Premier League

A Manchester United átgázolt a Tottenhamen

A Manchester United remek játékkal 3-0-ra legyőzte a gyenge Tottenhamet a Premier League 2. fordulójának hétfő esti zárómérkőzésén. A találkozó legjobbja a gólt és gólpasszt adó Danny Welbeck volt.

A címvédő nagyon sima, megérdemelt győzelmet aratott

A Manchester United kezdőcsapatára pillantva kijelenthető, hogy végérvényesen megtörtént a generációváltás, 23 év és 191 nap a tizenegy életkora, ennél csak egyszer küldött fel fiatalabb gárdát a pályára Sir Alex Ferguson 20 éves regnálása alatt. Négy játékos a nyáron az U21-es Európa-bajnokságon szerepelt (De Gea, Jones, Welbeck és Cleverley). A sérült Nemanja Vidicset Chris Smalling, Rio Ferdinandot Johnny Evans pótolta. Javier Hernández fejsérüléséből felépülve a cserepadon foglalt helyet.

A Tottenhamben nem volt a keret tagja Luka Modric, akit a Chelsea próbál megszerezni, Harry Redknapp menedzser elmondása szerint a körülötte zajló átigazolási mizéria miatt fejben nem állt készen a mérkőzésre. Az előző szezonban sokat bakizó Huerelho Gomes helyett az Aston Villától a nyáron érkezett 40 (!) esztendős Brad Friedelnek szavazott bizalmat kapusposzton Redknapp.

A 8. percben máris igazolta a menedzser döntésének jogosságát az amerikai, remekül ért oda Cleverley lövésére. A másik oldalon a 14. percben Dawson szöglet utáni fejese szállt el kicsivel a kapu felett. A mérkőzést a hazaiak irányították, és a 28. percben nem sok hiányzott a vezető gólhoz: Rooney az ötös jobb sarkára emelt Younghoz, akinek fejese a jobb kapufa mellett szállt el. A Spurs távoli lövésekkel tesztelte De Geát, a 32. percben Kranjcar, a 37. percben Assou-Ekotto próbálkozott, de beleléptek kísérletébe, a 43. percben Rafael van der Vaart fordult kapura, lövését magabiztosan fogta a spanyol portás. Az első félidő kevés helyzettel, gól nélkül zárult, jobbára a mezőnyben birkóztak egymással a játékosok.

A második játékrész rögtön két lehetőséggel indult, van der Vaart tűzte rá a labdát balról, fölé ment, majd Rooney passzolt középre Youngnak, aki 15 méterről lőtt, de Friedel még elérte a labdát.

A 61. percben Danny Welbeck megszerezte a vezetést a hazaiaknak: Cleverley csavart jobbról középre, Welbeck pedig a jobb alsóba fejelt (1-0). A gól után még inkább fölénybe került a United, folyamatos nyomás alá helyzeték Friedelt, Rooney szabadrúgását, Welbeck ollózását, Evans bal oldali lövését fogta a kapus. A 76. percben aztán már nem volt ellenszer Welbeck és Anderson ellen: utóbbi a félpályáról indult a labdával, balra passzolt Welbecknek, aki gyönyörű mozdulattal, sarokkal tette vissza a brazilnak, aki középről a jobb felső sarokba tüzelt (2-0). Három perccel később szépíthetett volna a Spurs, de Defoe a kapufát találta el.

A Manchester United lesöpörte a pályáról Tottenhamet a második félidőben, az i-re Rooney tette fel a pontot a 87. percben: a csatár teljesen tisztán fejelhetett Giggs passza után (3-0). Rooney 149. gólját szerezte a Vörös Ördögök mezében.

A címvédő 3-0-ra verte a Tottenhamet, a fiatal csapat ellenére érett játékkal. Danny Welbeck és Tom Cleverley parádézott, a United pedig teljesítményével üzente a trónkövetelőknek, hogy rendkívül nehéz lesz felvenni vele a harcot a PL serlegéért. A Spurs ezúttal sem tudott maradandót alkotni az Old Traffordon, 22 éve nyeretlen az Álmok Színházában.

Premier League, 2. forduló:
MANCHESTER UNITED-TOTTENHAM HOTSPUR 3-0 (0-0)
Manchester, Old Trafford. Vezette: Probert
Manchester United: De Gea - Evra, Jones, Evans, Smalling - Nani, Cleverley (Giggs 81.), Anderson, Young (Pak 81.) - Welbeck (Hernández 81.), Rooney. Menedzser: Sir Alex Ferguson. Cserepad: Lindegaard, Fabio, Giggs, Pak, Carrick, Berbatov, Hernández
Tottenham: Friedel - Walker (Corluka, 46.), Dawson, Kaboul, Assou-Ekotto - Lennon, Kranjcar (Pavljucsenko 74.), Livermore (Huddlestone 74.), Bale - Van der Vaart - Defoe. Menedzser: Harry Redknapp. Cserepad: Gomes, Bassong, Corluka, Huddlestone, Jenas, Townsend, Pavlyuchenko.
Gólszerző: Welbeck (61.), Anderson (76.), Rooney (87.)
Sárga lap: Evans (37.), ill. Dawson (40.), Defoe (91.)