Összeállítás

Stadionból kidobott pénz - az elmúlt évek legrosszabb igazolásai

  • Drégelyvári Anna

Eurómilliók cserélnek gazdát az átigazolási piacon, a nagy sztárklubok nem sajnálják a pénzt az ígéretes futballistákért, ám olykor előfordul, hogy a játékos nem szolgálja meg vételárát, vagy épp a klub nem ad neki erre lehetőséget.  A Chelsea vagy épp a Manchester City is felsült már igazolásaival. De nem ők az egyetlenek, befürdött már a Real Madrid vagy épp az Inter is. Összeállításunk első részében a Premier League és a Liga néhány mellényúlását veszük górcső alá.

Premier League

Abramovics balfogásaiAndrij Sevcsenko 2006 nyarán hagyta el az AC Milant, hogy Roman Abramovics kedvéért Londonba költözzön. Az ukrán támadót bálványozták Milánóban, mindent megnyert a vörös-feketékkel, és egyénileg is a csúcsra ért, 2004-ben megkapta az Aranylabdát. Mégis volt az a pénz, amiért a Chelsea-be szerződött: 2006 májusában az orosz milliárdos 46 millió eurót fizetett érte (a Milan pont az összeg feléért, 23 millióért vette meg Kijevből). Első londoni szezonja rövidre sikeredett, sérülések hátráltatták, de felépülése után sem villogott, második londoni évében jobbára a kispadot koptatta. A 2008-2009-es idényre kölcsönadták Milánóba, de a tékozló fiú másodszorra már nem alkotott maradandót a San Siróban, ezért 2009 augusztusában hazatért nevelőegyesületéhez, a Dinamo Kijevhez.

Adrian Mutu évekig pereskedett a Chelsea-velNem Sevcsenko volt Abramovics egyetlen bakija: Adrian Mutu 2003 nyarán a Parmából szerződött a Kékekhez, 19 milllió euróért. Első három meccsén négy gólt lőtt, de a lendület gyorsan megtört, és José Mourinhóval sem volt baráti a viszonya. Magánélete is zűrös volt, 2004 szeptemberében kokainfogyasztás miatt hét hónapos eltiltást kapott, a Chelsea azonnal szerződést bontott a román csatárral, és beperelte. A bírósági huzavona 2010 nyarán zárult le, a Nemzetközi Sportdöntőbíróság több mint 17 millió euró és 2008-ig visszamenőleg évi ötszázalékos kamat megfizetésére kötelezte Mutut, és a perköltség is a játékost terheli. 2005 januárjában a csatár a Juventushoz szerződött (ingyen), de csak májusban léphetett először pályára eltiltása miatt, majd a bundabotrány következtében a Fiorentinához távozott. Firenzében ismét régi formájában tündökölt, egészen 2010 januárjáig, amikor is egy tiltott étvágycsökkentővel újból fennakadt egy doppingvizsgálaton, kilenc hónapos felfüggesztés után novemberben tért újra vissza a pályára.  Idén nyáron a Cesenába szerződött.

LiverpoolA 2002-es világbajnokság nagy felfedezettje volt El Hadji Diouf szenegáli támadó, akit a torna után azon melegében leigazolt a Liverpool, ám a francia RC Lensnek leszurkolt 15 millió euró nem térült meg. Balhés életvitele csak fokozta sikertelenségét, egy UEFA-kupa mérkőzésen például leköpött egy szurkolót. 2004-ben kölcsönbe, majd 2005-ben végleg eladták a Bolton Wanderersnek 4,8 millióért, vagyis több mint tíz milliót buktak az üzleten a Vörösök.

Juan Sebastian Verón A 36 éves, EL Brujito becenévre hallgató középpályás igazi vándormadár, legszebb éveit minden bizonnyal Rómában töltötte. Két évig erősítette a Laziót, bajnoki címhez, Olasz Kupa- és Szuperkupa-győzelmemhez segítette a csapatot. Sir Alex Ferguson 42,6 millió eurót sem sajnált érte, Verón 2001 nyarán az akkori legdrágább angol igazolásnak számított. Manchesteri karrierje nem indult jól, nehezen vette fel az angol játékstílust. Sir Alex ugyan kiállt mellette, de ez még édeskevés volt a jó teljesítményhez, két év múlva továbbállt a Chelsea-hez (22,5 millióért, 20 millió mínusz), de itt sem váltotta meg a világot. Négy év alatt mindössze hét meccsen lépett pályára, igaz a négyből három évet kölcsönben töltött az Internél. 2007-től hazájában, az Estudiantesben futballozik, sőt másodvirágzását éli, Diego Maradona a dél-afrikai világbajnokságra is magával vitte.

