London 2012

A MOB elnöke 160 fős csapattal elégedett lenne

  • MTI

Százhatvan fős londoni olimpiai csapattal elégedett lenne Borkai Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke.

A hazai ötkarikás szervezet első embere a DIGI Sport Reggeli Start című hétfői műsorában kiemelte: bizakodó, ám csak akkor lehet ekkora a létszám, ha a férfi kézilabda- és a női vízilabda-válogatott is kvótát szerez.   

"Egy 160 fős olimpiai csapattal elégedett lennék. Bár bizakodó vagyok, de csak akkor lehet ekkora a létszám, ha a versenyben lévő csapatsportágak eredményesek lesznek, gondolok itt a férfi kézilabdára vagy a női vízilabdára. Sajnos a női kézilabdásoknak nagyon kevés esélyük van a kijutásra, így rájuk nem számítok. Ha egyik csapatnak sem sikerül a kvalifikáció, akkor lényegesen kevesebb lesz a kiutazók száma" - nyilatkozta Borkai Zsolt.   

Az éremesélyesekről szólva kiemelte: bízik benne, hogy a kajak-kenu szakág Pekinghez hasonlóan jól szerepel majd. "Az úszás, a sportlövészet és a torna is olyan sportág, amiben még esélyesek lehetünk. Neveket nem szeretnék mondani, sem a nagy esélyesek, sem a titkos esélyesek közül, mert még nagyobb terhet a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke ne tegyen a sportolókra annál, ami egyébként is rajtuk van."   

Borkai Zsolt az árnyoldalakról sem hallgatott: "A sportban nincsenek csodák, az elmúlt néhány év alulfinanszírozottsága, szervezetlensége rengeteg edzőt, versenyzőt hagyott magára, egyesületek, szövetségek szűntek meg. Ha ezt nézzük, akkor annyira nem lehetünk optimisták. Egy vagy két év alatt nem lehet hatalmas tehetségeket felhozni a semmiből, nem lehet csodát művelni. De még mindig vannak olyan versenyzőink, sportolóink, akik eredményesek tudnak lenni. Én inkább azt mondom, hogy az a rendszer, ami elkezdődött, akár az utánpótlás kérdésében, akár az állami támogatást tekintve, egy hosszú folyamat eredménye lehet. Szerintem a 2012-es ilyen szempontból nem a mi olimpiánk lesz, de a 2016-os és a 2020-as már az lehet, ha az állami támogatások továbbra is megmaradnak."