Atlétikai vb

A vb első napjának eseményei számokban

  • Vásárhelyi Tamás

Szombaton a dél-koreai Teguban elkezdődött a szabadtéri atlétikai világbajnokság, nézzük az első nap érdekesebb történéseit számokban.

6 - Ennyi érmet osztottak ki a világbajnokság első napján, amelyet mind Kenya szerzett meg. Az afrikai ország sportolói ugyanis kisajátították a női 10.000 méteres síkfutás és a női maratoni futás dobogóját is. Kenya korábban kétszer volt képes arra, hogy egy világbajnoki versenyszám valamennyi dobogós helyezését megszerezze. Ezt a tradicionális kenyai számban a férfi 3000 méteres akadályfutásban érték el még 1997-ben és 2007-ben, most viszont egy napon belül kétszer is sikerült a „tarolás”.

77,21 - Ennyit dobott méterben Pars Krisztián. A magyar kalapácsvető ezzel elsőre teljesítette a kvalifikációs szintet, így nyugodtan készülhet a hétfői fináléra.

31 - A magyar 800-as Kazi Tamás ugyan csak a 31. legjobb időt érte el az előfutamok során versenyszámában, de mivel saját futamában második lett, így helyezéssel mégis ott lehet a szám legjobb 24 futóját felvonultató elődöntőben.

53 - A férfi tízpróba első napja után ennyi ponttal vezet a világranglistát vezető Ashton Eaton. A 23 esztendős atléta a remekül sikerült 400-as futásának (46,99) köszönhetően 4446 ponttal várja a vasárnapot, a címvédő Trey Hardee (4395 pont) hátránya ugyanakkor nem jelentős

4 - Négy kenyai futónő végzett a 10.000 méteres verseny első négy helyén. Hasonló dominanciára eddig mindössze kétszer volt példa az atlétikai vb-ken, 2005-ben Helsinkiben a női 5000 méteren négy etióp, férfi 200 méteren pedig négy amerikai futó uralta a versenyszámot. Egy számban egy nemzetből alanyi jogon csak hárman indulhatnak, a négyes sikerhez így az is kell, hogy a vb-címvédő a következő világbajnokságon is elinduljon ugyanabban a számban.

Történelmi négyes siker női 10000 méteren
10,10 - Usain Bolt idén nem futott sokszor (három 100-as és három 200-as futam van csak a lábában), de a tegui vb első napján a legjobb idővel jutott tovább előfutamából, a táv során bemutatott szokásos „lazsálása” pedig ezúttal sem ígér sok jót az ellenfeleknek.

17 - Ennyi centiméteren múlott, hogy nem esett ki az ausztrálok világbajnoki címvédő diszkoszvetője, Dani Samuels, aki a női verseny selejtezőjében jó sorozata ellenére is elmaradt a selejtező szinttől, végül szerencsével, 11. helyen azért mégis bejutott a fináléba. Honfitársa, Steven Hooker még rosszabbul járt, aki olimpiai bajnokként és vb-címvédőként érvényes kísérlet nélkül esett ki a férfi rúdugrás selejtezőjében.

1400 - A tegui vb-n induló versenyzők nagy része, a közel kétezer sportoló közül már 1400-an átestek a vérdopping-vizsgálaton. Egyelőre szerencsére pozitív mintáról nem kaptunk hírt.