Kórházban töltötték a fél életüket: Woodgate és HargreavesJonathan Woodgate-et hatalmas tehetségnek tartották pályája kezdetén (az is volt), de több időt töltött a betegágyban, mint a futballpályán. Mégsem sajnálták érte a pénzt a klubok, a Newcastle 13 és fél millió eurót fizetett a Leeds Unitednek 2002-ben, majd a Real Madrid is bizalmat szavazott a középhátvédnek, 18,3 milliót utaltak az angoloknak két évvel később, de a spanyol fővárosban sérülései miatt szerződtetése után csak egy évvel mutatkozott be. Lágyéksérülése miatt háromszor kellett operálni, de gerincével és térdével is problémák vannak. A blancók után 2008-ban a Tottenham is nagyot kockáztatott, és sérülten igazolta le 10,8 millió euróért, annak köszönhetően, hogy azt megelőzően a Middlesbrough-ban magára talált. Ez már nem mondható el a Spurs-nél töltött éveire, a 2010-2011-es szezonra nem is nevezte a klub a Premier League-be…Nyáron a Soke Cityhez távozott, az eddigi két mérkőzésen (még) nem sérült meg.

Hargreaves bánatosan ballag 10 perc játék után az öltözőbe (2010. november 6., Man. United-Wolverhampton)Hasonló Owen Hargreaves esete, a középpályás 2006-ig remekelt a Bayern Münchenben, a németországi világbajnokságon az angolok egyik legjobbja volt, 2007 januárjában az év angol játékosának választották meg. A vébé után azonban szárkapocscsont-törést szenvedett, 2007 februárjáig tartott felépülése. 2007 nyarán, egy éves hercehurca után a Manchester Unitedhez szerződött, akik 25 millió eurót fizettek érte a bajoroknak. Első manchesteri szezonjában még alapember volt, és bajnoki címet ünnepelhetett társaival, kálváriája ezután kezdődött. 2008 szeptemberétől négy mérkőzésen lépett pályára. A United érthető módon nem hosszabbított a még mindig csak 30 éves középpályással, aki most csapat nélkül áll, a West Bromwich érdeklődik iránta.

A pénz nem számít – Manchester City2008 nyara óta tart a Citynél az arab korszak, amikor is Manszur bin Zajed al-Nahjan sejk, az Arab Emírségek királyi famíliájának tagja megvette a csapatot, a City ezzel a világ egyik leggazdagabb klubjává vált. Azóta 350 millió eurót tapsoltak el igazolásokra. A legtöbbet Robinhóra adták ki 2008 nyarán (43 millió). A brazil támadó első angliai idényében kifejezetten jól játszott, tizennégy találatával negyedik lett a góllövőlistán, de a korábban a Realban tapasztalt problémák is itt előkerültek, vagyis Robinho nem szereti, ha meg kell küzdeni a kezdőbe kerülésért. Ezért második évében kisírta, hogy kölcsönadják a brazil Santosnak, ahol filmsztárokhoz hasonló fogadtatás várta. Jelenleg az AC Milanban próbál bizonyítani,jó úton halad e felé, az elmúlt szezonban bajnok lett a vörös-feketékkel, és 14 gólt jegyzett. 27 millió feletti összegbe került még Emmanuel Adebayor, vagy Joleon Lescott is.  Ha lassan is, de a nagy befektetések kezdenek megtérülni, a City FA-kupát nyert májusban, a harmadik helyen végzett a bajnokságban, és a most már PL egyik esélyesként számolnak vele, a klub végérvényesen berobban a nagyok közé. Roberto Mancini pedig irigylésre méltó helyzetben van, jelenleg az a legnagyobb problémája, hogy túl bő kerettel rendelkezik, ezért árusítja Adebayort, Craig Bellamyt, Roque Santa Cruzt és Wayne Bridge-t is, akiket cirka 78.7 millió euró értékben igazoltak…

La Liga

A Real galaktikus mellényúlásaiElvir Baljicsért 23 milliót fizetett 1999 nyarán a Real a török Fenerbahcének. A sokoldalú, több poszton is bevethető bosnyák az azt előző idényben 18 gólig jutott Isztambulban, a spanyol fővárosban viszont nem találta helyét, no meg a kaput, másfél év alatt tizenegy mérkőzésen egy találatig jutott. Igaz, egy BL-győzelmet így is elkönyvelhetett a királyiakkal. Így előbb kölcsönadták a Rayo Vallecanónak, majd ingyen elengedték a Galatasarayhoz. Ezután török kluboknál próbált szerencsét, 2008 nyarán vonult vissza.

