Kajak-kenu vb

Egy-egy arany, ezüst és bronz, valamint öt kvóta a szombati termés

  • DA

A nagy esélyes Kozák Danuta K-1-ben "csak" a második helyen végzett, míg a Kovács Katalin-Csipes Tamara kajak kettes a dobogóról is lecsúszott a szegedi kajak-kenu világbajnokság szombati 500 méteres döntői során. Az aranyat bombameglepetésre a Tóth Dávid-Kulifai Tamás duó szállította K-2-ben, akik életük első világbajnokságán szerepeltek. A Takács Kincső-Baravics Gyöngyvér páros bronzérmet nyert C-2-ben.

A Maty-éri pálya főlelátói teljesen megteltek a szombati finálékra, a több mint tízezer néző fergeteges hangulatot teremtett a 34-35 fokos kánikulában. A  helyszínen szurkolt a magyaroknak Borkai Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke és Czene Attila, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium sportért felelős államtitkára is.

A hétből hat döntőben érdekeltek voltunk szombaton, a péntekihez hasonlóan most is éremmel nyitottunk: bronzérmet nyert C-2 500 méteren a Takács Kincső-Baravics Gyöngyvér páros az egyelőre még sokak számára ismeretlen területnek számító versenyszámban.

"Nehéz, kemény mezőny volt, maximum pályát akartunk menni és ez sikerült is" – mondta Baravics Gyöngyvér a vb hivatalos honlapjának. "A közönség nélkül ez nem ment volna" – tette hozzá Takács Kincső.

Takács, Baravics: bravúros bronz C-2 500 méteren a szegedi kajak-kenu világbajnokságon

Az Európa-bajnok Kozák Danuta a második helyen végzett kajak egyes 500 méteren. A magyar versenyzőt nem a legnagyobb riválisának tartott, a világ-és olimpiai bajnoki cím védője, az ukrán Inna Oszipenko, hanem a német Nicole Reinhardt utasította maga mögé. A Domino Honvéd kajakosa ugyan kvótát érő pozícióban végzett a döntőben, de mivel egy sportoló csak egy olimpiai indulási jogot gyűjthet hazájának, s ő a kvartett tagjaként ezt már megtette, második helye nem ért újabb londoni helyet.

"Csalódott vagyok, mert nem tudtam kihozni a maximumot magamból. A rajtomat lekéstem, lehettem volna keményebb is" – mondta Kozák Danuta a parton.

A férfiak hasonló számában a vb-újonc, 25 éves Kugler Attila nem számított az éremesélyesek közé, tőle már az is remek teljesítmény volt, hogy bejutott a legjobb kilenc közé. Attila helyt állt első világbajnokságán, a nyolcadik helyet szerezte meg, a számot a lengyelek rutinos versenyzője Marek Twardowski nyerte meg.

"Próbáltam tartalékolni, de elfáradtam a végére. A kilences pálya nem igazán volt jó, mert a hátszél nem kedvezett. Semmit sem láttam a mezőnyből, azt sem tudom, hogy a végén hányadik lettem, de a maximumot kihoztam magamból" – mondta Kugler Attila.

Tizennyolc évesen világbajnoki döntőben szerepelni maga a csoda, Korisánszky Dávidnak, ifjúsági világbajnokunknak mindez megadatott. És küzdött is rendesen, hogy meghálálja a magyar szurkolók buzdítását. A felnőtt mezőny ugyan még erős volt számára, de így is a nyolcadik helyet tudta megszerezni C-1 500-on. "Boldog vagyok, hogy itt lehettem, sajnos az utolsó 150 méter nem úgy sikerült ahogyan elképzeltem, de ez volt a realitás" – mondta a versenyző.

A szintén újonc Tóth Dávid - Kulifai Tamás kajakpáros 500-on nagyszerű teljesítményt nyújtott az előfutam során, egyből a döntőbe jutott, de arra nagyon kevesen számítottak, hogy ott is főszereplő lesz. Ők talán már akkor sejtették, hogy meglephetik a mezőnyt, mert dobogót ígértek.

A döntőben aztán a páros az egész mezőnyt meglepve nyert, remek hajrát produkálva, a végén fél hajót vertek a második litvánokra. Az olimpiai programból már kikerült ez a versenyszám, de Fábiánné Rozsnyói Katalin tanítványai ettől függetlenül minden elismerést megérdemelnek. Ráadásul az MTK fiataljai első világbajnokságukon szerepeltek.

"Jó volt 300 méterig az utazónk, higgadtan tudtuk végigcsinálni ezt a versenyt, egyáltalán nem estünk szét a végén" – magyarázta Kulifai Tamás. "Az előfutamok eredményei alapján számoltunk a dobogóval, érdekes volt, mert 250 méterig, mintha egy ezres döntőt ment volna a mezőny. Tényleg meglepően könnyű volt ez a győzelem. Nagyon boldogok vagyunk!" – mondta Tóth Dávid. A duót az eredményhirdetéskor Borkai Zsolt MOB-elnök is köszöntötte.

Tóth Dávid és Kulifai Tamás világbajnok!

