NB I előzetes

Supka a futást, Sousa a gólokat hiányolja

  • Göbölyös János

Szombaton négy mérkőzéssel folytatódik az OTP Bank Liga 7. fordulója. A Pécs veretlenségét megszakító Videoton ahhoz a Honvédhoz látogat, amely a múlt héten nem tudta folytatni remek sorozatát, négy győztes meccs után kikapott Kecskeméten.

OTP Bank Liga 7. forduló
Budapest Honvéd–Videoton FC Helyszín: Bozsik Stadion
Időpont: 08.27., szombat, 17.30 Közvetítés: (Sport1)
Vezeti: Kassai Viktor (Szpisják Zs., Medovarszki J.)
Hathárom-tipp: x

Amikor a Videoton busza az utóbbi évtizedekben elindult Kispestre, sokszor elhangozhatott a bent ülők szájából, hogy ,,na majd most”. Legutóbb három évvel ezelőtt jött be a fogadalom, azt megelőzően viszont huszonnégy esztendő telt el vendéggyőzelem nélkül. A legfrissebb élmény sem derítheti jó kedvre a fehérváriakat, május elején úgy érkeztek a Bozsik Stadionba, hogy bajnokként távoznak onnan, ehhez ,,csak” nyerni kellett volna az akkor nem túl acélos fővárosiak ellen. A 13. percben meg is volt a két gólos előny, aztán döntetlen lett a vége, a Honvéd elnapoltatta az aranyünnepet. Most ugyan a bajnokság negyedén sem vagyunk túl, az viszont világosan látszik, hogy a kispestiek (gól)erősebbek lettek, a fehérváriak pedig kezdenek magukra találni, egy félidőn belül már képesek produkálni bajnokhoz méltó, nemzetközi szinten is elfogadható 15-20 percet.

Az előző fordulóban mindkét csapat átírta az addig magáról alkotott képet, a Honvéd négy győztes meccs után Kecskeméten beleszaladt egy pofonba, a Videoton viszont megszórta a veretlen Pécset.

Supka Attila - Fotó: vidi.hu
"Kicsit megviselte a csapatot a kecskeméti vereség, de túl vagyunk rajta, megnéztük videón a mérkőzést, kielemeztük a hibákat" – elevenítette fel a múlt héten történteket Supka Attila, a kispestiek vezetőedzője a honvedfc.hu-n. – "Nem voltunk eléggé agresszívek, nem futottunk annyit, mint korábban. Eddig rendszeresen öt-hat emberünk felért az ellenfél tizenhatosához, Kecskeméten nem. Szerintem megtaláltuk a problémákra a megoldást, remélem, a KTE elleni vereség csak kisiklás volt. Nagyon nehéz mérkőzésre számítok szombaton, a Videoton jó csapat, rengeteg jó játékossal, a nyáron érkezett még négy-öt spanyol, portugál, tehát jól vásároltak. Megpróbálunk felnőni a feladathoz, a legtöbb mérkőzésen ez sikerült, remélem, most is eredményesek leszünk."

Paulo Sousa - Fotó: MTI

Paulo Sousa a vidi.hu-nak adott video interjújában először a múlttal foglalkozott, a két csapat eddigi kispesti mérlege őt is elgondolkodtatta:  
"Újabb nehéz mérkőzés előtt állunk, a Honvéd elleni idegenbeli mérlegünk egyébként is elég rossz" – kezdte a Videoton portugál vezetőedzője. – "Ha jól tudom, a legutóbbi kispesti negyvenegy mérkőzésünkön, legalább is ami a bajnokikat illeti, mindössze hétszer sikerült győznünk. Úgyhogy bőven van javítani valónk. Már csak a statisztika miatt is arra számítunk, hogy rendkívül nehéz meccs vár ránk."

Sousa ezután visszazökkent a mába, a két együttes jelenlegi helyzetét elemezgette, majd mint minden alkalommal, ezúttal is kijelentette, a cél nem lehet más, mint a győzelem:
"Azt is tudjuk, hogy eddig a Honvéd szerezte a legtöbb gólt a szezonban, nekünk pedig még nem sikerült nyernünk idegenben. Ezen most mindenképpen szeretnénk változtatni. Remélem, képesek leszünk rá, még ha ilyen erős ellenféllel is kell szembenéznünk. Az a célunk, hogy minden mérkőzést le tudjunk hozni kapott gól nélkül, de mi betaláljunk az ellenfél kapujába, és nyerjünk. Remélhetőleg ez Kispesten is így alakul, bár nyilván nem lesz könnyű dolgunk. Végig összpontosítanunk kell, és a tőlünk telhető legjobb teljesítményt nyújtani. Nem szabad sokat hibáznunk, hiszen az előző mérkőzéseken rengeteg helyzetet kialakítottunk, csak nem mindig tudtuk azokat gólra váltani. Továbbra is azon dolgozunk, hogy minden meccsen megszerezzük a három pontot."

Forma index (a legutóbbi öt mérkőzés alapján)*
Videoton-Honvéd
  ellenfél eredmény pontszám
HONVÉD      
  Haladás 4-2 2,5
  Vasas 4-0 2
  Zalaegerszeg 4-0 2,5
  Ferencváros 1-0 2
  Kecskemét 1-3 0
Aktuális forma-index*     1,80
VIDEOTON      
  Kaposvár 0-2 0
  Diósgyőr 2-0 2
  Debrecen 1-2 0
  Siófok 0-0 1,25
  Pécs 4-1 2
Aktuális forma-index*     1,05

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

*Megpróbáljuk számszerűsíteni, melyik csapat milyen formában várja az aktuális bajnoki mérkőzését. Az értékelésnél mindig a legutóbbi öt találkozót vesszük figyelembe, a különböző meccseket más-más nehézségi fokozatba soroltuk. A győzelemért kétszer annyi pontszám jár, mint a döntetlenért, ha ezt tétmérkőzésen vendégként éri el a csapat, azt 0,5 illetve 0,25 ponttal jutalmazzuk. Az átlagolás után (az öt meccs összpontszámát elosztjuk öttel) a végeredmény megmutatja az adott együttes aktuális formáját. A tévedés jogát természetesen fenntartjuk, hiszen bármikor történhet meglepetés. De hát, ettől (is) izgalmas a játék.

Pontozási rendszer
A legutóbbi öt mérkőzésen elért győzelmekért (és döntetlenekért) kapható pontok
Bajnokok Ligája 3,0 (1,50)
Európa Liga 2,5 (1,25)
NB I 2,0 (1,00)
Magyar Kupa 2,0 (1,00)
Egyéb nemzetközi 2,0 (1,00)
Szuperkupa 1,5 (0,75)
Ligakupa 1,0 (0,50)
Egyéb hazai 1,0 (0,50)