Michel Owen 12 évesen került a Liverpoolhoz, 17 évesen lett a nagycsapat játékosa, és 2004 nyaráig a klubhűség mintaképének számított, az elsőt leszámítva az összes liverpooli szezonját házi gólkirályként zárta, a szurkolók bálványozták. 2001-ben megkapta az Aranylabdát. 2004 nyarán aztán ő volt Florentino Pérez újabb galaktikus igazolása, 12 millió euróért és Antonio Núnezért cserébe. 13 góllal zárta a szezont, de csak 15-ször jelölték a kezdőcsapatba, és a szezon végén a Madrid leigazolta Robinhót és Júlio Baptistát, vagyis szinte biztos lehetett benne, hogy ismét a kispadot fogja melegíteni, ezért visszatért hazájába, a Newcastle-höz. 2009-ben a Manchester United vásárolta meg, de aranylabdás formáját spanyol kiruccanása óta sem találja.

Az új Pelének kikiáltott Robinhót 2005 augusztusában szerződtette a Real (24 millióért), amely ekkor nem épp legjobb időszakát élte. 2006 nyarán új tréner érkezett a Bernabéuba az olasz Fabio Capello személyében, aki új felfogást vezetett be a Realnál. Robinho nehezen viselte, hogy nincs bérelt helye a kezdő tizenegyben, állandóan meg kell küzdenie a csapatba kerülésért, és a klub érdekei sokkal fontosabbak az egyéni céloknál. A brazil csak kínlódott Madridban, három év után 2008-ban a Manchester Citybe igazolt, jelenleg a Milanban játszik. A Real ugyanakkor pénzügyileg pozitívan zárta a Robinho-ügyletet: 24 millióért vették meg a Santostól, 43 millióért adták el a Manchester Citynek.

Capello Rómában még csak-csak, de Madridban már nem tudta megzabolázni CassanótAntonio Cassano pályafutása filmvászonra kívánkozik, Fabio Capello külön kifejezést alkotott a különc csatár viselkedésére (cassanata), és listánkon is helye van madridi túrájának köszönhetően. A klub 2006 januárjában igazolta le, debütálásakor a Betis elleni kupameccsen rögtön gólt szerzett, minden adott volt a botrányos római évek feledtetésére. Juan Ramón López Caro, a Real akkori trénere ennek ellenére nem adta meg neki a rendszeres játéklehetőséget, Cassano pedig az evésbe fojtotta bánatát, a klub pénzbüntetést is kiszabott rá túlsúlya miatt. 2006 nyarán aztán Fabio Capello ült a kispadra, akivel az AS Romában is együtt dolgozott, és aki még a leginkább kordában tudta tartani a balhés játékost. Capello eleinte rendszeresen a kezdőbe jelölte, de megnevelni ő sem tudta Cassanót, 2006 októberében csúnyán összevesztek az öltözőben, a támadót a tartalékok közé száműzték. Cassano inenntől kezdve mielőbb el kívánta hagyni a spanyol fővárost, ez 2007 augusztusában sikerült is, előbb kölcsönadták, majd ingyen elengedték a Sampdoriának. Itt sem nyugodott le, három viszonylag békés év után 2010 októberében egyenesen a klub elnökével balhézott össze, amiért kirúgták, a Milan csapott le rá. Pedig Cassano zseniális futballista, ennek köszönheti, hogy stiklijeit általában elnézték, de a tehetségének megfelelő karriert alighanem sosem futja be.

