NB I előzetes

Csertői - van önbizalom, Csank - nincs pánik

  • Göbölyös János

Az OTP Bank Liga 7. fordulója pénteken az ETO Parkban kezdődik. Az eddig százszázalékos teljesítménnyel a tabella második helyén álló Győr a múlt héten az első pontját megszerző Zalaegerszeget fogadja.

Erre mondják, hogy országos 1-es. Ha az előző szezon utolsó meccsét is betesszük a sorba, akkor az ETO az egymást követő nyolcadik győzelmét is behúzhatja (ez egyébként klubtörténeti csúcs lenne), s mivel a jelenleg egyetlen ponttal utolsó Zalaegerszeget látja vendégül, kockázatos ellene, vagy akár a döntetlenre fogadni. Mindez persze nem jelenti azt (a magyar futballban pláne nem), hogy tuti a hazai győzelem, van néhány apró tényező, ami növelheti a Zete esélyeit.

OTP Bank Liga - 7. forduló
Győri ETO-Zalaegerszegi TE

Helyszín: ETO Park
Időpont: 08.26., péntek, 18.00
Közvetítiti: SportM televízió
Vezeti: Bognár Tamás (ifj. Tóth Vencel, Lémon O.)
Hathárom-tipp: x

Egy héttel ezelőtt a Vasas ellen elmozdult a csapat a holtpontról, azaz hat keserves játéknap után, Méyé góljával szinte végig vezetve a meccset (Simics a 84. percben 11-esből egyenlített) nem vesztesként hagyta el a pályát. A védelem tehát mintha kiegyenesedett volna, elöl pedig ott van Tököli Attila, aki ha csak egy félidőre is, de beszállt a játékba, és ziccerig jutott. A háttér is nyugodtnak mondható, legalább is az alsó régió többi csapatához mérten, ahol már túl vannak az edzőváltáson, viszont görgetik maguk előtt az egyéb problémákat. Zalaegerszegen van türelem, Csank Jánost az elnök többször megerősítette pozíciójában, és ez mindenképpen pozitívan hathat a szakmai munkára. A pokoli hőséget azért nem érdemes említeni, mert az valamennyi játékost próbára tesz majd, aki jobban bírja erővel, az akár nyerhet is.

Csertő Aurél csapata nagyon egyben van, az edző hétről-hétre szinte ugyanazt az együttest szerepelteti. A 3. fordulóban győztes gólt szerző, aztán néhány perccel később megsérült Dudás Ádám felépült, így aztán a szakmai stábnak inkább az okozhat gondot, kit hagyjon ki a keretből. Az egyetlen dolog, ami talán gyengítheti az ETO nyerési esélyét, az a minimális különbségű győzelmi széria, a győriek eddig valamennyi találkozójukon egy góllal voltak jobbak ellenfelüknél. A csapat fölénye tehát – a számszerű eredmények tükrében – nem nevezhető meggyőzőnek, más kérdés, hogy a játékát senki nem tudta elrontani, mindig, mindenhol az történt a pályán, amit a Győr akart.
Ha minden részletet mérlegre teszünk, gólparádéra kevés az esély pénteken az ETO Parkban, bár az is lehet, hogy éppen a kánikula keveri meg a most még egyoldalúnak tűnő képletet.

Csertői Aurél - Fotó: MTI

"Mi csak akkor nyerhetünk, ha a játékosok maximálisan koncentrálnak és fegyelmezettek, mint az eddigi fordulókban" – fogalmazott Csertői Aurél az eto.hu-n. - "Tudjuk, hogy a Zalaegerszeg jobb csapat annál, amit a táblázaton elfoglalt helyezése mutat, tavaly óta nyilván nem felejtett el focizni. A Vasas ellen irreális talajon jó iramú meccset játszott. Mi kellő magabiztossággal készülünk ellene, azon vagyunk, hogy folytassuk a sorozatunkat."

Csank János is tett egy tiszteletkört mielőtt a saját együttesének esélyeit latolgatta.
"Egy nagyon jó passzban lévő csapat otthonába látogatunk, amelynek ugyan kissé hullámzó a játéka, de megtanult nyerni" - nyilatkozta a ZTE mestere a klub honlapján. - "Kevés változás történt náluk a nyáron, így stabil együttessé vált az ETO, és nagyon egységes képet mutat. Egyébként pedig kár is szaporítani a szót, amelyik csapat hatból hatot nyer, az nem lehet rossz. Tény, hogy nem vagyunk könnyű helyzetben, de még nem kell pánikolni, le kell vetkőzni az esetleges görcsösséget. A pálya közepét nem lenne szabad elveszítenünk, arra kell törekednünk, hogy ne birtokolja sokat a labdát az ellenfél. Az elejét pedig nagyon meg kell fognunk a Győr ugyanis általában nagyon jól, tele önbizalommal kezdi a mérkőzéseket."

Forma index (a legutóbbi öt mérkőzés alapján)
Győr-Zalaegerszeg
  ellenfél eredmény pontszám
GYŐR      
  Újpest 1-0 2
  Haladás 1-0 2
  Siófok 1-0 2,5
  Vasas 3-2 2
  Paks 2-1 2,5
Aktuális forma-index*     2,20
ZTE      
  Pécs 1-2 0
  Honvéd 0-4 0
  Haladás 0-1 0
  Antalyaspor 1-3 0
  Vasas 1-1 1
Aktuális forma-index*     0,20

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

* Megpróbáljuk számszerűsíteni, melyik csapat milyen formában várja az aktuális bajnoki mérkőzését. Az értékelésnél mindig a legutóbbi öt találkozót vesszük figyelembe, a különböző meccseket más-más nehézségi fokozatba soroltuk. A győzelemért kétszer annyi pontszám jár, mint a döntetlenért, ha ezt tétmérkőzésen vendégként éri el a csapat, azt 0,5 illetve 0,25 ponttal jutalmazzuk. Az átlagolás után (az öt meccs összpontszámát elosztjuk öttel) a végeredmény megmutatja az adott együttes aktuális formáját. A tévedés jogát természetesen fenntartjuk, hiszen bármikor történhet meglepetés. De hát, ettől (is) izgalmas a játék.

Forma index-számítás
Az egyes mérkőzésekért adható pontok
Bajnokok Ligája 3,0 (1,50)
Európa Liga 2,5 (1,25)
NB I 2,0 (1,00)
Magyar Kupa 2,0 (1,00)
Egyéb nemzetközi 2,0 (1,00)
Szuperkupa 1,5 (0,75)
Ligakupa 1,0 (0,50)
Egyéb hazai 1,0 (0,50)