Alpesi sí

Finomít a síléc-forradalmon a nemzetközi szövetség

  • VNA

Bár a nyár holtszezonnak számít az alpesi sí Világkupában, a háttérben így is javában zajlanak az események – most éppen a sílécek kialakítása körül alakult ki vita.

A Nemzetközi Síszövetség (FIS) és az alpesi sí iparág érintettjei finomítanak a korábbi fejlesztési irányon, így mégsem változtatnak annyira drasztikusan a sílécek kialakításán, mint korábban tervezték. A közelmúltban eltervezett változás elsősorban az óriás-műlesiklás során használt lécekre vonatkozott, ahol drasztikusan megnövelték volna a lécek rádiuszát - ezzel párhuzamosan csökkentve a lécek fordulékonyságát és egyben a sérülések veszélyét is. A férfiaknál a mostani 27 méteres értéket a tervezett 40 helyett csak 35-re, a nőknél a 23 méteres értéket pedig 35 helyett csupán 30-ra viszik majd fel. A sílécek rádiuszának elméletéről az alábbi cikkben olvashattok gyorstalpalót.

A változtatásra a FIS szerint a biztonság növelése miatt lett volna szükség, a drasztikus reformok ellenzői ugyanakkor ezzel az utóbbi időszakban már iparági sztenderddé váló carving-lécek végét prognosztizálták és ezzel párhuzamosan a síelési technikáknak a ’90-es évekbeli szintre történő visszaesésétől tartottak. „Talán ez egy túl nagy lépés lett volna. Abban biztosak voltunk, hogy a nagyobb rádiusz jobban illik a mostani versenyekhez, de a változás mértékét nem tudtuk elsőre ideálisan megmondani” - nyilatkozta Atle Skaardal a FIS női versenyeit felügyelő szakembere. Az új szabályok először a 2012/13-as Világkupa sorozatban léphetnek majd életbe.