NB I előzetes

Titkos pécsi taktika a Videoton ellen

  • Göbölyös János

Az OTP Liga 6. fordulójában szombaton öt mérkőzést rendeznek. A veretlenségét megtartó, a múlt héten hazai pályán a Kecskeméttel döntetlent játszó PMFC a Debrecenben második vereségét elszenvedő Videotonhoz látogat.

Döntetlenek között is van különbség. Pontszámban semmi, látványban, hangulatban, mentális értékben nagy lehet a kontraszt. A Videoton szerdán gól nélkül ikszelt Siófokon, ami a debreceni vereség után ha nem is pofonnal, de minimum egy figyelmeztető taslival felért a fehérváriak számára. A csapat az eddigi öt fordulóban túl sok pontot (8) vesztett ahhoz, ami a terveit, játékosállományának erősségét ismerve megengedhető lenne. A Pécs ellen hazai pályán mi más lenne a feladat, mint ismét ráállni a győztes útra. A remélt és elvárt siker azon túl, hogy három pontot ér, azért is fontos, mert a fehérvári szurkolók Siófokon már kifejezték nemtetszésüket, egyelőre csak füttyszóval.

OTP Bank Liga - 6. forduló
Videoton FC–Pécsi MFC
Székesfehérvár, 08.20., szombat, 17.30 (Sport1)
Vezeti: Bognár Tamás (Lémon O., Takács G.)
Hathárom-tipp: 1

"Nagyon szervezett, egységes csapattal fogunk játszani, amelyik remekül kezdte a szezont, ezért a legjobb teljesítményt kell nyújtanunk a mérkőzésen" – vezette fel a PMFC elleni találkozót Paulo Sousa, a Videoton vezetőedzője a klub honlapján adott video nyilatkozatában. - "Azt a munkát kell következetesen folytatnunk, amit eddig is elvégeztünk, most már viszont jó lenne gólokkal befejezni az akciókat. A gólokkal együtt az önbizalom is megjön, ami a munka minden területére kihat. Fontos, hogy a saját játékunkat kell játszani, de azt nagyon lendületesen, támadó szellemben, hogy minél több helyzetünk legyen, és gólokat szerezzünk, ügyelve persze arra, hogy közben hátul ne nyíljunk ki. Csak így nyerhetünk."

Nagy feladat vár a pécsi fiúkra

Pécsett oda a hibátlan teljesítmény, ez azonban csak átmeneti letörtséget okozott. A KTE elleni iksszel továbbra is veretlen az újonc, elkeseredésre tehát semmi ok, Mészáros Ferenc is ezzel kezdte a sajtótájékoztatóját:

"A Kecskemét elleni döntetlen után kicsit letörtek a játékosaim, de ez nem tartott sokáig. Jó ellenféllel szemben értünk el döntetlent, kielemeztük a meccset, tanultunk belőle."

A pécsiek mestere ezután rátért a Videoton elleni mérkőzésre, és (majdnem) mindent elmondott a taktikáról:

"Talán számíthat, hogy a Videoton szerdán bajnoki mérkőzést játszott, de szerintem ezen a szinten nem okozhat problémát a regenerálódás, arra tehát nem alapozhatunk, hogy a fehérváriak fáradtak lesznek" – fogalmazott Mészáros a pmfc.hu-nak. - "Szerdán megnéztük a siófoki meccsüket, van pár gyenge pontjuk, ezeket igyekszünk majd kihasználni. Azt láttuk, hogy ha nincsenek területeik, akkor nekik is nehezebb a dolguk. Ez történt Siófokon, ezért igazán nagy lehetősége már nem is volt a második félidőben a Videotonnak. Kicsit erőltetett volt a játékuk, nem voltak meggyőzőek, ami nem azt jelenti, hogy ellenünk nem lesznek azok, mert otthon nagyon jók. Fel kell készülnünk arra, hogy viharosan kezdenek, de remélem, hogy ha nálunk mindenki hozza a maximumot, akkor ponttal, vagy pontokkal távozhatunk Fehérvárról. A bajnokcsapathoz megyünk, ez minket fel fog dobni, nincs teher a játékosokon. Óriási dolog lenne a pontszerzés, főleg a győzelem. Van egy két dolog, amit úgy érzem, ki tudunk használni, de ez egyelőre maradjon titok, nem akarom, hogy kiszűrődjön. Egy biztos, nem fogjuk úgy letámadni a Videotont, mint a Real Madrid a Barcelonát."

Forma index (a legutóbbi öt mérkőzés alapján)*
Videoton-Pécs

ellenfél eredmény pontszám
VIDEOTON



Paks 4-0 2

Kaposvár 0-2 0

Diósgyőr 2-0 2

Debrecen 1-2 0

Siófok 0-0 1,25
Aktuális forma-index:*

1,05
PÉCS



Haladás 1-0 2

Vasas 2-1 2,5

Zalaegerszeg 2-1 2

Ferencváros 1-0 2,5

Kecskemét 2-2 1
Aktuális forma-index:*

2,00

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

*Megpróbáljuk számszerűsíteni, melyik csapat milyen formában várja az aktuális bajnoki mérkőzését. Az értékelésnél mindig a legutóbbi öt találkozót vesszük figyelembe, a különböző meccseket más-más nehézségi fokozatba soroltuk. A győzelemért kétszer annyi pontszám jár, mint a döntetlenért, ha ezt tétmérkőzésen vendégként éri el a csapat, azt 0,5 illetve 0,25 ponttal jutalmazzuk. Az átlagolás után (az öt meccs összpontszámát elosztjuk öttel) a végeredmény megmutatja az adott együttes aktuális formáját. A tévedés jogát természetesen fenntartjuk, hiszen bármikor történhet meglepetés. De hát, ettől (is) izgalmas a játék.

Pontozási rendszer
A legutóbbi öt mérkőzésen elért győzelmekért (és döntetlenekért) kapható pontok
Bajnokok Ligája 3,0 (1,50)
Európa Liga 2,5 (1,25)
NB I 2,0 (1,00)
Magyar Kupa 2,0 (1,00)
Egyéb nemzetközi 2,0 (1,00)
Szuperkupa 1,5 (0,75)
Ligakupa 1,0 (0,50)
Egyéb hazai 1,0 (0,50)