: Kis Károly. Cserepad: Pokorni, Csehi T., Szabó J., Böde, Kiss T., Montvai, Vayer.
Gólszerző: Perics (30., 32.), Balázs (71.), Safarics (87., tizenegyesből), illetve Kiss T. (56.), Bartha (69.), Böde (89.), Sipeki (91.)
Sárga lap: Alexeev (55.), Balázs (72.), illetve Sipeki (51.), Sifter (74.), Gévay (85.)
 
DEBRECENI VSC–ÚJPEST FC 3-2 (1-1)
Debrecen, 8500 néző. Vezette: Iványi Zoltán (Albert István, Viszokai László)
DVSC: Novakovics – Nagy Z., Mészáros, Simac, Korhut – Bódi, Ramos, Szakály P. (Nikolics, 89.), Rezes (Varga J., 46.) – Coulibaly, Kulcsár T. (Yannick, 46.). Vezetőedző: Kondás Elemér. Cserepad: Malinauskas, Mijadinoszki, Dombi, Illés, Varga J., Nikolics, Yannick.
Újpest: Balajcza – Szokol, Dvorschák, Mihajlovics, Pollák – Simon K., Egerszegi (Tajthy, 46.), Barczi, Markovics (Wilson, 85.), Balogh B. (Rajczi, 49.) – Kabát. Vezetőedző: Zoran Szpisljak. Cserepad: Horváth T., Takács Z., Tajthy, Wilson, Rajczi, Szabó B.
Gólszerző: Bódi (22.), Yannick (49.), Coulibaly (63.), illetve Egerszegi (37.), Simon K. (74.)
Sárga lap: Simac (75.), illetve Kabát (15.), Rajczi (53.)
 
HALADÁS SOPRON BANK–KECSKEMÉTI TE 2-2 (1-1)
Szombathely, 6000 néző. Vezette: Vad II. István (Kispál Róbert, Ring György)
Haladás: Rózsa – Tóth P., Guzmics, Korolovszky, Búrány – Nagy I. G., Iszlai, Kovács I. (Irhás, 66.), Halmosi – Kenesei, Vujovics (Oross, 79.). Vezetőedző: Aczél Zoltán. Cserepad: Gőcze, Nagy II. G., Rajos, Devecseri, Skriba, Irhás, Oross.
KTE: Németh G. – Maynard (Stokics, 71.), Gyagya (Radanovics, 67.), Balogh B., Mohl – Bori (Alempijevics, 60.), Szavics, Bertus, Gyurcsó – Foxi, Litsingi. Vezetőedző: Tomiszlav Szivics. Cserepad: Ribánszki, Koszó, Alempijevics, Csukics, Stokics, Simon A., Radanovics.
Gólszerző: Vujovics (19.), Balogh B. (73., öngól), illetve Bertus (21.), Mohl (78.)
Sárga lap: Kovács I. (27.), Vujovics (43.), Tóth P. (78.), Irhás (91.), illetve Gyagya (4.), Mohl (88.), Radanovics (90.)
 
VASAS-HÍD–FERENCVÁROS 2-0 (1-0)
Puskás Ferenc Stadion, 3000 néző. Vezette: Szilasi Szabolcs (Vámos Tibor, Berettyán Péter)
Vasas: Ilizi – Kulcsár D., Gáspár, Kovács G., Sütő – Simek (Ferkó, 65.), Farkas B., Bárányos (Radványi, 87.), Arsics (Bakos, 46.) – Dajics, Simics. Vezetőedző: Marijan Vlak. Cserepad: Halasi, Katona, Radványi, Bakos, Ferkó, Salem, Beliczky.
FTC: Jova – Fülöp, Csizmadia, Otten, Sváb – Jovanovics (Félix, 55.), Junior, Tóth B. (Somalia, 77.), Maróti, Rósa (Fitos, 71.) – Oláh. Megbízott edző: Nagy Tamás. Cserepad: Végh, Balog Z., Fitos, Gárdos, Félix, Morales, Somalia.
Gólszerző: Kovács G. (5.), Bárányos (69.)
Sárga lap: Bakos (50.), Kovács G. (61.), Farkas B. (85.), illetve Maróti (50.), Félix (68.)

MESTERI MONDATOK

A szakmai értékelésekbe olykor becsúsznak meglepő, elgondolkodtató, megmosolyogtató kijelentések is, ezekből szemezgettünk:

Csank János (ZTE) a menesztését előidéző vesztes meccs után: „Felülök a buszra, hazamegyek. Aztán folytatom a munkát, végzem tovább a feladatomat. Vagy nem. Kétesélyes a dolog".
Csertői Aurél (Győr) a sorozatban hetedik győzelmet követően: ,,Csípjenek meg, hogy álmodom-e!”.
Supka Attila (Honvéd) csapata első félidei gyenge játékáról: ,,Tele volt a nadrágunk, nem úgy kezdtük a meccset, ahogy szerettük volna”.
Paulo Sousa (Videoton) a mérkőzés végi sportszerűtlen jelenetről: ,,Ha Magyarország előrébb akar lépni a futballban, akkor a fair play tekintetében is fejlődni kell”.
Véber György (Pápa) a kitartásáról és a vereség okáról: ,,Annak a futballnak, amit én szeretnék, úgy látom, nincs létjogosultsága Magyarországon, mégsem akarok változtatni a terveimen. Igazából kivégeztük magunkat... Újra”.
Ifj. Mihalecz István (Siófok) arról, hogy a vezetés után miért veszített a csapata: ,,Kimentünk a második félidőre, és elkezdtünk tolatni...A második gólnál tisztelettudó balekok voltunk ”.
Sisa Tibor (Kaposvár) az utolsó percekben elszalasztott győzelemről: ,,Hihetetlen! Hihetetlen! Még most is azon gondolkodom, hogyan sikerült ezt a meccset döntetlenre hoznunk. Az ellenfél a kihagyott tizenegyessel együtt ötször lőtt kapura és abból négy gólt szerzett”.

