NB I előzetes

Szpisljak nem barátkozni tér vissza Debrecenbe

  • Göbölyös János

Vasárnap három mérkőzéssel folytatódik az OTP Bank Liga 7. fordulója. Az eddig hibátlan teljesítményt nyújtó, legutóbb Pápán nyerő Debrecen a múlt héten a Diósgyőr ellen hazai pályán döntetlent játszó, még nyeretlen Újpestet fogadja.

Kabát Péter visszatér Debrecenbe

Kapaszkodnia kell a Lokinak. Furcsának tűnhet leírni ezt egy olyan csapatról, amelyik hibátlanul teljesítette a bajnokság egyötödét, ám ahhoz, hogy hét forduló után is százszázalékos, és a tabella élén maradjon, győznie kell, azaz mennie kell a Győr után. Vasárnap délután a Ferencváros és a Videoton elleni meccshez hasonlóan ismét megtelnek az Oláh Gábor utcai stadion lelátói, tízezer debreceni szurkoló szorít majd azért, hogy ezúttal a hamvaiból fel-felpislákoló Újpest legyen a következő áldozat. Csakhogy ez a mérkőzés – függetlenül a lilák jelenlegi formájától – évek óta rangadónak számít, márpedig a derbik egyik ismérve, hogy a papírforma csak a kezdő sípszóig létezik, utána bármi megtörténhet. Legutóbb egyébként három éve sikerült legyőzni hazai pályán a fővárosiakat, azóta most van a legnagyobb sansz arra, hogy a DVSC megszakítsa ezt a számára kellemetlen sorozatot.

Kondás Elemér többször elmondta már, hogy számára - és ezt sulykolja játékosaiba is – minden mérkőzés nyitómeccs, azaz úgy készíti fel csapatát a soron következő találkozóra, mintha most kezdődne a bajnokság. Az pedig a legkevésbé sem foglalkoztatja a szakembert, hogy az aktuális ellenfél éppen milyen passzban van. 
OTP Bank Liga 7. forduló
DVSC-TEVA–Újpest FC
Debrecen, 08.28., vasárnap, 16.00 (M1) Vezeti: Iványi Zoltán (Albert I., Viszokai L.)
Hathárom-tipp: 1
- Nem szabad azzal foglalkoznunk, hogy szerepelt eddig az Újpest a bajnokságban – nyilatkozta Kondás a dvsc.hu-n. - Csak arra kell összpontosítanunk, hogy megnyerjük a mérkőzést hazai közönség előtt. Erre készülünk, mint ahogy mindig, és nem szabad, hogy befolyásoljon minket az ellenfél eddigi gyengébb szereplése. Láttam a Diósgyőr elleni meccsüket, a végén akár nyerhettek is volna, megvoltak a lehetőségeik, vagyis mindenképpen óvatosnak kell lennünk. Korábban is hangsúlyoztam, hogy a bajnokságban bárki győzhet bárki ellen. Nekünk arra kell koncentrálni, hogy fejben is ott legyünk a mérkőzésen, és nyerjünk.

A győztes taktika kidolgozásában plusz segítséget, vagy inkább lehetőséget jelenthet, hogy lejárt Adamo Coulibaly eltiltása, illetve felépült sérüléséből a válogatott középpályás, Varga József. Bármilyen furcsa, a két örömteli hír megnehezíti az edző dolgát, hiszen a Loki nélkülük is nyer, márpedig győztes csapatba belenyúlni kockázatos. Különösen igaz ez a Varga helyén szerepeltetett Luis Ramosra, aki az előző két bajnokin a kifogástalan védőmunkája mellett gólt lőtt (nem is akármilyet), és gólpasszt adott. 

- Két jó játékos szabadult fel, meglátjuk, hogy alakul a kezdőcsapat, nincs eldöntve, kik lépnek pályára, de elképzelhető a változás. Ramos nagyon jól teljesített az elmúlt két mérkőzésen, de ismétlem, csak a meccs előtt dől el, hogy állunk fel az Újpest ellen – válaszolt Kondás az esetleges váltással kapcsolatos kérdésre.