A női páros hasonló távú döntőjében egyértelműen érmet, leginkább aranyat várt mindenki Kovács Katalintól és Csipes Tamarától. A szám címvédői a magyarok voltak, a legutóbbi két vébén a Szabó Gabriella, Kozák Danuta egység nyert, most a favoritokat megelőzve az osztrákok (Yvonne Schuring, Viktoria Schwarz) diadalmaskodtak a lengyel és német páros előtt. A több ezres szurkolói tömeg is odatette magát. Űzte, hajtotta a lányokat, de ezúttal valahogy nem úgy mentek a dolgok, ahogyan az elmúlt évek során magyar lányoktól  megszoktuk, Csipes Tamara és Kovács Katalin a negyedik lett.

A futam után Kovács Katalin profi módon állt oda a sajtó elé nyilatkozni. "Természetesen csalódottak vagyunk, hiszen az Európa-bajnoki győzelem után nem erre számítottunk. Extrém időjárási viszonyok uralkodnak a Maty-éren, hiszen oldal-hátszél van, ilyen körülmények között nem is edzettünk még. Egy sportoló életében az a legfájóbb, amikor nem tudja kiadni magából a maximumot. Sajnos most mi rossz taktikát választottunk. Ilyen a sport" – mondta Kovács Kati.

Csipes révén Magyarország újabb olimpiai kvótát szerzett (Kovács már gyűjtött egyet a négyes tagjaként), így ezek száma a női kajakosoknál ötre nőtt.

A C-2 1000 méter döntőjében nem voltak érdekeltek a magyar versenyzők, hiszen Széles Gábor és Nagy Péter a középfutam során elvérzett. A viadalt a német Stefan Holtz, Tomasz Wylenzek kettős nyerte meg az azeri és a román páros előtt.

A nap utolsó döntőjében sajnos a a jobbos oldal-hátszél a férfi kajak négyesünk dolgát is megnehezítette. A mieink végig a mezőnnyel jöttek, és idejében megnyitották a hajrát, de a rendkívül erős és kiegyenlített döntőben nem tudtak beleszólni az éremcsatába, a vágyott dobogó helyett csak a hetedik helyen végeztek 500-on. A világbajnoki címet a németek nyerték, megelőzve a futam háromnegyedéig vezető ausztrálokat, a bronzérem az oroszoké lett. A magyar férfi kajakos kvóták száma azonban ezzel együtt is hatra nőtt.

"Tegnap szembeszél volt, ami nekünk jobban fekszik. Ha tegnap ilyen szél lett volna, mi lehettünk volna a negyedik nagy vesztes a fehérorosz, a portugál és a francia csapat mellett. Nem tudnám most se máshogy csinálni, jól elrajtoltunk, megcsináltuk az indításokat, érzésre jöttünk rá a szlovákokra, azt hittük, a harmadik helyért harcolunk. Aztán láttuk a hetedik helyet, de a harmadik helytől lefelé végül is mindegy. Csak azt bánjuk, hogy a hazai közönség előtt nem tudtunk dobogóra állni, hiányzik az a néhány szép perc az életünkből" – mondta Kammerer Zoltán.

A vb utolsó napján, vasárnap 10:05-től az 5000, 12:45-től a 200 méteres, 14:30-tól a váltó döntőket rendezik.

A szombati döntők dobogósai és a magyarok eredményei:
Férfiak:
 
500 m:
K-1
1. Marek Twardowski (Lengyelország) 1:36.688 p
2. Pavel Medvegyev (Fehéroroszország) 1:37.174
3. Jurij Posztrigaj (Oroszország) 1:38.404
...8. KUGLER ATTILA 1:40.564
K-2
1. TÓTH DÁVID, KULIFAI TAMÁS 1:28.134
2. Ricardas Nekriosius, Andrej Olijnik (Litvánia) 1:28.524
3. Dawid Putto, Denis Ambroziak (Lengyelország) 1:28.848
C-1
1. Vlagyimir Fedoszenko (Oroszország) 1:46.647
2. Gyenyisz Harazsa (Fehéroroszország) 1:46.827
3. Alekszandr Makszimcsuk (Ukrajna) 1:47.679
...8. KORISÁNSZKY DÁVID 1:50.535
1000 m:
C-2
1. Tomasz Wylenzek, Stefan Holtz (Németország) 3:42.643
2. Szerhij Bezuglij, Makszim Prokopenko (Azerbajdzsán) 3:43.525
3. Liviu-Alexandru Dumitrescu-Lazar, Victor Mihalachi (Románia) 3:43.837
A Széles Gábor, Nagy Péter duó kiesett a középfutamban.
K-4
1. Németország 2:47.734
2. Ausztrália 2:48.724
3. Oroszország 2:49.516
...7. MAGYARORSZÁG (KAMMERER ZOLTÁN, VERECKEI ÁKOS, KUCSERA GÁBOR, BOROS GERGELY) 2:50.506
Nők:
 
500 m:
K-1
1. Nicole Reinhardt (Németország) 1:47.066
2. KOZÁK DANUTA 1:47.396
3. Inna Oszipenko-Radomska (Ukrajna) 1:48.668
 
K-2
1. Yvonne Schuring, Viktoria Schwarz (Ausztria) 1:37.071
2. Franziska Weber, Tina Dietze (Németország) 1:37.275
3. Beata Mikolajczyk, Aneta Konieczna (Lengyelország) 1:37.803
4. CSIPES TAMARA, KOVÁCS KATALIN 1:39.099
C-2
1. Laurence Vincent-Lapointe, Mallorie Nicholson (Kanada) 2:01.028
2. Anasztaszja Ganyina, Natalja Maraszanova (Oroszország) 2:03.440
3. TAKÁCS KINCSŐ, BARAVICS GYÖNGYVÉR 2:08.534