Emlékezés

Döntetlent hozott a magyar-szovjet gálamérkőzés

  • MTI

Barátságos 5-5-ös döntetlennel végződött Telkiben, az első FociFesztivál keretében megrendezett gálamérkőzés, amelyen az 1986-os magyar és szovjet labdarúgó-válogatott játékosai csaptak újra össze.

"Ne az irapuatói 0-6-ot ünnepeljük, hanem az 1983 és 1986 között szép sikereket elért magyar válogatottra emlékezzünk, amely többek között olyan csapatokat győzött le, mint Hollandia, Németország és Brazília" – ez volt a mottója a mexikói világbajnoki összecsapás 25 éves évfordulójára megtartott magyar-szovjet gálamérkőzésnek. Az iram természetesen nem emlékeztetett a negyedszázaddal ezelőtti meccsre, ám a két együttes szerelése és a meccs kezdete egyértelműen 1986-ot idézte. Akárcsak egykor Irapuatóban, úgy ezúttal is mindössze két percet kellett várni az első szovjet gólra. Ezúttal azonban nem Jakovenko, hanem Belanov szerzett vezetést a vendégeknek. Az akkori szovjet henger a szurkolók nagy örömére most elmaradt, Détári Lajos és Bognár György pedig több ízben legszebb napjaikra emlékeztető megoldásokat mutatott be.

Bár a magyar csapat egyszer sem vezetett, a hajrában 5-5-ös döntetlenre mentette a meccset. A két együttesből a két legnagyobb név, Belanov, illetve Détári emelkedett ki, mindketten háromszor találtak a hálóba.A találkozón az 1986-os magyar vb-keretből 12-en, a szovjetből kilencen léptek pályára. Az ex-szovjet játékosok véleményét a magyarországi meghívással kapcsolatban Alekszandr Bubnov fogalmazta meg a legfrappánsabban: "le vagyunk nyűgözve attól, hogy a magyarok szembe mernek nézni a múltjukkal, s ebben van futballjuk felemelkedésének záloga". Az előmérkőzésen az 1996-os magyar olimpiai együttes mérkőzött meg a Fesztivál-válogatottal. A találkozó az ötkarikás csapat 4-3-as győzelmével zárult. Az első, egész napos FociFesztiválon minden, labdarúgáshoz kapcsolható szakág megjelent, a gombfocitól kezdve a futsalon, a csocsón és a freestyle-on át egészen a strandfociig. A rendezvényre a szervezők tájékoztatása szerint több mint kétezren látogattak ki, a bevételt jótékony célra fordítják.