Arjen Robbent 2007 nyarán szerezte meg a királyi gárda a Chelsea-tól, 36 millió euróért. Két évig erősítette a csapatot a holland szélső, de egyáltalán nem érezte jól magát Madridban. Igazi képességeit csak egy-egy alkalommal csillogtatta meg sérülékenysége miatt, igaz, akkor csapata legjobbja volt. A játékos bevallása szerint büszkesége miatt lépett tovább, elmondása szerint éreztették vele, hogy nincs rá szükség, és pénzt akarnak csinálni eladásából. Ez nem sikerült, 24 milliót kaptak érte a Bayern Münchentől, vagyis 12 milliót buktak a transzferen.
Robbennel együtt érkezett a spanyol fővárosba Wesley Sneijder, 27 millióért az Ajaxtól. Honfitársához hasonlóan két év múlva ő is továbbállt, a Sneijder-Real Madrid kapcsolat szintén 12 millió euró mínusszal zárult, mivel „csak” 15 millióért tudták eladni az Internek. A középpályás azóta is élete egyik legrosszabb időszakaként tekint a spanyolországi légióskodásra, szerinte méltatlanul bántak vele, amiben van igazság, hiszen az újabb és újabb sztárok érkezésével Sneijder létszámfölöttivé vált. Az Interben aztán bőven kárpótolta magát a csalódásokért: 2010-ben olasz bajnokságot, kupát, szuperkupát és Bajnokok Ligáját nyert a klubbal, a vb-ezüstérmes holland válogatottban is sziporkázott, a 2010-2011-es szezonban hullámvasutazó Interben sem hanyatlott formája. Piaci értéke jelenleg 45 millió euró.

Ricardo Izecson dos Santos Leite, vagy ahogy az egész futballvilág ismeri, Kaká 2003-ban költözött Európába, a Milan 8,2 millió eurót fizetett érte a Sao Paulonak. Olasz bajnoki címet, Bl-győzelmet, olasz és Európai Szuperkupát nyert a klubbal, lényegében mindent, 2007-ben pedig megkapta a France Football Aranylabdáját és a FIFA Év Játékosa-díjat is. 2009 májusában ismét Florentino Pérezt választották meg a Real Madrid elnökévé, aki újabb galaktikus korszakról álmodik, ennek első lépése Kaká leigazolása volt, potom 65 millió euróért. Első madridi szezonjában sérülések hátráltatták, ezért csak 29 mérkőzésen lépett pályára. A dél-afrikai világbajnokságon sem egészségesen játszott, ezért a torna után már elkerülhetetlen volt a térdműtét, így könnyen megeshet, hogy a világ egyik legjobb támadó középpályásának karrierjét innentől kezdve állandó sérülések kísérik, és a Milanban mutatott formája örökre a múlté. Madridban, legalábbis a nyilatkozatok szerint nagyon várták Kaká felépülését, de januári visszatérése után nem volt állandó kezdő. Tavasszal szerzett ugyan hét gólt, de nem épp a legnevesebb ellenfelek hálóját zörgette meg.  A legfrissebb hírek szerint Leonardo csábítja a Paris Saint-Germain-be, de mindkét milánói klubbal is szóba hozták.

Ibra, és az ő 157 milliójaZlatan Ibrahimovic egyetlen barcelonai szezonja nem sikerült rosszul, de a transzfer anyagi vonzatát tekintve mindenképp a listára kívánkozik: a katalánok 2009 nyarán Samuel Eto’o-ért (hozzávetőlegesen 20 millió euró az értéke) és 49,5 millió euróért szerződtették az Intertől (összesen 69,5 millió euró). A Barca mezében 42 meccsen 22 gólt lőtt, ami nem rossz arány, remekül teljesített a grántávörös-kékeknél (is), de a szezon végére megromlott viszonya Josep Guardiolával. 2010 augusztusában Ibra visszatért korábbi sikereinek színhelyére, a San Siroba, csak épp a másik öltözőbe, a Milanhoz. Adriano Galliani, a Vörös-Feketék ügyvezetője Az edző kívánsága szent: Ibra nem kellett Guardiolánakvalószínűleg azóta is  dörzsöli tenyerét az üzlet miatt: egy plusz hároméves szerződést kötöttek a támadóval, akit diszkontáron szereztek meg. Ibra egy évig ingyen állt a Milan alkalmazásában (kölcsönben), a fizetését jelentő 6 millió eurót fizeti a klub, a további három évre pedig 24 millióba kerül a Milannak. Ibrahimovic értékét 2009-ben 69 millióra becsülték, az Inter-Barca cserebere másik szereplője, a könnyelműen elvesztegetett Samuel Eto’o pedig brillírozik Milánóban…Így a svédért  fizették ki összesen a legtöbb pénzt a futball történetében, eddig 157,1 millió eurót szurkolt le érte öt klub. A svéd későbbi elmondása szerint egyedül Guardiola akarta, hogy távozzon.

Összeállításunk második részében a Serie A nagy melléfogásaival foglalkozunk.