Atlétikai vb

A versenyzők háromnegyede már átesett a vérteszten

  • MTI
megosztom

A nemzetközi sportági szövetség szombati sajtóközleménye szerint a nevezett 1945 atléta közül több mint 1400 esett már át a dél-koreai vb-n vérdopping-vizsgálaton.

A Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) augusztus 11-én jelentette be a példa nélkülinek nevezhető vizsgálatsorozatot, ráadásul a vérteszt mellett az ellenőrök félezer vizeletmintát is vesznek a szombaton elkezdődött csúcsesemény kilenc napja alatt. A világbajnokság így történelmi lesz, mivel korábban soha nem fordult elő, hogy csaknem kétezer sportolótól majdhogynem egyidejűleg, azonos körülmények között vegyenek mintát.

A vizsgálati anyagot először a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) által akkreditált dél-koreai laborban elemzik, a vb után pedig Lausanne-ba szállítják, ahol további ellenőrzéseket végeznek rajtuk. Az IAAF három módon használja a mintákat: egyrészt az eddig nyilvántartásba nem vett atléták "ujjlenyomataként", afféle biológiai útlevélként szolgálnak majd, továbbá összevethetők lesznek a már nyilvántartásban szereplő sportolók korábbi mintájával, ezeken felül pedig segítik az élsportolók biológiai profiljainak pontosabb meghatározását. Két éve Berlinben 600 vértesztet végeztek a vb-n.

megosztom