Kajak-kenu vb

Gond volt a német himnusz körül

  • VNA

Kellemetlen közjáték zavarta meg a világbajnokság női kajak kettes versenyszámának eredményhirdetését. A német himnusznak ugyanis nem a megfelelő strófája hangzott el.

A német himnusz első versszakának szövegét játszották el a női kajak kettes (az Anne Knorr, Debora Niche páros győzött) eredményhirdetésekor a szegedi kajak-kenu világbajnokságon. A „Deutschland, Deutschland über alles" kezdetű versszak az egykori náci Németország egyik jelképévé vált, így manapság már nem használják. „Hatalmas blama ez a szervezőbizottság részéről, értetlenül állunk az események előtt. Azonban az örömünket még ez sem rontja el" – nyilatkozta Reiner Kiessler a németek főedzője a sajnálatos esemény után.

A szegedi kajak-kenu világbajnokság szervezőbizottsága a világversenyeken megszokott gyakorlat szerint az összes résztvevő országgal ellenőriztette a nemzeti himnuszokat. A német csapat képviselője is meghallgatta a világbajnokság döntői előtt a felvételt és nem emelt ellene kifogást. Ennek ellenére a szervezőbizottság elnézést kér a tévedésért.