NB I előzetes

Aczél Pruknert védi, és rohamra számít a Fraditól

  • Göbölyös János

Vasárnap két mérkőzéssel folytatódik az OTP Bank Liga 6. fordulója. A zárómeccsen a hét elején edzőt váltó Ferencváros a ZTE ellen első győzelmét megszerző Haladást fogadja.

Fotó: mlsz.hu
"Nem szándékozom lemondani!”. Prukner László a Honvéd elleni vereséget követő sajtótájékoztatón kétszer is elismételte ezt a mondatot, határozottnak, céltudatosnak tűnt, a jövőt tervezte. Aztán elérkezett a hétfő, és este már nem ő volt a Ferencváros vezetőedzője. Hogy mi történt a két időpont között, azt talán soha nem fogjuk megtudni, a hivatalos kommüniké mindenesetre arról szólt, hogy a tréner felajánlotta lemondását, amit a vezetőség elfogadott. Persze, Pruknernek nyilván volt lehetősége arra, hogy vasárnap átgondolja még egyszer csapata és saját maga helyzetét, mégis nehezen hihető, hogy külső hatás nélkül, ami lehet egy apró célzás, egy ,,jóindulatú” tanács, vagy akár egy üzenet, önszántából megtette volna ezt. Vagy ha mégis, akkor az íratlan szabályokat betartva kínálta fel a távozási szándékát, és talán nem számított arra, hogy erre igen lesz a válasz. Történt ami történt, új edzője van a Fradinak, azaz a László Csabával folytatott sikertelen tárgyalások miatt Nagy Tamás ideiglenesen, megbízottként végzi a munkáját. Nincs könnyű helyzetben, mint ahogy az átvilágításon átesett a klub sem, utóbbiról Kubatov Gábor elnök a szurkolókat is tájékoztatta, és bizony ott még a magyar (futball)állapotokhoz szokott embereknek is tátva marad a szájuk, hihetetlen pénzügyi részletek hangoztak el.

OTP Bank Liga 6. forduló
Ferencváros–Haladás Sopron Bank Albert Stadion, 08.21., vasárnap, 18.00 (TV: Sport2) 
Vezeti: Iványi Zoltán (dr. Varga Zs., Medovarszki J.)
Hathárom-tipp: 1
Innen kellene építkezni, úgy klub- mint csapatszinten egyaránt. Előbbi a menedzsment feladata, utóbbi munka viszont az átmeneti időszakban dolgozó szakmai stábra vár.         
"Ilyen rövid idő alatt nem lehet nagy dolgokat alkotni, és nem is szabad nagy változtatásokat véghez vinni. Most az a legfontosabb, hogy a játékosuk újra higgyenek magukban, megcsinálják azt, ami bennük van - nyilatkozta Nagy Tamás az nb1.hu-nak. Kijelentése azt feltételezi, hogy a csapat összetételében aligha lesz különbség a Prukner által favorizálthoz mérten, kizárólag a játékosok mentális állapotán múlik majd, hogy milyen eredményt érnek el a Haladás ellen. Szombathelyen bebizonyították a labdarúgók, hogy kiélezett szituációban (ez akár az edző helyzetére is értendő), képesek odatenni magukat, az ősi rivális, Zalaegerszeg elleni győzelemmel valamelyest kozmetikázták a róluk kialakult, előnyösnek korántsem mondható képet. A siker után Aczél Zoltán is nyugodtabban dolgozhat tovább, a szombathelyiek vezetőedzője nemhiába beszélt először saját szakmájáról és (volt) kollégájáról a haladasfc.nyugat.hu oldalon.

"Az utóbbi időben sok mindenen ment keresztül a Fradi. Ismerjük a fejleményeket. Véleményem szerint biztos, hogy nem edzőprobléma volt náluk, hiszen Prukner László nagyon jó szakember. Tavaly sikert sikerre halmozott, Európa Ligába juttatta a csapatot, szóval szó sincs róla, hogy most hirtelen rosszabb edző lett volna. Ezek érdekes dolgok, de hát az edző mindig elviszi a balhét. Ő hihetetlenül korrektül felajánlotta a lemondását, amit el is fogadtak. Eddig egy gólos meccseken veszítettek, tehát nem taktikailag volt velük probléma. Talán az új játékosaik még nem álltak össze igazán. Sokkal jobb csapat a Fradi, mint amit mutat a helyezése. Ez közhely, de ez így van. Aczél ezután rátért a vasárnapi mérkőzésre, amely szerinte a Haladás számára éppen a ferencvárosiakban dolgozó bizonyítási kényszer miatt ígérkezik nehéznek: "Természetesen felkészültünk a Fradiból, de nekünk nem szabad ennél többet foglalkozni ellenfelünkkel, csak saját magunkkal kell törődnünk, és ki kell zárnunk a külső körülményeket. Itt most arra gondolok, hogy Nagy Tamás a székfoglalójában azt nyilatkozta, más célja nem lehet, csak a Haladás legyőzése. Tehát biztos, hogy nekünk fognak esni, ki akarják majd használni a közönség támogatását. Van is ebben némi alap, hiszen mi ugyanezt játsszuk otthon. Nekiesünk az ellenfelünknek, és megalkuvást nem tűrően végighajtjuk a kilencven percet. Nagyon okosan, taktikusan, de bátran kell futballoznunk vasárnap."

Forma-index*
Az elmúlt öt mérkőzés alapján
ellenfél eredmény pontszám
FERENCVÁROS      
Aalesund 1-3 0  
Diósgyőr 1-1 1  
Debrecen 0-1 0  
Pécs 0-1 0  
Honvéd 0-1 0  
Aktuális forma-index*   0,20  
HALADÁS      
PMFC 0-1 0  
Honvéd 2-4 0  
Győr 0-1 0  
Vasas 0-0 1,25  
Zalaegerszeg 1-0 2  
Aktuális forma-index*   0,65  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

*Megpróbáljuk számszerűsíteni, melyik csapat milyen formában várja az aktuális bajnoki mérkőzését. Az értékelésnél mindig a legutóbbi öt találkozót vesszük figyelembe, a különböző meccseket más-más nehézségi fokozatba soroltuk. A győzelemért kétszer annyi pontszám jár, mint a döntetlenért, ha ezt tétmérkőzésen vendégként éri el a csapat, azt 0,5 illetve 0,25 ponttal jutalmazzuk. Az átlagolás után (az öt meccs összpontszámát elosztjuk öttel) a végeredmény megmutatja az adott együttes aktuális formáját. A tévedés jogát természetesen fenntartjuk, hiszen bármikor történhet meglepetés. De hát, ettől (is) izgalmas a játék.

Pontozási rendszer
A legutóbbi öt mérkőzésen elért győzelmekért (és döntetlenekért) kapható pontok
Bajnokok Ligája 3,0 (1,50)
Európa Liga 2,5 (1,25)
NB I 2,0 (1,00)
Magyar Kupa 2,0 (1,00)
Egyéb nemzetközi 2,0 (1,00)
Szuperkupa 1,5 (0,75)
Ligakupa 1,0 (0,50)
Egyéb hazai 1,0 (0,50)