Atlétikai vb

Négy magyar áll rajthoz szombaton

Szombaton, a dél-koreai Teguban kezdetét veszi a 13. szabatéri atlétikai világbajnokság. A nyitónapon négy honfitársunkért szoríthatunk.

Négy magyar versenyző lesz érdekelt szombaton, a dél-koreai Teguban kezdődő 13. szabadtéri atlétikai világbajnokság első napján

A Magyar Atlétikai Szövetség honlapja szerint elsőként Kazi Tamás, magyar idő szerint háromnegyed hat körül áll rajthoz a 800 méteres síkfutás hatodik, utolsó előfutamában, többek között a Gyulai Memorialon győztes Ismail Ahmed Ismail társaságában. Futamonként az első három helyzett, plusz a hat legjobb idő jut tovább a középdöntőbe.

Kiemelt státuszt kapott végre a férfi kalapácsvetés, a selejtezőre a szomnat esti főprogramban kerül sor. Pars Krisztián az első csoportban dob (magyar idő szerint 13.30-tól), többek között két olimpiai bajnok, a japán Koji Murofushi és a lengyel Szymon Ziółkowski társaságában. A második selejtezőben 15 órától Németh Kristófért szurkolhatunk. A döntőbe kerüléshez 77 métert kell dobni, a finálét hétfőn rendezik.

Az esti programban döntő is lesz (14:00), a hölgyek 10000 méteres síkfutásában osztanak érmeket. A 19 fős mezőnyben ott lesz a tavalyi, barcelonai Eb-n nyolcadik Papp Krisztina is.

Csütörtökön lehetősége volt a csapatoknak a stadiont megtekinteni, amit a mieink is kihasználtak.

"A Vb és a korai kiutazás egyik legnagyobb élménye, hogy sok időt tölthetünk az edzőpályán – mondta erről Dornbach Ildikó szakmai igazgató a masz.hu-nak. - Többen bő egy héttel a kezdés előtt itt voltak már, így a szokásos átmozgató edzéseknél sokkal többet láthatunk. A sok nézni való közül néhány különösen mély benyomást tett rám. Hajlamosak vagyunk fanyalogva, mint egy tőlünk távol álló, tökéletes tényként nyugtázni az amerikaiak sprint eredményeit. A saját szemünkkel megtapasztalva elmondhatjuk, hogy a tökéletesség mögött micsoda óriási és hihetetlenül precíz munka feszül. Van sok gyors ember az edzőpályán, de olyan tökéletesen megalapozott test és kidolgozott mozgás, mint az övék, nem nagyon látható. Másik nagy élményem a kenyai futók edzése volt, akik a futás előtt kb. 35 perces nagyon komoly kiegészítő edzést végeztek, koordinációs futóiskolával, erőállóképesség fejlesztő szökdelésekre építve. Szombattól már csak a végeredményt látjuk, és hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy az egy számunkra elérhetetlen másik dimenzió. Nem biztos."