NB I

A Videoton legyőzte a veretlen Pécset

Az OTP Bank Liga 6. fordulójának szombati mérkőzésén a címvédő Videoton hazai pályán 4-1-re legyőzte az eddig még veretlenül álló újonc Pécs csapatát. Paulo Sousa együttese számos helyzetet kidolgozott, így teljesen megérdemelten szerezte meg a három pontot az ezúttal haloványabban teljesítő pécsiek ellen.

Paulo Sousa együttese a Debrecen és a Siófok otthonában sem tudott nyerni, így a címvédőnek "égetően" szüksége volt a sikerre, hogy ne kerüljön komoly hátrányba riválisaival szemben már rögtön a pontvadászat elején. A portugál mester a Pécs ellen számíthatott a Parmától kölcsönbe érkező Filip Oliveriára, akivel a szakvezető kezdőként is számolt.

Már az első támadásából megszerezhette volna a vezetést a Videoton, Evandro 14 méterről lőtt kapura, a szezonban eddig remekül teljesítő Dibusz azonban védett - igaz, közben a partjelző már jelezte, hogy portugál támadó leshelyzetben kapta a labdát. Aktívabban kezdte a találkozót a fehérvári együttes, aminek a 17. percben meg is lett az eredménye: Mitrovics Sándorral kényszerítőzött, majd 17 méterről lőtt kapura, a pécsi Todorovic azonban önfeláldozóan bevetődött a labda elé - csakhogy a mozdulat közben a kezéhez ért a játékszer. A megítélt büntetőt Alves magabiztosan értékesítette, így az első negyedóra végén előnyhöz jutott Videoton (1-0). Nem telt el sok idő, mikor is egalizáltak a baranyaiak: Pintér végzett el a szabadrúgást 23 méterről, de mivel a labda Brachi hátán irányt változtatott, becsapta Tujvel kapust, akinek esélye sem volt a védésre (1-1). Itt még nem volt vége a gólpárbajnak: két perccel később ugyanis újra a piros-kékek örülhettek. A jobb oldalon Brachi passzolt Alvesnek, aki jó ütemben tette tovább a magyar bajnokin most debütáló Filip Oliveirának, az ő remek beadására Elek Ákos érkezett és közelről a kapuba bólinott (2-1). A gyors gólváltást követően "megnyugodtak" a kedélyek, a mérkőzést továbbra is a székesfehérváriak uralták. Egy-két lövés még "ledördült" a szünetig, de igazán nagy veszélyben nem forogtak a kapuk.

Elek Ákos gólja
A félidőben mindkét szakvezető cserélt: Sousa a megsérülő Elek helyére Polonkait, Mészáros Ferenc Törtei helyett Marovicsot küldte be.

A szünet után laposan folytatódott a mérkőzés, a hazaiak továbbra is próbáltak támadólag futballozni, de a vendégek egyenrangú partnerei voltak a mezőnyben a címvédőnek. A 60. percben Alves került ajtó-ablak ziccerbe, de Mitrovics levágódó lövését mintegy 7 méterről a kapu mellé helyezte. A brazil csatárnak nem ez volt az első óriási kimaradt lehetősége az idei bajnokságban, a tavalyi szezonban az efajta helyzeteket rendre értékesítette. Alves hibái ellenére a  68. minutumban kétgólosra növelte előnyét a Videoton: egy szép támadásvezetés után a portugál Evandro kapott labdát a pécsiek tizenhatosának jobb oldalán, majd miután tolt rajta egyet, 10 méterről nagy erővel a kapuba bombázott (3-1). Evandrónak ez volt a magyar bajnokságban az első találata, érett már, az előző fordulókban is veszélyesen játszott. A harmadik gólja után felszabadultabbá vált a Videoton, amely több nagy gólszerzési lehetőséget is kidolgozott: előbb a 71. percben Alves pörgetett a kapu fölé az ötös sarkáról, majd a 81. minutumban Gosztonyi beadását Polonkai 5 méterről, estében lőtte kapura, a labda végül a kapufát is érintve hagyta el a játékteret. Három perccel ezután Sándor lépett ki egyedül a védők mögött, de a remekül kimozduló Dibusz lábbal elválasztotta a középpályástól a játékszert. A nagy számok törvénye alapján a sok helyzetből végül újra betalált a Fehérvár: Gosztonyi szenzációs kiugratását az Alvest váltó Nemanja Nikolics vette át, majd a kifutó Dibusz mellett elhúzva a hálóba passzolt (4-1).

A találkozó összképe alapján a bajnoki címvédő teljesen megérdemelten szerezte meg hazai pályán a győzelmet az újonc ellen, amelynek nincs szégyenkezni valója, hiszen négy győzelem és egy döntetlen mellett csupán az első vereségüket könyvelhették el az OTP Bank Ligában.

A mérkőzésről mágnestáblát a Taktikai Zóna facebook oldalán találjátok meg! (http://www.facebook.com/#!/pages/Taktikai-Z%C3%B3na/198093226921514)

OTP Bank Liga 6. forduló
Videoton FC - Pécsi MFC 4-1 (2-1)
Székesfehérvár, Sóstói-stadion, 3000 néző V: Bognár T.
Videoton FC: Tujvel - Brachi, Vaskó, Horváth, Hector - Oliveira (Gosztonyi), Mitrovics, Sándor, Elek (Polonkai 45.), Evandro - Alves (Nikolics Vezetőedző: Paulo Sousa
Pécs: Dibusz - Horváth (Wittrédi 64.), Simonfalvi, Scepanovic, Todorovic, Pintér, Lantos, Causic, Nagy, Törtei (Marovic 45.), Bajzát (Gyánó 64.) Vezetőedző: Mészáros Ferenc
Gólszerző: Alves (17.) Elek (24.) Evandro (68.) Nikolics (90.) ill. Pintér (22.)