Kajak-kenu vb

Ukrán siker a kenu egyesek 5000 méteres versenyében

  • VNA

Az ukrán Mihalko Kosman győzelmét hozta a kajak-kenu világbajnokság záró napjának első versenye, a férfi kenusok 5000 méteres távja.

Az 5000 méteres versenyek tavaly kerültek vissza a síkvízi kajak-kenu világbajnokságok programjába. Szegeden a záró napig kellett várniuk a leghosszabb táv szereplőinek a bemutatkozásra. A vasárnap első fináléjában a férfi kenusok 5000 méteres futamában a Maty-éri pályán kialakított 1000 méteres körből tettek meg ötöt a versenyzők. Az imbolygó kenuk nem zavarták a cseh Lukas Korandát és az ukrán  Mihalko Kosmant sem, akik a táv első körében már elszakadtak a mezőnytől és előnyüket folyamatosan növelve végül egymás között döntötték el a világbajnoki cím kérdését. Az utolsó métereken végül Kosman volt a gyorsabb, aki ezzel az ukránok első szegedi aranyérmét szerezte. A cseh Koranda csak néhány méterrel maradt el mögötte, a bronzérmet pedig a tavalyi poznani világbajnokság második helyezettje, a spanyol Jose Luis Bouza szerezte meg ebben a számban.

A versenyszám egyetlen magyar indulója, Varga Dávid főleg a kanyarokban küzdött meg - a nem éppen ilyen haladásra tervezett - kenuval, végül a rajt utáni közelharcokat követően lecsendesedő mezőnyben megőrizte kilencedik helyét a célig. A válogatási elvek miatt Vajda Attila nem indulhatott ezen a futamon, pedig a szolnoki válogató magyar bajnokságot megnyerte ezen a távon. Olimpiai bajnokunk helyett 2007-es maratoni Európa-bajnoki bronzérmesünk, Varga Dávid indult ezúttal és lett végül vb-kilencedik.

"A verseny elején nagy volt az adok-kapok, de ez az ötezer méter sajátossága. Úgy tűnt, jó helyet tudok kiharcolni, aztán az orosz versenyzővel együtt engem is kipörgettek a többiek. Bíztam benne, hogy a végén fel tudok még jönni, de nagyon elfáradtam. Ez az a szám, amelyben ugyanúgy lehetsz az első háromban, mint a harmincadik helyen. Sok-sok szerencsére van szükség. Én örülök ennek a kilencedik helynek is" – mondta Varga Dávid.