Kajak-kenu vb

Tartjuk vezető pozíciónkat - Storcz Botond

Címkék:

Ahogy 1997 óta folyamatosan, a tegnap lezárult MOL Kajak-Kenu Világbajnokságon is Magyarország nyerte a nemzetek közti pontversenyt. A sportág vezetősége már most azon dolgozik, hogy a hétvégén elért eredmények Londonban is megismétlődjenek.

A szövetség elnöke a hétfői sajtótájékoztatón mondandójában megköszönte a világbajnokságra akkreditált több mint 400 újságírónak, hogy korrekt, precíz elemzések és tudósítások születtek az év legrangosabb hazai rendezésű sporteseményéről.

"Boldognak kell lenni, hogy a magyar kajak-kenu tartja a rangját a hazai és a nemzetközi sportvilágban – jegyezte meg Dr. Baráth Etele. - A világ minden pontjáról érkező visszajelzések szerint a szervezőbizottság hihetetlen jó munkát végzett. Ide kívánkozik, hogy 4 nap alatt 48 ezer ember látogatott ki a pályára, sosem járt még ennyi szurkoló kajak-kenu világversenyen."

A magyar csapat 18-ból 14 kvótát szerzett meg a kvalifikációs világbajnokságon, de a jövő tavaszi világkupákon még megszerezhető a maradék négy olimpiai hely.

"Már most azon dolgozunk, hogy tavasszal megszerezzük a hiányzó négy kvótát. Sokféle elemzés születhet a világbajnokságról, én azt tartom hatalmas eredménynek, hogy mi vettünk részt a legtöbb döntő futamban, szám szerint 25-ben – mondta Storcz Botond szövetségi kapitány. - Kiélezett versenyben szereztünk 10 érmet, igazán sikeres világbajnokságot zártunk és tartjuk vezető pozíciónkat a sportágon belül."

A világbajnokság értékelése után a Red Bull és a Magyar Kajak-Kenu Szövetség képviselői bejelentették, hogy ultra rövid távú kajak-kenu versenyt szerveznek a Városligeti-tó vizén.

A pénzdíjas viadalon részt vesznek a világ leggyorsabb kajak-kenu versenyzői. Az eseményt nemcsak az egyedi helyszín, hanem az ultra rövid sprint táv teszi különlegessé: a 4 versenyszámban rajthoz álló sportolók mindössze 100 méteren mérik össze gyorsaságukat.

A női kajak, férfi kajak, valamint kenu egyes versenyszámban, illetve hazai és külföldi versenyzőkből véletlenszerűen összesorsolt "vegyes páros" versenyszámokban elindul többek között a világbajnokság legeredményesebb magyar indulója, Kozák Danuta, valamint Paksy Tímea, Vajda Attila, Kozmann György, Kammerer Zoltán és Kucsera Gábor is.

A viadalon olyan külföldi nagyágyúk szállnak majd vízre a magyarok és egymás ellenében, mint például a C-1 200 méter Európa-bajnoka Jevgenij Shuklin, valamint a K-1 200 méter világ- és Európa-bajnoka, Edward McKeever.

"Örülök a kezdeményezésnek, nálunk Angliában is probléma, hogy a városi nyüzsgéstől messze rendezik a kajak-kenu viadalokat, ráadásul ott közel sem annyira népszerű a sportág, mint Magyarországon – mondta a sajtótájékoztatón részt vevő Ed McKeever. - Az ilyen versenyek közelebb hozzák a szurkolókhoz a kajak-kenut, biztos vagyok benne, hogy nagyon sikeres lesz a szombati Red Bull Vízisprint."

A verseny szombaton 16 órakor kezdődik, megtekintése a nézők számára ingyenes.

Forrás: kajakkenusport.hu