OTP Bank Liga
Az állás 7 forduló után
1. Debreceni VSC 7 7 0 0 16-5 +11 21
2. Győri ETO 7 7 0 0 15-5 +10 21
3. Pécsi MFC 7 5 1 1 11-9 +2 16
4. Bp. Honvéd 7 5 0 2 16-7 +9 15
5. Kecskemét 7 3 2 2 15-10 +5 11
6. Diósgyőri VTK 7 3 2 2 11-8 +3 11
7. Videoton FC 7 3 1 3 11-6 +5 10
8. Lombard Pápa 7 3 1 3 6-7 -1 10
9. MVM Paks 7 2 3 2 12-14 -2 9
10. BFC Siófok 7 2 2 3 7-7 0 8
11. Szombathelyi Haladás 7 2 2 3 7-9 -2 8
12. Kaposvár 7 1 3 3 11-16 -5 6
13. Vasas-Híd 7 1 2 4 8-15 -7 5
14. Ferencváros 7 0 2 5 5-9 -4 2
15. Újpest FC 7 0 2 5 5-12 -7 2
16. Zalaegerszeg 7 0 1 6 4-19 -15 1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


GÓLLÖVŐLISTA

7: Milan Perics (Kaposvár),
6: Danilo de Oliveira (Bp. Honvéd)
5: Melczer Vilmos (Siófok) 
4: Bódi Ádám (DVSC), Adamo Coulibaly (DVSC), L’Imam Seydi (DVTK), Goran Marics (Lombard Pápa), Horváth Zsolt (PMFC)
3: Németh Norbert (Bp. Honvéd), Kulcsár Tamás (DVSC), José Luque (DVTK), Völgyi Dániel (Győri ETO), Kethevoama Foxi (Kecskemét), Bartha László (Paks), André Alves (Videoton)
2: Mbengono Yannick (DVSC), Budovinszky Krisztián (DVTK), Jarmo Ahjupera (Győri ETO), Rati Alekszidze (Győri ETO), Dudás Ádám (Győri ETO), Linas Pilibaitis (Győri ETO), Kenesei Krisztián (Haladás), Goran Vujovics (Haladás), Gyurcsó Ádám (Kecskemét), Böde Dániel (Paks), Vayer Gábor (Paks), Nagy Olivér (PMFC), Kulcsár Dávid (Vasas), Marko Simics (Vasas), Nikolics Nemanja (Videoton), Dusan Vasziljevics (Videoton), Tököli Attila (ZTE, Kecskemét)
1: Dieng Abass (Bp. Honvéd), Délczeg Gergely (Bp. Honvéd), Hajdú Norbert (Bp. Honvéd), Hidi Patrik (Bp. Honvéd), Ivan Lovrics (Bp. Honvéd), Novák Alexisz (Bp. Honvéd), Stevo Nikolics (DVSC), Luis Ramos (DVSC), Szakály Péter (DVSC), Gohér Gergő (DVTK), George Menougong (DVTK), Liban Abdi (FTC), Felipe Félix (FTC), Mark Otten (FTC), Rósa Dénes (FTC), Valentin Babics (Győri ETO), Marko Dinjar (Győri ETO), Ji-Parana (Győri ETO), Koltai Tamás (Győri ETO), Halmosi Péter (Haladás), Tóth Péter (Haladás), Balázs Benjámin (Kaposvár), Bank István (Kaposvár), Drazsen Okuka (Kaposvár), Nikola Safarics (Kaposvár), Bertus Lajos (Kecskemét), Sindou Dosso (Kecskemét), Franci Litsingi (Kecskemét), Mohl Dávid (Kecskemét), Vladan Szavics (Kecskemét), Jovica Stokics (Kecskemét), Simon Attila (Kecskemét), Éger László (Paks), Hrepka Ádám (Paks), Kiss Tamás (Paks), Montvai Tibor (Paks), Sipeki István (Paks), Lovrencsics Gergő (Pápa), Bajzát Péter (PMFC), Frőhlich Roland (PMFC), Giorgi Granugrava (PMFC), Gyánó Szabolcs (PMFC), Pintér Attila (PMFC), Nenad Todorovics (PMFC), Haraszti Zsolt (Siófok), Huszák Tamás (Siófok), Dvorschák Gábor (Újpest), Egerszegi Tamás (Újpest), Kabát Péter (Újpest), Rajczi Péter (Újpest), Simon Krisztián (Újpest), Bárányos Zsolt (Vasas), Juszuf Dajics (Vasas), Gáspár József (Vasas), Kovács Gábor (Vasas), Alvaro Brachi (Videoton), Brandao Evandro (Videoton), Elek Ákos (Videoton), Djordje Kamber (ZTE), Roguy Méyé (ZTE), Varga Róbert (ZTE)
Öngól: Korhut Mihály (DVSC), Balogh Béla (Kecskemét), Kulcsár Dávid (Vasas)

OTP Bank Liga
A 8. forduló programja
szeptember 09. (péntek)    
  Siófok-Debrecen 18.00
szeptember 10. (szombat)    
  Újpest-Pécsi MFC 15.00
  Videoton-Haladás 17.30
  Kaposvár-Győr 19.00
  Pápa-Honvéd 19.00
  Kecskemét-Vasas 19.00
szeptember 11. (vasárnap)    
  Paks-Diósgyőr 16.00
  Ferencváros-ZTE 18.00
megosztom