Atlétikai vb

Iszinbajeva visszaülne trónjára, Vlasic mindent egy lapra tesz fel

  • Drégelyvári Anna

Két nap múlva, szombaton kezdődik az év egyik legfontosabb sporteseménye, az atlétikai világbajnokság. Az előzetes nevezések alapján 202 ország közel kétezer versenyzője áll rajthoz Teguban. Összeállításunkban az augusztus 27. – szeptember 4. között sorra kerülő viadal női mezőnyének néhány fontosabb szereplőjét tekintjük át, a teljesség igénye nélkül.

Iszinbajeva két éve csúfosan leszerepelt, Teguban visszaülne trónjra

A női mezőny talán két legkarakteresebb versenyzője Jelena Iszinbajeva és Blanka Vlasic, mindketten kétszeres világbajnokok, de míg Vlasic címvédő magasugrásban, addig a kétszeres ötkarikás aranyérmes Iszinbajeva két éve érvényes kísérlet nélkül esett ki rúdugrásban. A horvát magasugrónő közel sem egészséges, annak ellenére rajthoz áll Teguban, hogy részleges izomszakadással küzd.  Mint múlt pénteken mondta, vagy győz vagy a saját kardjába dől... Címvédésében a két évvel ezelőtti második orosz Anna Csicserova és a svéd Emma Green akadályozhatja meg leginkább. Az orosz hölgy fölényesen vezeti az idei világranglistát (2.07 m) Vlasic előtt (2.00 m).

Az orosz rúdugrókirálynő hosszú kihagyás után hódítaná vissza trónját - februárban tizenegy hónap kihagyás után versenyzett ismét, a Gyémánt Ligában július 29-én, Stockholmban „debütált”, ahol nyert is, de 4.76 méteres ugrásával még messze elmarad a világ idei legjobbjától, amit az amerikai Jennifer Suhr tart, 4.96-al. Két éve Berlinben a lengyel Anna Rogowka győzött Moniky Pyrek (lengyel) és Chelsea Johnson előtt, rajtuk kívül még a Gyémánt Ligában második brazil Fabiana Murer is esélyes a dobogóra.

Távolugrásban a vb-címvédő Brittney Reese a toronymagas esélyes, vezeti az idei ranglistát és a Gyémánt Ligát is. Nagy riválisa, az orosz Tatjana Lebegyeva (akit Pekingben és Berlinben is legyőzött) szülési szabadságon van, így egy másik orosz, a junior Eb- és vb-első, idei fedett pályás Eb-aranyérmes Darija Klisina (7.05), no meg a pekingi bajnok brazil Maurren Higa Maggi (6.89) veheti fel vele a versenyt.

Hármasugrásban, ha az idei világranglistából indulunk ki, nem lesz panaszunk a versenyre. Az első három helyezett között egy centiméter a különbség. A kubai címvédő, Yargelis Savigne 14.99 vezeti a világranglistát az ugyancsak ennyit ugró kolumbiai Caterine Ibargüen és az orosz Olga Szaladuha (14.98) előtt.

A klasszikus számban, 100 méteren a világranglistavezető amerikai Carmelita Jeter (10.70 mp) két bronzérem után végre csúcsra érne Teguban. Erre minden esélye megvan, hat századdal gyorsabb a ranglistán második olimpiai bajnok jamaicai Veronica Campbell-Browntól (10.76), és 0.25 századdal a címvédő, olimpiai bajnok (szintén jamaicai) Shelley Ann-Frasertől (10.95). A 31 éves kaliforniai futónő minden idők második leggyorsabb eredményének birtokosa, idén csak egyszer kapott ki, a sanghaji Gyémánt Liga-versenyen Campbell-Browntól. Az érmek sorsába még a Gyémánt Ligában második trinidadi Kelly-Ann Baptiste és a két évvel ezelőtti ezüstérmes, jamaicai Kerron Stewart szólhat bele.

200 méteren a szám kétszeres olimpiai-és egyszeres világbajnoka, Campbell-Brown és a címvédő, háromszoros vb-első amerikai Allyson Felix szupercsatájaként harangozták be, de Jeter és Felix csapattársa, Shalonda Salamon is odaérhet a dobogóra, sőt. Salamon (22.15 mp) vezeti a világranglistát Jeter (22.20) előtt, Campbell-Brown ideje (22.26) csak a hatodik, Felixé a nyolcadik (22.32)

Felix 400-on is indul, ahol az amerikai Sanya Richards-Ross a címvédő. Az idei rangsort viszont a váltóban olimpiai bronzérmes, 31 éves orosz Anasztaszija Kapacsinszkaja vezeti 49.35 mp-el, Richard-Ross a második (49.66), Felix a negyedik (49.81). A jamaicaiakat ebben a számban az 50 másodperces határt idén először áttörő Rosemarie Whyte (48.84), Novlene Williams-Mills (50.46) és a berlini ezüstérmes Shericka Williams képviseli.

MagyarokAz eredetileg 14 fős magyar csapat 12 tagúra szűkült sérülések miatt, öt női induló képviseli hazánkat, közülük döntőbe juthat a kedden befejeződött Universiadén országos csúccsal ezüstérmes kalapácsvető, Orbán Éva.

A magyar női indulók: Papp Krisztina (10 000 m), Orbán Éva (kalapácsvetés), Márton Anita (súlylökés), Farkas Györgyi (hétpróba), Madarász Viktória (20 km gyaloglás).

És a végére egy érdekesség: jövő szerdán hihetelen rekordot állíthat fel Susana Feitor: a portugál atléta élete 11. világbajnokságán szerepelhet. Teguban 20 kilométeres gyaloglásban áll rajthoz. A 36 éves sportoló 1991 óta mind a kilenc szabadtéri vébén indult, 1990-ben és 1994-ben pedig a juniorok között is rajthoz állt. Jelenleg a német diszkoszvetővel, Franka Dietzsch-csel vezeti holtversenyben a vonatkozó "ranglistát".