Zoran Szpisljaknak nincsenek ennyire kellemes gondjai, kellemetlenek annál inkább. A lilák két és fél hete kinevezett vezetőedzője továbbra sem számíthat egy csapatnyi, korábban megsérült futballistájára. Egyvalaki azonban visszatérhet az együttesbe, az első fordulóban a Pápa ellen kidőlt Takács Zoltán újra ott lehet a védelem tengelyében. Ha ehhez hozzávesszük, hogy lejárt Rajczi Péter és Szokol Zsolt eltiltása, akkor – újpesti mércével - már-már a bőség zavara kerülgeti a vendégeket.      

- Az utóbbi három hétben a lehetőségeinkhez mérten mindent megtettünk azért, hogy a csapat még jobb állapotba kerüljön
– fogalmazott Szpisljak az ujpestfc.hu-n. –
Úgy gondolom, ez sikerült, mentálisan mindenképpen, de előreléptünk a taktika összehangolásában is. Az elmúlt két mérkőzés után sokat javult a hangulat az öltözőben is, de én meccsről-meccsre többet várok a csapattól, és a játékosoktól egyénileg is.

Szpisljak számára bármelyik ellenfélnél többet jelent a DVSC, hiszen két évig a csapat pályaedzője volt, s mint ilyen, a jelenlegi keret zömét, és az akkor a második csapatot irányító Kondás Elemért tökéletesen ismeri, nagy meglepetés tehát nem érheti a vasárnapi találkozón.

"Számomra is érdekes lesz a visszatérés, de hogy mi történt korábban, az már történelem, amiről a szabadidőnkben lehet beszélni – idézte fel a múltat a szakember. – Most már új feladatom van, amely az Újpesthez köt, és pillanatnyilag ez a legfontosabb. Örülök, hogy találkozhatom a barátaimmal, újra láthatom a régi arcokat, de ezt inkább hagyjuk a meccs utánra. Addig minden energiánkat arra kell összpontosítani, hogy sikeresen szerepeljünk. Tudjuk, hogy a Debrecen milyen jó csapat, ráadásul hat meccsből hatot megnyert. De mivel mi is sokat léptünk előre, színvonalas találkozót várok. Azt is jól tudom, hogy az Újpestnek fekszik a debreceni stadion, remélem, tovább javítjuk a statisztikát. Úgy érzem, az elmúlt két mérkőzésen ha nem is rengeteget, de fejlődtünk, és ez talán a szurkolóink számára is érezhető volt. Köszönöm nekik, hogy Kaposváron és a Diósgyőr ellen is a csapat mellett álltak, mindig nagyon sokat jelent a támogatásuk, most pedig különösképpen. 

Forma index (a legutóbbi öt mérkőzés alapján)*
DVSC-Újpest
  ellenfél eredmény pontszám
DVSC      
  Zalaegerszeg 2-0 2,50
  Ferencváros 1-0 2
  Kecskemét 1-0 2,50
  Videoton 2-1 2
  Pápa 2-0 2,50
Aktuális forma-index*     2,30
ÚJPEST      
  Győr 0-1 0
  Siófok 0-2 0
  Paks 0-2 0
  Kaposvár 2-2 1,25
  Diósgyőr 1-1 1
Aktuális forma-index*     0,45

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

*Megpróbáljuk számszerűsíteni, melyik csapat milyen formában várja az aktuális bajnoki mérkőzését. Az értékelésnél mindig a legutóbbi öt találkozót vesszük figyelembe, a különböző meccseket más-más nehézségi fokozatba soroltuk. A győzelemért kétszer annyi pontszám jár, mint a döntetlenért, ha ezt tétmérkőzésen vendégként éri el a csapat, azt 0,5 illetve 0,25 ponttal jutalmazzuk. Az átlagolás után (az öt meccs összpontszámát elosztjuk öttel) a végeredmény megmutatja az adott együttes aktuális formáját. A tévedés jogát természetesen fenntartjuk, hiszen bármikor történhet meglepetés. De hát, ettől (is) izgalmas a játék.

Pontozási rendszer
A legutóbbi öt mérkőzésen elért győzelmekért (és döntetlenekért) kapható pontok
Bajnokok Ligája 3,0 (1,50)
Európa Liga 2,5 (1,25)
NB I 2,0 (1,00)
Magyar Kupa 2,0 (1,00)
Egyéb nemzetközi 2,0 (1,00)
Szuperkupa 1,5 (0,75)
Ligakupa 1,0 (0,50)
Egyéb hazai 1,0 (0,50)