Kajak-kenu vb

Egy kivételével minden egységünk döntős 200 méteren

  • DA

Szombat délelőtt az előfutamok után nem sokkal a középdöntőket is lebonyolították a 200 méteres távon a szegedi, olimpiai kvalifikációs kajak-kenu világbajnokságon. A magyarok közül Bozsik Attilának kenu egyesben nem sikerült beverekednie magát a döntőbe, ötödik lett középfutamában, ezzel eldőlt, hogy a négy megszerezhető kvótából mindössze eggyel zárják a vébét a magyar kenusok. Többi egységünkért viszont szoríthatunk a vasárnapi finálékban.

A Sík Márton, Beé István duó is ott lesz a K-2 éremcsatájában

Európa-bajnoki ezüstérmes sprinterünk, Molnár Péter másodikként kvalifikálta magát egyesben a vasárnapi döntőbe, a hajrában a britek címvédőjét, Edward Mckeevert is megszorongatta. "Jézusommondta az idejére (34.569) Moli a vb hivatalos honlapjának. – Ez nagyon, nagyon gyors volt. Hihetetlenül boldog vagyok! Ha volt is hibám, nem keresem, mert ez így volt jó… A döntőben az első nyolc hely ad kvótát, vagyis egy fókát még el kell kapnom."

Bozsik Attilára nagyon nehéz feladat várt a C-1 középfutamában. Az előfutam után elmondta: legalább fél másodpercet kellene javulnia ahhoz, hogy a döntőbe jusson. Sajnos a magyar versenyzőnek nem jött ki a lépés, ötödik lett középfutamában és nem került a döntőbe. Ezzel az olimpiai kvótaszerzés is elúszott. Így már biztos, hogy egy kenus kvótával zárjuk a világbajnokságot, Vajda Attila révén.

Paksy Tímea K-1-ben hatalmas csatát vívott orosz és finn riválisával, végül a második helyen végzett előbbi mögött, és érte is szoríthatunk a vasárnapi fináléban. "Nem vagyok teljesen elégedett, a rajtom jól sikerült, de nehézkesen mozogtam, egy kicsit mást vártam magamtól. Az előfutamom érzésre jobb volt – magyarázta a versenyzőnő. – Számítottam rá, hogy sokat erősödött a kétszázas mezőny, vagyis annyira nem pislogok, de azt mondom: a fenekemet a földhöz verem, ha fel tudok állni a dobogóra. Most legyúratok, bemegyek a szállásra, eszem egy dupla adag tésztát és megpróbálok feltöltődni a döntőre."

A Sík-Márton-Beé István kajakos duó az előfutamhoz hasonlóan a középdöntőben is a második helyen végzett, hihetetlen hajrával, így a döntőbe eveztek. "Nagyot jöttünk a végén, és szerintem a rajtunkkal sem volt gond. Ilyenkor visz a szív előre, az agyunk teljesen kikapcsol. Halljuk a közönséget, de ez valami más állapot – magyarázta Sík Márton. Most pihenünk egy nagyot, rendezzük a sorainkat, és holnap irgalmatlanok leszünk" – tette hozzá Beé István.

A Horváth Gábor-Foltán László kenu kettes románok mögött másodikként zártak, így velük is találkozunk vasárnap.

Takács Kincső kenu egyesben az előfutamban elért negyedik helyén egyet javítva harmadikként ért célba a középdöntőben, így ő is tagja a vasárnapi finálé mezőnyének.

A Kovács Katalin, Kozák Danuta kajakpáros már futamgyőzelmével kvalifikálta magát a döntőbe.

Az olimpiai programban a sprinttávon a férfi K-1, K-2, illetve a női K-1 szerepel, vagyis a kvóták már "félig zsebben vannak".

A 200 méteres döntőket vasárnap 12:45-től rendezik. A szombati döntők 14:25 órakor rajtolnak, két számban (női K-2 500 m és férfi K-4 1000 m) olimpiai kvótákért is küzdenek majd a hazai versenyzők.