Kajak-kenu vb

Semmi sem vigasztalhatja a lapátját törő német Európa-bajnokot

  • Vásárhelyi Tamás

A világbajnokság csütörtöki napjának legpechesebb versenyzője Sebastian Brendel volt, a német kenus lapátja a rajt után eltört, így legjobb számában búcsúzni kényszerült.

Azt nem mondhatjuk, hogy magyar szurkolóként különösebben bosszankodtunk volna miatta, ám sportszeretőként mégis egyértelműen sajnáltuk a C-1 1000 méter idei Európa-bajnokát, Sebastian Brendelt. A Vajda Attila egyik fő riválisának gondolt német kenus ugyanis a csütörtök délelőtti előfutamban a rajt után néhány másodperccel eltörte a lapátját, így számára – ezt a számot tekintve – véget ért a világbajnokság. A mindössze négy húzás (!) után eltörő sportszer miatt a 23 esztendős versenyző kénytelen volt a kísérőhajóba kéretőzni és onnan végigkísérni a versenyt. A roppant elkeseredett német versenyző az arcát a kezébe temetve sírt, hiszen ezzel nem csak a világbajnoki cím megszerzésének lehetősége, de egyben az olimpiai kvalifikáció szegedi megszerzése is elúszott számára.

Sebastian Brendel a csütörtöki nap Pechvogele...

„Számomra az érem volt a legfontosabb cél Szegeden. A kérdés igazából csak az volt, hogy milyen színűt sikerül szereznem” – nyilatkozta a futam után. Edzője, Kay Vesely is tanácstalan volt: „Ilyen esetekben tehetetlenek vagyunk. Annak az esélye, hogy ilyen verseny közben történik, elenyésző. Törés a legtöbbször az új lapátok esetében fordul el, de Brendelé már egyéves volt, így az eset tényleg váratlanul ért bennünket” – mondta a tréner. A németek csapatvezetője, Reiner Kiessler ugyan beadott egy méltányossági kérelmet a zsűrihez, amelyet azonban – ahogy várható volt – rövid úton elutasítottak. Brendelt a lelátón helyet foglaló családtagjai próbálták vigasztalni, mielőtt a fiatal tehetség elhagyta volna a szegedi pályát.

Brendel amiatt is bosszús lehetett, hogy alig néhány éve törölte el a nemzetközi szövetség azt a szabályt, amely hasonlóan korai lapáttörések esetén tartalék lapát használatát engedélyezné a versenyzőknek. Brendelnek maradt még esélye Szegeden, hiszen a 200 méteres versenyen is kiharcolhatja a londoni kvalifikációt, igaz az 1000 méter az igazi száma, ráadásul a mostani peches eset miatt mentálisan sem várhatja optimális állapotban a legrövidebb táv szombati előfutamait.